5 tips om uzelf te profileren op het werk

Jezelf profileren op het werk - 5 tips

Om te kunnen groeien in je carrière is het belangrijk om je successen te laten zien en je ambities uit te spreken. Dit is niet altijd eenvoudig: niemand wil bekend staan als een ‘opschepper’ of als iemand met een grote mond. Hoe kan je jezelf profileren op een subtiele manier?

Jezelf profileren - Hays.nl
Leestijd: 2 minuten | Door Hays Marketing


Natuurlijk kan je je ambities en resultaten uitspreken tijdens je beoordelingsgesprekken. Maar er zijn ook andere manieren om jezelf te profileren op het werk.

Jezelf profileren - 5 tips

1. Haal je targets

Zonder twijfel is het in de eerste plaats natuurlijk belangrijk om je targets te halen. Met goed of bovengemiddeld presteren laat je je werkgever jouw potentie zien.

De beste manier om je manager te overtuigen dat je klaar bent voor de volgende stap, is laten zien dat je op het beoogde niveau presteert.

2. Laat het de wereld weten

Wanneer je hard werkt en jouw prestaties goed zijn, wees dan niet bang om successen met je collega’s en manager te delen. Dit hoeft je natuurlijk niet van de daken te schreeuwen, je kan dit ook subtiel doen door best practices en inzichten van dat ene project met je collega’s te delen.

Of probeer je manager mee te nemen in de loop met die ene tevreden klant. Wees ook in dezelfde mate enthousiast wanneer collega’s successen boeken, laat zien dat je niet alleen jezelf wil profileren, maar dat je het belangrijk vindt om gezamenlijk tot de beste resultaten te komen.

3. Investeer in je eigen ontwikkeling

Maak tijd voor de ontwikkeling van je professionele skills. Heb je te maken met een beperking vanuit de organisatie voor trainingen of opleidingen? Er zijn tal van gratis online webinars, trainingen of artikelen te vinden.

Of bezoek eens een branche gerelateerd event of vraag een collega van een andere afdeling om een keer een dagje mee te lopen.

4. Vind een mentor

Stagiaires worden gekoppeld aan een mentor wanneer zij ervaring opdoen in een bedrijf, maar ook op het niveau waarop je presteert is het waardevol om een mentor aan te haken. Zoek iemand die je bewondert en op het door jouw beoogde niveau zit. Diegene kan je helpen met advies over welke skills je nodig hebt om stappen te kunnen maken.

5. De juiste houding is het halve werk

Een positieve en enthousiaste mind-set heeft invloed op je reputatie.

Constateer je een probleem of een uitdaging? Je kan jezelf profileren door direct met een oplossing te komen wanneer je dit probleem aankaart.

Wees gedreven om te leren en nieuwe verantwoordelijkheden op te pakken, bijvoorbeeld met een project dat verder gaat dan jouw functieomschrijving.

Bereid je ook goed voor op meetings. Bekijk vooraf de agenda en formuleer voor jezelf jouw standpunten, ideeën en relevante actiepunten.

Wil je meer tips over persoonlijke ontwikkeling? Bekijk dan hier hoe je je doorgroeimogelijkheden kan vergroten of hoe je met behulp van doelen richting bepaalt in je loopbaan.