Promotie maken in 4 stappen

Wilt u promotie maken?
Dit is uw actieplan in 4 stappen

U bent ambitieus en meer dan klaar om de volgende stap te maken in de organisatie. Wat kunt u doen wanneer u nog steeds op promotie wacht?

Luister het artikel

Natuurlijk weet u dat er mogelijkheden zijn om promotie te maken. U heeft dat ook al besproken met uw leidinggevende.

Toch ziet u te weinig voortgang en wilt u niet wachten tot uw volgende beoordeling om hier verder over te praten. Wat kunt u doen wanneer u nog steeds op die promotie wacht?  
Bent u echt klaar voor promotie?
Tot op zekere hoogte heeft u zelf de touwtjes in handen om in aanmerking te komen voor een promotie. Wees er daarom zeker van dat u er alles aan heeft gedaan om uzelf in uw huidige positie te ontwikkelen. 

Met andere woorden, zorg dat u écht klaar bent om een nieuwe uitdaging aan te gaan. U creert een sterkere positie om promotie te maken wanneer u hier pro actief mee aan de slag gaat.

Voorbereiden op het promotiegesprek

De meeting met uw manager is ingepland en u heeft aangegeven dat u daarin uw promotie wilt bespreken. Nu is het tijd voor een zorgvuldige voorbereiding. Daarmee toont u ook aan serieus en gefocust te zijn op deze promotie. Bovendien bespaart het uw manager tijd en geeft u hem of haar meer redenen om u te helpen bij de volgende stap.

Stel uzelf de volgende vragen ter voorbereiding:

Allereerst: wat wilt u?

Breng voor uzelf helder in kaart wat u precies wilt en wat u daarvoor van uw manager nodig heeft. Is dat bijvoorbeeld een managementtraject waarin u zichzelf ontwikkelt naar een volgende stap of een specifiek project?

En daarna, wat zijn de mogelijkheden?

Nu u weet wat u wilt en wat daarvoor nodig is, gaat u na welke mogelijkheden er intern of extern zijn. Welke programma’s biedt uw organisatie intern, of wat wordt er extern aangeboden dat u kan helpen om uw doelen te bereiken?

Wanneer u niet helemaal zeker bent wat u moet doen om progressie te realiseren, bereid dan een aantal vragen voor die u kunt voorleggen aan uw manager. Hij of zij heeft zelf een senior positie en zal daarin meer inzicht kunnen geven.

Breng ook in kaart hoe het zit met salaris na promotie.

Hoewel een promotie gepaard gaat met meer verantwoordelijkheden, is het af te raden om salarisverhoging te vragen wanneer de promotie nog niet is aangeboden.
Uw initiële motivatie zou ontwikkeling moeten zijn, en niet salaris. Zorg dat u dit duidelijk maakt aan uw manager. Wanneer het salaris wel ter sprake komt, zorg dan dat u goed geïnformeerd en voorbereid bent. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Hays salariswijzer.

En stel uzelf als laatste de vraag: waarom verdien ik een promotie?

Een promotie vraagt om een investering vanuit de organisatie. Denk aan te maken kosten voor bijvoorbeeld trainingsdoeleinden of salariskosten. Maak voor uzelf concreet waarom u vindt dat u deze investering verdient. 

Stel uzelf de vraag wat u concreet heeft bijgedragen aan de organisatie en wat u heeft gedaan om uw vaardigheden te ontwikkelen. Verzamel bijvoorbeeld belangrijke resulaten, KPI’s of positieve feedback vanuit stakeholders. 
Laat zien dat u proactief en enthousiast bent om de beste resultaten te behalen in uw werk. Welke elementen uit de beoogde functie komen terug in uw huidige rol? Het benoemen van deze elementen helpt uw manager om u te visualiseren in een andere functie. 
Op die manier maakt u tastbaar wat het de organisatie oplevert wanneer zij besluit tijd en geld te steken in uw ontwikkeling.

Luister het artikel

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan uw leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen