Sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief, in combinatie met jouw cv, is het eerste wat werkgevers tijdens het sollicitatieproces te zien krijgen. Het is een uitgelezen mogelijkheid om je persoonlijkheid, relevante vaardigheden en ervaring toe te lichten. Een goede sollicitatiebrief schrijven doe je niet in een paar minuten. Bekijk onze voorbeeld-sollicitatiebrief met handige tips.

Sollicitatiebrief schrijven

Met een sterke sollicitatiebrief vergroot je de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek, maar we zien in de praktijk een aantal veelvoorkomende fouten. Voorkom onnodige fouten met de volgende tips:

3 tips sollicitatiebrief schrijven

1. Kom snel ‘to the point’

Gemiddeld besteedt een wergever minder dan één minuut aan het lezen van een sollicitatiebrief. Je zal dus direct de aandacht moeten trekken met datgene wat je over wilt brengen.

Zorg ervoor dat je concreet wordt in je brief en dat je boodschap relevant is voor de lezer.

Een sollicitatiebrief is een uitstekend podium om jezelf op persoonlijk vlak te verkopen. De valkuil daarbij is dat je teveel wilt vertellen, wat juist weer averechts werkt.

Vermijd clichés: iedereen is tegenwoordig een harde werker, een echte teamspeler en een loyale werknemer. Werkgevers willen graag concrete feiten zien; clichés leiden af van de kern.

Vertel in je sollicitatiebrief enkel over de meest relevante zaken en hanteer een structuur in je verhaal dat ervoor zorgt dat werkgevers snel vinden waar ze naar op zoek zijn.

2. Geen standaard sollicitatiebrief schrijven

De ene vacature is de andere niet, en dat geldt ook voor organisaties.

Het is niet lastig om te zien wanneer een standaard sollicitatiebrief is gebruikt waarbij enkel een paar woorden zijn aangepast. 
Hoewel je wél erg enthousiast bent over de functie, kom je met een standaard sollicitatiebrief niet zo over. Sterker nog, het getuigt van weinig interesse en motivatie. 

Laat in je verhaal blijken dat je de vacature aandachtig hebt doorgenomen, wat jou in de omschrijving aanspreekt en hoe jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor de organisatie.

3. Dubbelcheck

Zoals gezegd, een goede sollicitatiebrief schrijven kost tijd. Onderscheid jezelf van andere kandidaten door je brief grondig te checken en jezelf het volgende af te vragen:

  • Vermeld ik duidelijk naar welke vacature ik solliciteer?
  • Richt ik de brief aan de juiste persoon?
  • Benoem ik relevante vaardigheden en werkervaringen?
  • Is mijn brief duidelijk gestructureerd en taal- en spelfout vrij?

Voorkom fouten en vergroot je kansen

Je kunt ervan uit gaan dat werkgevers een groot aantal sollicitatiebrieven binnenkrijgen.

Om eruit te springen zal je een (goede) indruk moeten maken met je cv en sollicitatiebrief. Het voorkomen van veelgemaakte fouten helpt je hierbij.

Wanneer je op de vacature reageert met een standaard sollicitatiebrief, waarin je niet concreet bent over waarom je reageert op de functie, en jouw toegevoegde waarde niet duidelijk over weet te brengen, zal de voorkeur sneller uitgaan naar andere kandidaat.

Dubbelcheck het uiteindelijke resultaat dus meerdere keren om onnodige fouten te voorkomen.

Voorbeeld sollicitatiebrief

Merk je dat je moeite hebt met een sollicitatiebrief schrijven? Bekijk dan ons motivatiebrief-voorbeeld met tips voor een goede sollicitatiebrief.

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl