Een andere baan zoeken

Een andere baan zoeken
Is het tijd voor een nieuwe baan?

Het grootste deel van de dag ben je bezig met je baan. Daarom is de mate waarin je gelukkig wordt van je werkplek enorm beslissend bij de vraag of het tijd is voor een nieuwe baan. Het is daarom goed om eens te kijken naar wat jij belangrijk vindt en om te kijken of jouw huidige baan daar wel aan bijdraagt.

Een andere baan zoeken - Hays.nl

Veel uitdaging, een mooi salaris en geweldige collega’s klikt als de perfecte job, maar geldt dit ook voor jou? Onderzoek waar jij waarde aan hecht, wellicht is een andere baan zoeken voor jou het overwegen waard.

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Met onderstaande checklist kan jij controleren of jouw huidige baan voldoet aan je behoeften.

1. De klik met je collega’s

Uit onderzoek blijkt dan 83% van de werknemers vriendschap op het werk belangrijk vindt. Vriendschap brengt een van gevoel veiligheid en zekerheid met zich mee.

Sociaal contact is belangrijk. Jouw collega’s kunnen van enorme invloed zijn op jouw werkzame leven en je gevoel daarbij. 

2. Waardering voor wat je doet

Veel mensen hebben van nature een behoefte aan waardering en erkenning. Het is heel belangrijk om waardering te ontvangen voor het werk dat je doet, omdat dit ervoor zorgt dat je zelfrespect krijgt en inziet voor wie en wat je het doet.

Ga na welke impact jouw werkzaamheden op het bedrijf, de mensen om je heen of op de klant hebben.

3. Jouw groeimogelijkheden

Zonder doorgroeimogelijkheden kan de noodzaak om goed te presteren minder groot worden. Bedenk of doorgroeimogelijkheden voor jouw belangrijk zijn. Wanneer je geen motivatie hebt om naar iets beters te streven, kan dit betekenen dat je misschien niet meer goed op je plek zit en het tijd voor een nieuwe baan is. 

Doorgroeimogelijkheden kunnen het oppakken van nieuwe en grotere verantwoordelijkheden zijn, of misschien zelfs een ‘hogere’ functie in de hiërarchie. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, zoals de mogelijkheden om nieuwe vaardigheden aan te leren, is een vorm van doorgroeien.

4. De dienst of het product dat de organisatie aanbiedt

Het product of de dienst die jouw werkgever aanbiedt is de rode draad gedurende jouw werkweek. Uiteindelijk is dat hetgeen waar alles om draait.

Affiniteit met het product kan er voor zorgen je meer waarde hecht aan het werk dat je levert. Dit betekent niet dat wanneer je niets met de dienst of het product hebt, je een andere baan zoeken moet; er kunnen andere onderdelen zijn in je werk die jou wel aanspreken en jou de voldoening geven die je nodig hebt.

5. Het salaris

Salaris is natuurlijk van ongekend belang. Maar stel jezelf wel de vraag of je huidige functie je gelukkig maakt. Want als je salaris het enige is waarom je nog naar je werk gaat, betekent het ook dat er geen enkele andere reden is om te blijven.

Je werkplek de plek waar je het meest te vinden bent gedurende de week. Negeer dus niet de mogelijkheden om gelukkiger te worden. Zoek naar factoren die jou interesseren en focus je daarop.

Een andere baan zoeken?

Iedereen heeft zijn eigen overwegingen bij het maken van de keus of het tijd voor een nieuwe baan is. Misschien heb je niet zoveel met het product of de dienst van het bedrijf waarvoor je werkt, maar heb je wel een hele leuke groep met collega’s. Of geeft het hebben van jouw baan je een gevoel van veiligheid en zekerheid. Ga dan zeker niet op zoek naar een andere baan.

Heb je toch het idee dat je niet helemaal op je plek zit, denk hier dan rustig over na. En als je beslist dat een andere baan zoeken voor jou een oplossing kan bieden, dan helpen wij je daar graag bij.

Wil je meer weten over peroonlijke ontwikkeling of een overzicht van onze vacatures?