Beweging tijdens en na kantooruren

4 voordelen van beweging tijdens en na kantooruren

Ondanks de vele voordelen van bewegen en sporten, stagneert de mate waarin aan lichaamsbeweging wordt gedaan en in sommige landen loopt dit zelfs terug. Zie dit artikel als een startschot voor je actievere carrière en ga aan de slag!

Beweging tijdens en na kantooruren - Hays.nl

Het is algemeen bekend dat sporten goed is voor de gezondheid, maar dit is niet de enige reden waarom je meer tijd zou moeten maken voor beweging. Beweging tijdens en na kantooruren levert namelijk nog meer positieve effecten op zoals een hogere productiviteit, minder fouten en een beter humeur. 

Maak en neem tijd

Zonder tijd heb je geen mogelijkheid om te bewegen, dus is het belangrijk dat je tijd vrijmaakt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je om de haverklap van je kantoorstoel komt, maar door alleen al een stukje te gaan lopen tijdens bijvoorbeeld het telefoneren wordt je hersenactiviteit positief beïnvloed en onderzoek van de Universiteit van Illinois toont aan dat ook je stress wordt verminderd.

"LOOP EENS NAAR EEN COLLEGA TOE IN PLAATS VAN EEN E-MAIL STUREN."

Tijdens kantooruren is het dus nuttig om af en toe eens op te staan en tijdens het telefoneren te gaan wandelen, daarmee zorg je er ook nog eens voor dat je de collega’s aan de andere kant van het kantoor weer eens ziet. Zorg er daarbij wel voor dat je aantekeningen kunt blijven maken, want het gesprek verdient natuurlijk de focus.

Daarnaast is het altijd aan te raden om niet achter je bureau te blijven zitten tijdens de lunch, maar om te bewegen in de pauze. Een wandeling in de buitenlucht is enorm bevorderlijk. Maak en neem hiervoor de tijd, dit lever je onbewust heel veel op.

Een ander goed advies is om eens naar een collega toe te lopen in plaats van hem of haar een e-mailtje te sturen. Persoonlijk contact is effectiever omdat je de mogelijkheid krijgt om door te vragen, maar het is natuurlijk ook een stuk socialer en dat komt dan de werksfeer weer ten goede.

Van bewegen naar sporten

Beweging tijdens kantooruren is dus aan te raden, maar daarbij is het ook zeker belangrijk dat je tijd maakt voor het sporten buiten kantooruren. Zoek eerst iets dat je leuk vindt. Pak een oude hobby op of verleg je grenzen en probeer iets nieuws uit.

Het belangrijkste daarbij is dat je er plezier in hebt, anders zal dit initiatief niet lang standhouden. Eenmaal gevonden is het goed om vaste momenten met jezelf af te spreken, zodat je hier tijd voor kunt maken. Wanneer je weet dat je op maandag- en woensdagavond een uurtje sport, kan je hier omheen plannen en jezelf de ruimte geven om je belofte waar te maken.

"LICHAMELIJK BEWEGEN IS ZEER WAARDEVOL VOOR DE HERSENEN."

‘Serieus’ sporten levert ongelooflijk veel op, zowel in termen van fysieke als mentale gesteldheid. Logischerwijs heeft sporten een positief effect op je lichaamsgewicht, je weerstand en de conditie, maar ook op de hoeveelheid energie en mate van aanwezige stress.

Dit onderzoek toont aan dat sport ook door werkgevers gestimuleerd moet worden, welke werkgever wilt er nu geen fittere werknemers, met meer energie en een hogere weerstand?

De Hersenstichting geeft niet voor niets aan: "Lichamelijk bewegen is zeer waardevol voor de hersenen. Bewegen zorgt voor de belangrijke herstelprocessen in de hersenen. Nieuwe hersencellen worden aangemaakt (neurogenese) en bewegen stimuleert de groei van het aantal verbindingen tussen hersencellen."

Mocht je al bezig zijn met beweging: perfect, ga zo door. Mocht je nog niet genoeg bewegen: start vandaag nog. Hieronder geven we een samenvatting van 6 mogelijkheden om makkelijk voor meer beweging op kantoor te zorgen:

  • Neem de trap in plaats van de lift
  • Ga lopen tijdens het telefoneren
  • Ga vaker iets te drinken halen (een kleinere beker zorgt daar ook voor)
  • Probeer zo veel mogelijk te lopen of te fietsen naar je werk
  • Maak vaker een wandeling tijdens de pauze
  • Loop naar je collega’s om iets te vragen in plaats van te e-mailen

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl