Afschakelen van werk

Afschakelen van werk - 5 tips

Voor veel professionals over de hele wereld is werken op afstand de norm geworden. We werken veelal vanuit huis en daarmee vervagen de grenzen tussen ons werk- en privéleven. Hoe kan je afschakelen van werk?

Afschakelen van werk - Hays.nl

We hebben remote toegang tot het bedrijfsnetwerk en kunnen ook buiten normale werktijden aan de slag. Deze flexibiliteit heeft ook een keerzijde: afschakelen van werk wordt uitdagender, zeker wanneer kantoor en thuis in dezelfde omgeving zijn. 

Duidelijk gestelde grenzen tussen werk- en privéleven zijn belangrijk voor een goede geestelijke gezondheid en welzijn. 

De volgende tips helpen bij het afschakelen van werk

1. Richt een werkplek in

Creëer – wanneer mogelijk – een speciale plek in huis om te werken, bij voorkeur gescheiden van de woonruimte. Dit helpt om de focus te behouden wanneer je aan het werk bent.

Bovendien maakt een toegewijde werkplek het mogelijk om na de gewerkte uren letterlijk van het werk weg te lopen. Zo wordt het makkelijker om in gedachten ook af te schakelen.  

2. Neem zonder schuldgevoel pauzes en stel grenzen

Voel je niet schuldig wanneer je geregeld pauzes neemt. Het is niet alleen belangrijk om te ontspannen in de avond en de weekenden, maar ook de lunchpauzes die je normaliter zou nemen moeten niet worden vergeten.

Probeer, indien andere verplichtingen het toe laten, om een routine te creëren, stel grenzen en wees helder over wanneer je aan het werk bent.

Berg aan het einde van de dag je laptop, notities en andere zaken op en zet je telefoon uit of op stil. Dit helpt jij bij het afschakelen van werk.

3. Maak een to-do list

Het is belangrijk om structuur aan te brengen in je werkdag. Stel aan het begin van de dag doelen en maak inzichtelijk wat je die dag wilt bereiken.

Het is niet alleen bevredigend gevoel wanneer je taken van je lijstje kunt afstrepen, je zult je ook productiever voelen en het zal helpen om niet meer aan werk te denken wanneer de dag voorbij is.

Maken onvoltooide taken je onrustig? Plan grote activiteiten dan vroeg op de dag, zodat je voldoende tijd hebt om deze af te ronden. 

4. Gebruik je telefoon niet als wekker

Wanneer je je telefoon als wekker gebruikt, kunnen berichtnotificaties je slaap ernstig verstoren. Onthoud dat je een goede nachtrust nodig hebt om op te laden voor een nieuwe (werk)dag.

Zet je telefoon uit, op stil, of neem deze niet mee de slaapkamer in.

Wat voor notificaties er ook zijn, deze kan je ook ’s ochtend lezen. Je zult je meer uitgerust en fit voelen wanneer je een goede nachtrust hebt gehad. 

5. Maak tijd voor jezelf

Neem tot slot tijd voor jezelf en onderneem dingen waardoor jij jezelf weer oplaadt. Lees een goed boek of kijk een film, neem contact op met vrienden of ga sporten. Doe wat jou helpt om in gedachten niet met werk bezig te zijn en op te laden. 

Merk je dat je ondanks alle opgevolgde tips, toch onregelmatige uren maakt en moeite hebt met afschakelen van werk? Bespreek dit dan eens met je leidinggevende en zoek samen naar een oplossing die beter bij jou past. Aan het einde van de rit zijn jouw mentale gezondheid en welzijn uiterst belangrijk, zowel voor jou als voor je werkgever. 

Meet tips voor thuiswerksituaties