Goede voornemens na de zomer

6 goede voornemens voor een sterke start na de zomer

Verspreid over de maanden juli en augustus gaan de meesten op vakantie en daarbij zie je dat de zaken binnen organisaties vaak wat rustiger verlopen. De zomer wordt niet voor niets komkommertijd genoemd. In de maand september wordt er bij veel bedrijven dan ook weer een flinke tand bijgeschakeld. Reden te meer dat je met hernieuwde energie voor de aankomende periode op carrièregebied een paar goede voornemens opstelt.

Goede voornemens op het werk

In ons persoonlijke leven zien we ze vaker; voornemens. Meer sporten, piano leren spelen of vaker uit eten. Ook als het je carrière aangaat is het belangrijk om stil te blijven staan bij wat je wilt bereiken of wat je extra aandacht wilt geven.

Het kan erg motiverend werken en voor focus zorgen als je een lijstje opstelt van de zaken die je wilt bereiken, al dan niet op de korte termijn. Zorg ervoor dat je het lijstje vaak ziet, zo ervaar je progressie over wat je mogelijk bereikt hebt en word je herinnert om gepassioneerd de doelen te blijven nastreven.

6 goede voornemens op het werk

Wij kunnen niet voor jou persoonlijk spreken, maar hierbij geven wij je zes veelvoorkomende of effectieve doelen:

1. Ik wil een nieuwe vaardigheid (skill) leren

Een nieuwe vaardigheid aanleren, zoals coderen, zal je niet alleen verreiken, maar ook jouw marktwaarde zal toenemen waardoor er nieuwe mogelijkheden op je pad kunnen komen.

Het zou zelfs kunnen leiden tot een geheel andere carrière en kan er aan bijdragen jouw set van vaardigheden relevant te houden voor de banen van de toekomst.

2. Ik wil mijn netwerk uitbreiden

Netwerken wordt omschreven als één van de krachtigste marketingtactieken op het persoonlijke vlak.

Uitbreiding van uw netwerk, met andere woorden een toename van het aantal relaties, zijn een vliegwiel voor succes. Mensen doen namelijk graag zaken met de personen die ze aardig vinden en vertrouwen.

Om je netwerk uit te breiden kan je bijvoorbeeld vaker naar zakelijke of branche bijeenkomsten gaan. Bereid je waar mogelijk voor op wie daar aanwezig zullen zijn, doe wat onderzoek en zorg ook dat je interessante onderwerpen paraat hebt om over te praten.

Voeg na het evenement de gesprekspartner(s) toe op LinkedIn. Laat ook een persoonlijk bericht achter. Überhaupt vormt LinkedIn een effectieve tool om gemakkelijk jouw netwerk te vergroten. Ons advies: houd het relevant en zakelijk.

3. Ik wil meer vertrouwen hebben als ik spreek in het openbaar

Wanneer je een oncomfortabel gevoel krijgt van spreken in het openbaar, zoek dan online naar trainingen of analyseer bijvoorbeeld hoe de experts spreken bij TED. Lees hier onze tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen.

En, oefen. Overkomen als een ervaren spreker is een zeer waardevolle vaardigheid waarmee je kunt opvallen.

4. Ik wil elke dag iets goeds bereiken

Jezelf beloven om elke dag op persoonlijk of professioneel gebied iets goeds te bereiken zal bijdragen aan je gevoel van zingeving. Ook kan het je positief uitdagen iets nieuws te leren.

Dit doel hoeft niet noodzakelijk iets persoonlijks te zijn. Iets bereiken namens iemand anders, bijvoorbeeld het team of de organisatie, is ook belangrijk en zal ook voldoening geven.

5. Ik wil minder stress

Iedereen wil een leven zonder stress en gelukkig zijn er genoeg manieren om in elk geval de stress te verminderen. Want over lijstjes gesproken; overzicht houden in je activiteiten vermindert de kans op een druk gevoel.

Maak een to-do lijst en start de werkdag direct met het uitvoeren van de zwaarste, moeilijkste of meest intensieve taken van die dag. Het nemen van deze horde zal je een voldaan gevoel en energie geven voor de resteren taken. 

6. Ik wil een promotie

Alleen het opschrijven van deze zin vormt al de eerste stap in de richting van promotie. Je kan een promotie krijgen door jouw vaardigheden te laten zien en resultaten te behalen. Promotie als doel stelt je in staat de voortgang bij te houden. En een promotie kan sneller plaatsvinden dan je aanvankelijk dacht.

Ter afsluiting

Dat waren ze, een paar ideeën voor jouw persoonlijke carrière-bucketlist voor je doelen en ambitie. Het maakt niet uit of je deze doelen opstelt voor het aankomende kwartaal of voor de komende vijf jaar, of in welke fase van je carrière je je ook bevindt. Met een simpel lijstje 'goede voornemens werk' kan je op een effectieve manier formuleren wat je wilt bereiken en op welke wijze je dat voor elkaar kunt krijgen.