Een andere baan zoeken

Een andere baan zoeken
Is het tijd voor een nieuwe baan?

Het grootste deel van de dag ben je bezig met je baan. Daarom is de mate waarin je gelukkig wordt van je werkplek enorm beslissend bij de vraag of het tijd is voor een nieuwe baan. Het is daarom goed om eens te kijken naar wat jij belangrijk vindt en om te kijken of jouw huidige baan daar wel aan bijdraagt.

Een andere baan zoeken - Hays.nl

Veel uitdaging, een mooi salaris en geweldige collega’s klinkt als de perfecte job, maar geldt dit ook voor jou? Onderzoek waar jij waarde aan hecht, wellicht is een andere baan zoeken voor jou het overwegen waard.

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Met onderstaande checklist kan jij controleren of jouw huidige baan voldoet aan je behoeften.

1. De klik met je collega’s

Werkplezier staat bij veel mensen hoog in het vaandel. Hierbij kan je denken aan, positiviteit op de werkvloer, een betrokken manager, een team met wie je pieken en dalen kunt delen of de manier van hoe er gewerkt wordt.

Uit onderzoek blijkt dat 83% van de werknemers vriendschap op het werk belangrijk vindt. Vriendschap brengt een gevoel van veiligheid en zekerheid met zich mee.

Sociaal contact is belangrijk. Jouw collega’s kunnen van enorme invloed zijn op jouw werkzame leven en je gevoel daarbij. 

2. Waardering voor wat je doet

Veel mensen hebben van nature een behoefte aan waardering en erkenning. Het is heel belangrijk om waardering te ontvangen voor het werk dat je doet, omdat dit ervoor zorgt dat je zelfrespect krijgt en inziet voor wie en wat je het doet.

Ga na welke impact jouw werkzaamheden op het bedrijf, de mensen om je heen of op de klant hebben.

3. Jouw groeimogelijkheden

Zonder doorgroeimogelijkheden kan de noodzaak om goed te presteren minder groot worden. Bedenk of doorgroeimogelijkheden voor jou belangrijk zijn. Wanneer je geen motivatie hebt om naar iets beters te streven, kan dit betekenen dat je misschien niet meer goed op je plek zit en het tijd voor een nieuwe baan is. 

Doorgroeimogelijkheden kunnen het oppakken van nieuwe en grotere verantwoordelijkheden zijn, of misschien zelfs een ‘hogere’ functie in de hiërarchie. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, zoals nieuwe vaardigheden aanleren, of je soft-skills verbeteren, is een vorm van doorgroeien.

4. De dienst of het product dat de organisatie aanbiedt

Het product of de dienst die jouw werkgever aanbiedt is de rode draad gedurende jouw werkweek. Steeds meer mensen zien hun nieuwe baan ook als een manier om iets bij te dragen aan de maatschappij en betekenisvol werk te doen.

Affiniteit met het product kan er voor zorgen je meer waarde hecht aan het werk dat je levert. Dit betekent niet dat wanneer je niets met de dienst of het product hebt, je een andere baan moet zoeken; er kunnen andere onderdelen in je werk zijn die jou wel aanspreken en jou de voldoening geven die je nodig hebt.

5. Het salaris

Salaris is natuurlijk van ongekend belang. Toch hoeft het salaris niet altijd doorslaggevend te zijn. Het salaris kan namelijk verhoogd worden.

Daarnaast zijn misschien de secundaire arbeidsvoorwaarden heel aantrekkelijk, denk aan reiskostenvergoeding, bonussen, kortingen op producten of een verzekering, opbouw van pensioen en de lunch die op kantoor wordt verzorgd.

De belangrijkste vraag is of de functie je echt gelukkig maakt. Want als je salaris het enige is waarom je nog naar je werk gaat, betekent het ook dat er geen enkele andere reden is om te blijven.

6. Flexibiliteit

Flexibiliteit is voor veel mensen belangrijk, en het beste is als dit van twee kanten komt. Dat jij het bijvoorbeeld niet erg vindt om af en toe eens langer door te werken of taken buiten je pakket op te pakken, maar dat het vice versa ook zo werkt. Misschien is thuiswerken voor jou belangrijk, of de mogelijkheid (ad hoc) een vrije dag op te kunnen nemen wanneer de behoefte daar is.

Je werkplek is de plek waar je het meest te vinden bent gedurende de week. Negeer dus niet de mogelijkheden om gelukkiger te worden. Zoek naar factoren die jou interesseren en focus je daarop.

Een andere baan zoeken?

Iedereen heeft zijn eigen overwegingen bij het maken van de keus of het tijd voor een nieuwe baan is. Misschien heb je niet zoveel met het product of de dienst van het bedrijf waarvoor je werkt, maar heb je wel een hele leuke groep met collega’s. Of geeft het hebben van jouw baan je een gevoel van veiligheid en zekerheid. Ga dan zeker niet op zoek naar een andere baan.

Heb je toch het idee dat je niet helemaal op je plek zit, denk hier dan rustig over na. En als je beslist dat een andere baan zoeken voor jou een oplossing kan bieden, dan helpen wij je daar graag bij.

Wil je meer weten over peroonlijke ontwikkeling of een overzicht van onze vacatures?