Promotie maken in 4 stappen

Promotie maken in 4 stappen

U bent ambitieus en meer dan klaar om de volgende stap te maken in de organisatie. Wat kunt u doen wanneer u nog steeds op promotie wacht? Dit is uw actieplan in 4 stappen.

U kunt het artikel ook luisteren:

Met een zorgvuldige voorbereiding toont u aan serieus en gefocust te zijn op deze promotie. Denk over 4 stappen na voordat u het gesprek met uw leidinggevende aangaat.

Promotie maken in 4 stappen

1. Bent u echt klaar voor promotie?

Tot op zekere hoogte heeft u zelf de touwtjes in handen om in aanmerking te komen voor een promotie. Wees er daarom zeker van dat u er alles aan heeft gedaan om uzelf in uw huidige positie te ontwikkelen

Met andere woorden, zorg dat u écht klaar bent om een nieuwe uitdaging aan te gaan. U creert een sterkere positie om promotie te maken wanneer u hier proactief mee aan de slag gaat.

2. Wat wilt u?

Breng voor uzelf helder in kaart wat u precies wilt en wat u daarvoor van uw manager nodig heeft.

Is dat bijvoorbeeld een managementtraject waarin u zichzelf ontwikkelt naar een volgende stap of wilt u misschien liever promotie maken zonder een leidinggevende functie te vervullen?

3. Wat zijn de mogelijkheden?

Nu u weet wat u wilt en wat daarvoor nodig is, gaat u na welke mogelijkheden er intern of extern zijn. Welke programma’s biedt uw organisatie intern, of wat wordt er extern aangeboden dat u kan helpen om uw doelen te bereiken?

Wanneer u niet helemaal zeker bent wat u moet doen om progressie te realiseren, bereid dan een aantal vragen voor die u kunt voorleggen aan uw manager. Hij of zij heeft zelf een senior positie en zal daarin meer inzicht kunnen geven.

4. Waarom verdien ik een promotie?

Een promotie vraagt om een investering vanuit de organisatie. Denk aan te maken kosten voor bijvoorbeeld trainingsdoeleinden of salariskosten. Maak voor uzelf concreet waarom u vindt dat u deze investering verdient. 

Stel uzelf de vraag wat u concreet heeft bijgedragen aan de organisatie en wat u heeft gedaan om uw vaardigheden te ontwikkelen. Verzamel bijvoorbeeld belangrijke resulaten, KPI’s of positieve feedback vanuit stakeholders. Laat zien dat u proactief en enthousiast bent om de beste resultaten te behalen in uw werk.

Welke elementen uit de beoogde functie komen terug in uw huidige rol? Het benoemen van deze elementen helpt uw manager om u te visualiseren in een andere functie. Op die manier maakt u tastbaar wat het de organisatie oplevert wanneer zij besluit tijd en geld te steken in uw ontwikkeling.

Salaris niet direct bespreken

Hoewel een promotie gepaard gaat met meer verantwoordelijkheden, is het af te raden om salarisverhoging te vragen wanneer de promotie nog niet is aangeboden. Uw initiële motivatie zou ontwikkeling moeten zijn, en niet salaris. Zorg dat u dit duidelijk maakt aan uw manager.

Wanneer het salaris wel ter sprake komt, zorg dan dat u goed geïnformeerd en voorbereid bent. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Hays salariswijzer.

Luister het artikel

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures