Altijd klaar voor een nieuwe uitdaging

5 tips om altijd klaar te zijn voor een nieuwe uitdaging

Ook al ben je tevreden in je huidige job, toch is het belangrijk om je cv actueel te houden en jezelf te blijven ontwikkelen. Want een nieuwe uitdaging kan zomaar op je pad komen, ook als je helemaal niet actief op zoek bent.

Altijd klaar voor een nieuwe uitdaging - Hays.nl

5 tips zodat jij altijd klaar bent voor een nieuwe uitdaging

1. Update regelmatig je cv en online profielen

Voeg je laatste prestaties en successen toe en update regelmatig je vaardigheden op je cv en bij je professionele online profielen. Dit geeft het signaal dat je je blijft ontwikkelen. Vraag aan oud-collega’s en oud-werkgevers om aanbevelingen op je online profiel achter te laten.

Zorg er ten slotte voor dat je cv en online profiel met elkaar overeenkomen – enige inconsistentie kan namelijk vraagtekens oproepen.

2. Blijf jezelf ontwikkelen

Houd de toekomst voor ogen. Lees relevante blogs en artikelen, neem deel aan webinars, lees onderzoeken en word onderdeel van netwerken binnen je vakgebied. Zo blijf je op de hoogte over veranderingen binnen je sector, en ben je altijd klaar voor een nieuwe uitdaging.

Continue professionele ontwikkeling hoeft niet altijd een formele cursus te betekenen. Zoek naar manieren waarop je je vaardigheden en ervaringen in je huidige rol kunt gebruiken. Bied je aan om mee te werken met bepaalde projecten, vraag om een coach of zelfs een opdracht buiten je comfortzone . Wees ervan verzekerd dat je (digitale) vaardigheden in ontwikkeling blijven.

3. Netwerken

Word lid van communities en relevante LinkedIn-groepen met professionele vakgenoten. Reageer op een post of deel een blog online en bied je vrijwillig voor elke kans aan om verder te kunnen komen in je carrière.

Verwacht niet dat deze kansen direct aan komen waaien – netwerken draait om het bouwen van relaties en jezelf kenbaar maken in je vakgebied.

4. Zijn je skills up to date?

De arbeidsmarkt is actief en het aantal beschikbare en bevoegde kandidaten daalt. Met vacatures voor zowel vaste als flexibele functies, zijn de ervaren en bevoegde professionals erg in trek binnen verschillende branches en sectoren.

Zijn jouw skills nog up to date? Het loont om je bewust te zijn van de functie-eisen voor jouw specifieke rol. Daarnaast worden soft skills steeds belangrijker.

5. Weet wat je USP’s zijn

Je persoonlijke Unique Selling Points (USP) - zoals persoonlijke kenmerken, vaardigheden, ervaring en waarde - positioneert je in de kandidatenmarkt. Het laat aan een werkgever zien waarom er voor jou gekozen moet worden en niet voor een andere kandidaat. Zorg dat je weet wat je USP’s zijn, zodat je deze direct kunt overleggen wanneer een nieuwe uitdaging zich voordoet.

Wil je meer advies over zoeken naar een baan of tips voor sollicitatiegesprekken?