7 meest gemaakte carrièrefouten

7 meest gemaakte carrièrefouten

Wat zijn de meest gemaakte carrièrefouten? Door ze te voorkómen en tegelijk focus en passie voor je werk te behouden, komt je verder in je carrière en haal je meer plezier uit je werk.

Wat zijn de meest gemaakte carrièrefouten?

  1. Je vindt het "wel goed zo"
  2. Je ziet het grotere plaatje niet
  3. Werk en privé zijn uit balans
  4. Je denkt dat het gras groener is bij de buren
  5. Je laat je vaardigheden verouderen
  6. Je focust op de verkeerde projecten
  7. Je gelooft niet in jezelf

1. Daag jezelf weer wat meer uit

Wanneer je al enige tijd in dezelfde functie zit, kan het comfortabel beginnen te voelen en stop je soms jezelf te pushen.

Echter, door een klein beetje meer inzet in elke dag te stoppen en jezelf uit je comfortzone te pushen, ben je al goed in staat om meer uit jouw baan te halen.

2. Weet wat het doel van jouw organisatie is

Begrijpen wat het bedrijf wil bereiken is essentieel om jouw rol binnen de organisatie te identificeren. Begrijp hoe je hierbij past, of je aanpast en hoe jouw prestaties bijdragen aan het algehele succes.

Het ontwikkelen van een breder begrip en waardering voor de uiteindelijke doelen van de organisatie zal je niet alleen een dieper gevoel van purpose en passie geven voor wat je doet, maar zal je uiteindelijk succesvoller maken.

3. Geef je carrière geen (of niet te veel) voorrang op je privéleven

Hoewel werk belangrijk is, zul je je zonder een beetje balans in je leven niet echt gelukkig voelen, en als je je niet gelukkig of gezond voelt, is het onwaarschijnlijk dat je je carrièrepotentieel waarmaakt.

Neem dus even de tijd om de werk-privé balans op orde krijgen en de dingen in perspectief te zetten.

4. Denk goed na over de werkelijke reden van je onvrede

Voordat je van baan wisselt; vraag jezelf eerst af waarom je dat doet.

Door simpelweg te denken dat het ergens anders beter is dan bij je huidige werkgever, kan je bedrogen uitkomen. Het gras is niet altijd groener, maar wanneer je niet lekker in je vel zit in je huidige functie dan zal dit soms wel zo lijken. 

Voordat je jouw zoektocht naar een alternatieve functie begint, moet je er zeker van zijn dat je dit doet om de juiste redenen

5. Houd je skills up to date

Met de snelle vooruitgang van nieuwe technologie, is het belangrijker dan ooit om up-to-date te blijven en ervoor te zorgen dat jouw vaardigheden relevant zijn. Als je niet op de hoogte bent van nieuwe innovaties, kan je carrière achterblijven op de jongere, dynamischere werknemers die je op de hielen zitten.

6. Concentreer je op projecten die de meeste waarde opleveren

In plaats van je tijd te verdelen tussen veel projecten met een lage waarde en uit het oog te verliezen wat belangrijk is, kunt je je beter proberen te focussen op de projecten die jouw bedrijf vooruit helpen, inkomsten opleveren en het bedrijf helpen groeien. 

Een impact maken op je werk zal jouw motivatie doen toenemen. 

7. Probeer je vertrouwen op te bouwen

Als je niet gelooft in jezelf, is het onwaarschijnlijk dat je collega's dat wel doen. Het is belangrijk om zelfvertrouwen uit te stralen en zeker te klinken in de beslissingen die je neemt.

Probeer je zelfvertrouwen op te bouwen door terug te denken aan al de dingen die je hebt bereikt in je carrière en geloof in je eigen kunnen. Waarschijnlijk ben je bent beter dan waar je jezelf credits voor geeft. 

Lees hier hoe je eigen sterkes en zwaktes kan herkennen.

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.