Ontslagen

Ontslagen... wat nu?

Helaas, u bent ontslagen en u zit thuis. U mag zich wat rust gunnen, maar niet te lang! Er is werk aan de winkel: u moet plannen maken en, niet te vergeten, u moet op zoek naar een nieuwe baan. Hoe pakt u dat het beste aan? Onze experts geven enkele tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Ontslagen... wat nu? - Hays.nl

Tips nieuwe baan

Ontslagconsultants, mensen die ontslagen werknemers beroepshalve adviseren, beklemtonen dat het belangrijk is om stil te staan bij de impact van uw ontslag, niet enkel op uzelf, maar op uw gezin en uw naasten.

Als u ‘in shock’ bent, kunt u last hebben van een algehele apathie of gebrek aan concentratie, maar ook van slapeloosheid of hoofdpijn door stress. Daarom moet u goed beseffen dat u actief moet blijven, wilt u een goed gevoel hebben over uzelf en over uw situatie.

Concentreer u op de toekomst en ga vastberaden op zoek naar een baan. Denk na over uw verdere carrière; waar wilt u staan over vijf, of tien jaar? Maak een Carrièreplan

“Raak vooral niet in paniek”, zegt Peter Stansbie, ontwikkelingsverantwoordelijke bij een kantoor dat mensen adviseert die werden ontslagen. “Veel mensen worden ooit ontslagen en er zullen altijd ontslagen vallen, maar het leven gaat door en er liggen veel banen voor het oprapen.”

U kunt alvast beginnen met even afstand te nemen en uw situatie nuchter te bekijken.  “Eerst moet je beseffen dat je niet alleen bent,” zegt Peter. “Zet alles op een rijtje, je gedachten, je vaardigheden en je mogelijkheden. Neem wat afstand, zoek wat ruimte en zet alles op papier of zoek iemand met wie je kunt praten.”

Heel wat mensen bevestigen dat hun ontslag in zekere zin de aanzet was voor veel koerswijzigingen waarmee ze al langer speelden. “We hebben het allemaal zo druk met ons werk dat we ons nooit afvragen of we eigenlijk wel doen wat we graag zouden doen,” zegt Peter. “Als je kunt vermijden dat je in paniek raakt en als je jezelf wat tijd en ruimte kunt geven, dan zal je zien dat ontslag meer een mogelijkheid dan een probleem is. Je hebt nog andere opties dan terug te keren naar hetzelfde soort werk. Veel hangt af van je leeftijd en financiële mogelijkheden.”

Het is normaal dat u negatieve gedachten heeft en dat u bang bent of werkgevers wel staan te springen om iemand aan te nemen die is ontslagen. Maar volgens Peter Stansbie zijn die gedachten onterecht. “In toenemende mate hebben mensen op alle niveaus een zekere ervaring met ontslag, omdat het henzelf of mensen in hun omgeving ook al is overkomen” zegt hij. “Aan ontslag is niet langer het stigma verbonden van weleer. Je moet je concentreren op de positieve punten van je cv en die vanuit psychologisch standpunt bekijken.”

Volgens Geraldine Maxwell, HR-manager bij een uitgeversmaatschappij, kan het feit dat u onmiddellijk beschikbaar bent, zelfs in uw voordeel spelen. “Tegenwoordig nemen heel wat bedrijven mensen aan die eerst als uitzendkracht voor hen hebben gewerkt, een optie die voor werknemers met een vast contract onhaalbaar is. Wanneer u net ontslagen bent, kunt u onmiddellijk de markt op.”

Vrijwillig ontslag

Vrijwillig ontslag kun u zien als een financieel interessant buitenkansje. Maar let toch altijd goed op als u zoiets overweegt. U krijgt de kans tot vrijwillig ontslag bijvoorbeeld wanneer een onderneming een aantal werknemers wil laten afvloeien. In plaats van mensen te ontslaan, bieden ze hen de kans om ontslag te nemen in ruil voor een mooie ontslagregeling. Dat is voor een onderneming een dure manier om het werknemersbestand te verkleinen. Doorgaans zijn het werknemers met veel anciënniteit die de kans krijgen om er gebruik van te maken. Maar als u een aanvraag tot vrijwillig ontslag indient, is het helemaal niet zeker dat u het ook krijgt. Het is immers het voorrecht van de onderneming om vrijwillig ontslag al dan niet toe te kennen. Als uw aanbod wordt afgewezen, kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor de manier waarop uw werkgever u inschat.

Wanneer u een oudere werknemer bent, kunt u in aanmerking komen voor vervroegd pensioen. Hoewel dat in eerste instantie wel een aantrekkelijke optie lijkt, is het in werkelijkheid een harde beslissing om te nemen. Geraldine Maxwell meent dat het vaak moeilijker is voor oudere collega’s dan voor hun jongere tegenhangers. “Aanvankelijk zien ze het vervroegd pensioen wel zitten, maar wanneer het realiteit wordt, weten ze het plotseling niet meer. Willen ze echt al die vrije tijd? Kunnen ze het zich veroorloven om met pensioen te gaan wanneer hun kinderen nog studeren? Welke impact zal het missen van hun laatste werkjaren op hun latere leven hebben? Als een periode van ontspanning eerder in zicht komt dan gepland, kan die vrije tijd omslaan in een periode van stress.”

Vaardigheden overdragen

In wezen is een overdraagbare vaardigheid een vaardigheid die u heeft verworven in een bepaald type job, maar die makkelijk in een andere omgeving zou kunnen worden toegepast. Hoe voel ik me? Wat kan ik? Dat zijn heikele vragen waarvoor u diep in uw ziel moet graven. Maar wanneer u daarin slaagt, levert het u wellicht een veel beter gevoel over uzelf op. Het eerste wat u moet doen bij die zelfanalyse is elke bescheidenheid overboord gooien, daar heeft u toch niks aan en de kans is klein dat iemand ooit uw lijstje met talenten te zien krijgt. Daarna probeert u de vaardigheden te definiëren die u dagelijks in uw job gebruikt hebt, hoe ze het bedrijf geholpen hebben, en als dat helpt, waarom u denkt dat u ze verkeerd hebt aangewend toen ze u lieten gaan. Dit zijn uw vaardigheden en vanaf nu hoeft u alleen maar aan te tonen hoe u die vaardigheden in uw verdere carrière zult gebruiken.

Volgens Peter Stansbie is het identificeren van iemands overdraagbare vaardigheden een kwestie van ‘out of the box’ denken, inclusief de hulp van iemand anders inroepen. “Als je ontslag deel uitmaakt van een collectief ontslag of als je ontslagen werd door een grote onderneming, krijg je meestal hulp” zegt hij, “Is dat niet het geval, dan staan er massa’s consultants voor je klaar die opgeleid zijn om samen met jou je vaardigheden te bepalen en te kijken hoe die in andere vakgebieden kunnen worden geïmplementeerd. Bovendien moet je voor alles openstaan. Zelfs voor werk in het buitenland of in een andere industrietak. Je moet alle mogelijkheden overwegen.”

Als deze zelfanalyse geholpen heeft, zou u nu al een beetje moeten weten welke richting uw zoektocht zal uit gaan. Het komt erop aan iemand te vinden die u kan helpen om vooruit te komen. Vaak wordt u overvallen door een schuldgevoel wanneer u vrienden om hulp of advies vraagt over je carrière. Dat gevoel moet u negeren want iedereen is weleens bang geweest om zijn baan te verliezen. Bovendien bent u nu super gemotiveerd en kunnen ze u misschien helpen.

Tips tijdens sollicitatiegesprekken

Een belangrijk punt tijdens sollicitatiegesprekken is het omgaan met vragen over ontslag. Als het ter sprake komt, is het aangeraden om de situatie zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, te schetsen wat uw functie bij uw vorige werkgever was en dan de aandacht te vestigen op uw meerwaarde voor uw potentiële nieuwe werkgever. Uw houding en doorzettingsvermogen zijn toonaangevend voor de wijze waarop een ontslag door uw huidige werkgever de deur kan openzetten voor nieuwe kansen.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière