Werken in Nederland

Werken in Nederland
Hoe vindt u een baan na een verhuizing naar Nederland?

U heeft de sprong gewaagd en bent verhuisd naar Nederland. U bent aangekomen in dit vreemde land, de jetlag is over, maar deze is vervangen door een licht gevoel van paniek en de terugkerende vraag: "Waar moet ik in hemelsnaam beginnen om hier een baan te vinden?"

Werken in Nederland - Hays.nl

Werken in Nederland

Verhuizen naar het buitenland is een van de spannendste dingen die u kunt doen. En verhuizen zonder dat u een baan heeft in dat land is moedig.

Wanneer u het zoeken naar een baan in Nederland goed aanpakt zal de stap om te verhuizen zeker zijn vruchten afwerpen.

Met deze tips moet het zeker lukken:

1. Voordat u begint met solliciteren; probeer de cultuur te begrijpen

Voordat u begint is het essentieel dat u de lokale arbeidsmarkt onderzoekt om een idee te krijgen hoe deze in elkaar steekt.

U wilt uw zoektocht niet starten door te focussen op rollen die schaars zijn, die niet genoeg betalen of die in dit vreemde land wellicht heel anders worden genoemd.

Haal uw laptop tevoorschijn en doe wat onderzoek, registreer uzelf bij een recruiter zoals Hays en haal andere connecties aan. U bent niet de eerste persoon bent die naar het buitenland verhuist, dus zelfs als u geen persoonlijke connecties heeft in uw nieuwe omgeving, zoek dan uit waar meer ervaren expats zich verzamelen en wend u tot hen voor kennis en advies.

2. Hoe gewild bent u?

Veel landen hebben te kampen met een tekort aan vaardigheden, het is dus nuttig om te weten hoe gewild de uwe zijn. Ken uw USP's (Unique Selling Points) - wat maakt u waardevol en welke speciale vaardigheden kunt u aanbieden aan een bedrijf op de lokale markt?

Maar wees u bewust; terwijl uw expertise misschien zeer gewild is in uw thuisland,  is er in dit nieuwe land misschien helemaal geen vraag naar. Dit is niet het einde van de wereld, maar het kan betekenen dat u zich moet bijscholen, een tijdelijke of contractrol moet aangaan of in een meer junior positie moet starten om zo de kneepjes van het vak te leren.

3. Welke bedrijfstakken zijn groeiende en welke juist niet?

Het is niet genoeg om alleen naar de gewilde vaardigheden in de arbeidsmarkt te kijken. Hoe zit het met de branche waarin u graag wilt werken? Is het in volle groei of gaat het juist slechter met deze sector?

Wees niet vooringenomen als het gaat om de branche waarin u graag wilt werken. Ervaring hebben in verschillende branches kan zelfs zeer gunstig zijn voor iemands carrière en bewijst dat u zich kunt aanpassen. Er zal geen werkgever zijn die deze kwaliteit niet waardeert in een kandidaat.

4. Hoe heet uw functie in dit nieuwe land en hoeveel kunt u verwachten te verdienen?

De rol waarnaar u op zoek bent wordt wellicht anders genoemd dan u bent gewend. In Amerika bijvoorbeeld spreekt men over een ‘Vice President of Marketing’ terwijl dezelfde persoon in het Verenigd Koninkrijk ‘Head of Marketing’ genoemd wordt.

Het is belangrijk dat u de juiste termen en trefwoorden (en de nuances daarin) gebruikt wanneer u online naar vacatures gaat zoeken.

Zodra het duidelijk is naar welke functietitels u moet zoeken, kunt u in combinatie met uw ervaring, te weten komen wat u kunt verwachten qua salaris. Uw recruiter heeft hiervan een goed idee of u kunt de Hays Salariswijzer invullen. Weeg dit af tegen de kosten voor uw levensonderhoud en ga na of de rollen die u zoekt financieel haalbaar voor u zijn.

5. Wie zijn de beste werkgevers?

Vervolgens kunt u uitzoeken wat goede organisaties zijn om voor te werken. Uw recruiter kan u hier mee helpen, maar u kunt ook recensiesites zoals Glassdoor bekijken of contact opnemen met uw lokale netwerk.

Zodra u een lijst met voorkeurswerkgevers heeft stuurt u ze naar uw recruiter, stelt u vacature-alerts in en volgt u deze bedrijven op sociale media om een beter beeld te krijgen van hun bedrijfscultuur.

U begrijpt, met betrekking tot de arbeidsmarkt kunt u niet zomaar ergens vanuit gaan. Gebruik elk hulpmiddel dat u ter beschikking staat om alles goed te onderzoeken.

Staat u op het punt tijdelijk in Nederland te werken?

Dan kan het zijn dat u extra kosten maakt, bijvoorbeeld omdat de kosten voor levensonderhoud duurder zijn dan in uw eigen land. Uw werkgever mag u een vrije (onbelaste) vergoeding geven voor deze zogenoemde ‘extraterritoriale kosten’. Uw werkgever mag ook kiezen om deze kosten te vergoeden door 30% van uw loon, inclusief vergoeding, belastingvrij te verstrekken. Lees meer over deze 30%-regeling.

Wonen & werken gids

Speciaal voor mensen die de stap naar Nederland overwegen, hebben wij een gids gemaakt met gedetaillerde informatie over wonen en werken in Nederland.

Nu enkel nog uw cv en sollicitatiebrief

Nu u klaar bent om uw zoekopdracht te starten, is het tijd om uw online profielen, uw cv en uw begeleidende brief te optimaliseren zodat deze opvalt bij de personeelsmanagers.

Uw cv

Zorg ervoor dat uw cv up-to-date is met al uw recente vaardigheden en ervaring. En doe dit volgens de normen van het land waar u bent. Er zijn namelijk culturele verschillen als het gaat om cv-etiquette: van de informatie die u opneemt, tot de lengte van uw cv. Lees hier hoe u een cv maakt dat opvalt.

Uw sollicitatiebrief

Schrijf voor elke afzonderlijke rol waarop u solliciteert een begeleidende brief, met hierin een samenvatting van uw situatie en waarnaar u op zoek bent.

Uw online profielen

Het is belangrijk dat u online aanwezig bent in uw nieuwe land. Moet u deelnemen aan lokale professionele netwerksites? Is uw LinkedIn-profiel bijgewerkt met uw huidige locatie? U kunt ook uw headline wijzigen naar 'Actief zoekend naar X-rollen'.

Verhuizen naar een vreemd land en daar een baan zoeken is spannend. Wanneer u echter het lokale landschap onderzoekt en leert hoe u uw kansen op een baan kunt vergroten, dan zal deze angst voor het onbekende snel vervagen en voelt u zich positiever over uw kansen op succes bij het zoeken naar werk.

block wonen en werken gids

Speciaal voor mensen die de stap naar Nederland overwegen, hebben wij een gids gemaakt met gedetailleerde informatie over wonen en werken in Nederland.

block 30% regeling

30 procent regeling

Werkt u tijdelijk in Nederland? Dan kunt u extra kosten maken die uw werkgever mogelijk vergoedt.

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

Usp's kandidaten

Waarom kandidaten voor Hays kiezen

Vacatures zoeken - Hays.nl

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl