Soft skills lijst

Soft skills lijst
5 vaardigheden die je vandaag de dag nodig hebt

Er is veel vraag naar soft skills. Sterker nog, men verwacht dat in 2030 twee op de drie banen 'soft skills intensieve beroepen' zijn. Bekijk hier de vaardigheden die je vandaag de dag nodig hebt.

soft skills lijst
 

De huidige wereld van werk verandert snel. Digitale innovatie verandert de manier waarop we werken. En de banen en vaardigheden waar veel vraag naar is veranderen ook voortdurend.

Werkgevers zoeken daarom naar kandidaten die de soft skills hebben die nodig zijn om te slagen in de huidige wereld van werk; van nieuwsgierig zijn tot sterke communicatievaardigheden.

De soft skills lijst - 5 vaardigheden die je nodig hebt

Welke soft skills worden in het algemeen vaak door werkgevers gevraagd? Dat lees je hieronder. Ben je benieuwd naar soft skills die met name voor IT'ers interessant zijn, klik dan hier.

1. Bereidheid om te leren

Bereidheid om te leren staat bovenaan de soft skills lijst.

Sterker nog, de ideale medewerker zal naar webinars en podcasts luisteren tijdens het woon-werkverkeer, kijken naar wat de concurrentie doet, feedback van klanten in de gaten houden, nieuwsartikelen aanbevelen aan hun collega's of e-mailnotificaties voor zichzelf maken over dit onderwerp.

Ongeacht de sector wordt de bereidheid om te leren en de wens om op de hoogte te blijven van de huidige trends en veranderingen, die relevant zijn voor uw beroep, gewaardeerd door zowel grote als kleine werkgevers. 

Bereidheid om te leren gaat hand in hand met zelfbewust zijn. Wanneer er veranderingen zijn in uw branche, ontstaan er gaten in uw vaardigheden en kennis. Alleen als u zich hiervan bewust bent kunt u deze gaten proberen te dichten en relevant blijven binnen uw branche.

2. Klantgerichtheid

De meeste bedrijven worden beïnvloed door hun klanten, en het koopgedrag van klanten evolueert. Sportfans kopen nu bijvoorbeeld kaarten voor een wedstrijd via een app in plaats van aan de kassa bij het stadion. Vakantiegangers zoeken op prijsvergelijkingssites naar de beste deal voordat ze hun vluchten boeken. En werkzoekenden zullen online solliciteren.

Simpel gezegd, technologie verandert het consumentengedrag. Organisaties hebben medewerkers nodig met de soft skill 'klantgerichtheid', die ze in staat stelt zich aanpassen aan deze veranderingen en nieuwe manieren voor te stellen waarop het bedrijf zich kan aanpassen.

3. Aanpassingsvermogen

Een vermogen om veranderingen te accepteren en u daarop aan te passen is ook belangrijk omdat, of het nu leuk is of niet, verandering deel uitmaakt van de moderne werkwereld. 

Of het nu gaat over organisatorische of technische vaardigheden, de banen en de manier waarop we het werk uitvoeren zal steeds weer veranderen. Omdat we niet weten wat die veranderingen zullen zijn, willen werkgevers mensen die uit hun comfortzone durven stappen en verandering zien als een kans voor groei en innovatie.

4. Interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden

Elke dag iets nieuws leren en slimme oplossingen bedenken voor uitdagingen klinkt natuurlijk goed, maar deze soft skills raken verloren wanneer de kennis niet aan anderen wordt doorgegeven of gecommuniceerd. 

Werkgevers geven de voorkeur aan werkzoekenden die over uitzonderlijke communicatieve vaardigheden beschikken en op een natuurlijke, comfortabele en professionele manier kunnen communiceren met mensen op alle niveaus van een organisatie.

Zoals onze CEO, Alistair Cox, onlangs zei: "Ik wil werknemers aannemen die ook een duidelijk beeld hebben van het grotere geheel, die een visie hebben voor de toekomst van het bedrijf en de sector waarin zij werken en dit kunnen communiceren aan hun collega's en teams."

5. Organisatorische vaardigheden

De laatste in de lijst met belangrijk soft skills is organisatorische vaardigheden.

Tijdens turbulente en onvoorspelbare tijden zullen de budgetten worden aangescherpt en zal het kostenbewustzijn een focus blijven. Werkgevers zoeken daarom naar werknemers die hun tijd effectief kunnen indelen om ervoor te zorgen dat de productiviteit wordt gemaximaliseerd, deadlines worden gehaald, middelen worden gecoördineerd en er geen details worden gemist. Een belangrijke soft skill dus

Lees meer tips over het zoeken naar een baan, of advies dat u helpt bij het ontwikkelen van uw loopbaan.
 

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl