Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een onderwerp waar steeds meer professionals alles over willen weten: de beste versie van jezelf worden, door zelfontwikkeling. Maar wat is persoonlijke ontwikkeling nu precies? En hoe werk je aan je persoonlijke groei?

In dit artikel geven wij je praktische tips om zelf aan de slag te kunnen gaan. We bespreken onder andere:

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een breed concept dat bestaat uit verschillende elementen, waaronder de ontwikkeling van jouw zelfbewustzijn, identiteit, talenten en het benutten van jouw potentieel.

Met zelfontwikkeling maak je een bewuste keuze om op zoek te gaan naar hetgeen dat jou het meest gelukkig maakt en jou in jouw kracht laat staan.

Wanneer je werkt aan je mentale en fysieke gezondheid en een balans vindt tussen werk en privé, maakt jou dat als persoon effectiever en gelukkiger op zowel zakelijk als persoonlijk vlak.

Ontwikkelingsplan

Zelfontwikkeling in je carrière betekent even stilstaan bij belangrijke onderwerpen. Hays heeft een ontwikkelingsplan gemaakt waarin je aan de slag kan gaan met jouw persoonlijke carrièreplan.

In 5 korte modules besteden we onder meer aandacht aan: keuzes maken in je carrière en zelfkennis, je persoonlijke ontwikkeling, het denken in en het zien van kansen, het verbeteren van vaardigheden en doelen stellen.

Volg deze gratis training waar, wanneer en op welke manier het jou uitkomt. De training is ook beschikbaar in audio en wordt geleverd met een werkbestand voor je notities.

Waarom zelfontwikkeling?

We willen ons ontwikkelen in ons carrièrepad, en willen dit het liefste doen bij een organisatie die daarbij past. Daarom wordt persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker: door meer inzicht te krijgen in wie je bent, waar je naartoe wilt en hoe je dit concreet bereikt, kan je bewustere stappen zetten in de ontwikkeling van je carrière.

Vroeger was het gebruikelijk om voor langere tijd bij dezelfde werkgever te blijven. Maar onze levensverwachting stijgt en de verwachting is dan ook dat we langer zullen werken. Hays ziet dat werknemers steeds meer behoefte hebben aan een nieuw soort carrièrepad.

Om mee te kunnen gaan met deze ontwikkelingen, is het belangrijk om te werken aan je positionering, zowel binnen als buiten jouw organisatie. Hoe sterker je positionering en hoe groter je expertise, des te groter de kans is dat een werkgever jou aanneemt.

Doelbewuste persoonlijke ontwikkeling helpt je hierbij.

Hoe werk je aan je persoonlijke groei?

Er zijn veel manieren waarop je met persoonlijke ontwikkeling aan de slag kunt gaan. Welke methode het meeste effectief is verschilt per persoon.

Een aantal voorbeelden voor het werken aan jouw persoonlijke groei vind je hieronder:

Verbeter je vaardigheden, groei binnen je vakgebied

De eerste stap in dit proces is om jezelf aan te leren voortdurend nieuwsgierig te zijn. Omring jezelf met kennis en zorg dat je op de hoogte bent van de belangrijkste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Zo kan je je abonneren op relevante nieuwsbrieven, blogs en boeken lezen, podcasts luisteren, een mentor vinden of een professionele cursus volgen.

Groeien in je carrière hoeft niet alleen van toepassing te zijn wanneer je een managementfunctie ambieert. Je kunt je vaardigheden ook ontwikkelen door je te verdiepen binnen jouw specialisme. Dit zijn de vier stappen waarop je dit kunt doen

Werk samen met je leidinggevende aan een plan
Ga in gesprek met je leidinggevende over je professionele ontwikkeling. Maak bespreekbaar op welke punten je jezelf graag wilt ontwikkelen en waar je in de toekomst heen wilt gaan.

Benoem hierbij ook prestaties waar je trots op bent. Deze helpen je om te bepalen wat voor uitdagingen jou energie geven.

Zo kun je samen met je manager een concreet plan opstellen, waarmee je vervolgens doelgericht aan de slag kunt gaan.

Werk aan je fysieke en mentale gezondheid

Jouw fysieke en mentale gezondheid zijn een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Fysiek en mentaal gezond zijn bevordert je gemoedstoestand en je algehele productiviteit. Wanneer je je fit voelt, krijg je immers meer werk voor elkaar en presteer je beter.

Om fysiek en mentaal fitter te worden, zijn er een hoop verschillende activiteiten die je kunt ondernemen.

Onderzoek heeft aangetoond dat beweging tijdens en na kantoortijd een positieve invloed heeft op je algehele welzijn. Naast een verbetering van je gezondheid, is beweging ook goed voor de hersenen. Je zult merken dat je concentratievermogen op termijn vele malen groter zal zijn. Ook vermindert beweging vermoeidheid op het werk, gaat het depressieve klachten tegen en verhoogt het je zelfvertrouwen. Dit alles heeft als resultaat dat jij beter kunt presteren op je werk. 

Maar ook een ademhalingsoefening of even pauze nemen helpt mee aan mentaal en fysiek gezond zijn.

Neem tijd voor jezelf
In ons drukke bestaan is het van groot belang dat je af en toe een moment voor jezelf neemt. Velen zijn vanaf het moment dat ze opstaan tot het moment dat ze naar bed gaan, voortdurend bezig met werk en alles wat ze nog moeten doen, waardoor de hersenen overuren maken. 

Vaak is een halfuurtje volledige rust genoeg om je batterij weer op te laden. Hoe je hier invulling aangeeft, hangt volledig af van je persoonlijke voorkeuren. Zo kun je ervoor kiezen om ’s ochtends iets eerder op te staan en een moment van meditatie te hanteren of plan 30 minuten beweging in in je agenda. 

Sommige mensen zweren erbij ’s avonds hun meldingen op hun telefoon en laptops uit te zetten. Ze geven aan hierdoor beter te slapen en energieker wakker te worden.

Sta ook eens stil bij het nemen van je lunchpauze Veel werknemers zijn maar al te bekend met het eten van hun lunch achter hun bureau. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het overslaan van de lunch - een moment waar je je even volledig afsluit van je werkzaamheden die dag - kan leiden tot slaapproblemen en tekenen van vermoeidheid geeft in het weekend.

Experimenteer eens met deze verschillende mogelijkheden om erachter te komen hoe jij energiek de werkweek doorkomt.

Zorg voor een juiste werk-privé balans

Het vinden en onderhouden van een juiste werk-privé balans is een belangrijk onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Je bent het grootste deel van de dag op je werk, dus voldoening in je werk heeft een groot effect op de kwaliteit van jouw leven. Wanneer je voldoening uit je werk haalt, vergroot je je dagelijkse productiviteit, prestaties en uiteindelijk carrièresucces.

Als je merkt dat je je ’s avonds en tijdens het weekend veel zorgen maakt over je werk, of als je je niet herinnert wanneer je voor het laatst op een fatsoenlijk tijdstip van kantoor naar huis bent gegaan, dan is het geen wonder dat je werktevredenheid lager is dan je wilt.

Neem stappen om zoveel mogelijk voldoening uit je werk te halen door je werk-privé balans te herstructureren. Plan tijdig je werk, ga punctueel te werk, stel prioriteiten, delegeer en werk samen en let vooral goed op jezelf. Wees niet bezwaard om aan de bel te trekken wanneer je ergens mee zit, of wanneer het niet duidelijk is wat van je verwacht wordt.

Evalueer eens hoe efficiënt je je tijd op kantoor besteedt. Werk je heel hard, maar niet slim? Leg je te veel nadruk op de verkeerde taken? Dan is de kans groot dat je tijdens je werkuren niet alles voor elkaar krijgt. Hierdoor gaat een groot deel van je werk mee naar huis; de plek waar je eigenlijk zou moeten rusten en opladen. 

Persoonlijke ontwikkeling - meer dan een vage term

Kortom, persoonlijke ontwikkeling is meer dan een vage term. Het bewust werken aan je zelfontwikkeling helpt je om een inzicht te krijgen in wie jij bent, waar je naar toe wilt gaan en hoe je daar komt. Persoonlijke groei zorgt ervoor dat je nog beter in je vel zit, meer voldoening uit je werk haalt én het helpt je bij het verhogen van je productiviteit.

Carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training waarmee u direct aan de slag kunt. De carrièreplan training is ook beschikbaar in audio en wordt geleverd met een werkbestand voor uw notities.