5 tips om jouw doorgroeimogelijkheden te vergroten

5 tips om jouw doorgroeimogelijkheden te vergroten

Hoewel tal van organisaties vaak aangeven dat er veel doorgroeimogelijkheden zijn, ben jij als werknemer nog altijd zelf verantwoordelijk om deze kansen te herkennen en daadwerkelijk te benutten. Hoe doe je dit? Wij geven je 5 tips.

Doorgroeimogelijkheden - Hays.nl

5 tips om jouw doorgroeimogelijkheden te vergroten

1. Verbeter je vaardigheden of leer nieuwe vaardigheden

Je bent nooit uitgeleerd als professional. Blijf daarom continu je horizon verbreden of ga dieper op je specialisme in. Leer nieuwe vaardigheden die bij je ambities horen of versterk de skills die je al beheerst om niet stil te komen staan in je ontwikkeling.

Het is hierbij belangrijk dat je dit ook laat weten aan de collega’s om je heen, zodat zij jou kansen kunnen geven om deze vaardigheden in praktijk te brengen. Op deze manier zorg je ervoor dat jij jouw nieuwe skills kunt tonen en daarmee kunt laten zien dat je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid aankunt.

2. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in jouw vakgebied

Het is belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Hiermee zorg je ervoor dat je altijd een goed kader hebt waarin je nieuwe ideeën kunt bedenken, en continu kan inspelen op de laatste trends.

Er ontstaan continu nieuwe functies naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen, dus je verschaft jezelf meer mogelijkheden door hiervan op de hoogte te zijn en er daadwerkelijk iets mee te doen.

Daarnaast zorg je ervoor dat je meer raakvlakken creëert waardoor je makkelijker met de juiste mensen kunt netwerken om eventuele doorgroeimogelijkheden te identificeren. Dit bespreken we verder in de volgende tip.

3. Weet bij wie je moet zijn om doorgroeimogelijkheden te benutten

Het is belangrijk dat je weet bij wie jij moet zijn om de doorgroeimogelijkheden daadwerkelijk te benutten. In de meeste gevallen is dit vanzelfsprekend jouw leidinggevende, maar wie het ook is: zorg ervoor dat jij je prettig voelt bij het vragen naar bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid of meer diverse taken.

Probeer een vast moment in te plannen met je leidinggevende waarin je de afgelopen periode kunt evalueren en de verwachtingen van de komende periode kunt bespreken. Dit soort gesprekken zijn de ideale mogelijkheden om je wens om ‘hogerop’ te komen te uiten.

4. Blijf continu presteren

Je zult niet elke week een stapje omhoog zetten, dus zorg ervoor dat je ook in periodes waarin er ‘niets’ gebeurt, blijft presteren. Hierdoor verzeker je jezelf ervan dat je goede werk continu opgemerkt kan worden en je nooit een kans op nieuwe mogelijkheden zal missen. Je continue drive zal vroeg of laat altijd worden opgemerkt.

5. Geen doorgroeimogelijkheden?

Het is mogelijk dat je erachter komt dat er totaal geen doorgroeimogelijkheden zijn bij het bedrijf waarvoor je op dit moment werkzaam bent. Dit kan veel verschillende redenen hebben, maar het is belangrijk dat je deze (op tijd) inziet.

Mocht je signalen opvangen die inderdaad aangeven dat er niet of nauwelijks doorgroemogelijkheden zijn, probeer hier dan eens over te praten met een mentor of je leidinggevende. Wanneer er inderdaad geen mogelijkheden zijn, is het waardevol om eens rond te kijken naar openstaande functies die wel aan jouw ambities voldoen.