Bent u klaar voor een rol als manager?

9 signalen dat u klaar bent voor een rol als manager

Ziet u een functie als manager als de volgende stap in uw carrière, maar bent u er niet zeker van of u deze verantwoordelijkheid aankunt? U twijfelt misschien of u hiervoor de juiste skills heeft, of vindt het idee mensen leiding te geven nog spannend.

Bent u klaar voor een rol als manager? - Hays.nl

In dit artikel gaan we in op de 9 signalen waarmee u kunt checken of u klaar bent voor een rol als manager.

1. U bent al begonnen met delegeren

Succesvol delegeren is een zeer belangrijke skill op de werkvloer, iets dat een soepele en effectieve workflow kan creëren waarbij meerdere positieve effecten kunnen optreden. Het is geen makkelijke vaardigheid: zelf tot laat werken om een deadline te halen is soms makkelijker dan iemand verantwoordelijk durven te maken en het zo goed uitleggen dat u er zeker van bent dat de taak juist wordt uitgevoerd. Maar gepland delegeren levert u niet alleen de mogelijkheid op om met andere noodzakelijke taken bezig te zijn, het zorgt ook voor een vertrouwde relatie tussen u en uw collega’s. Wanneer u al beseft dat delegeren een investering in uw tijd is, bent u al op managementniveau qua mindset.

2. U bent een voorbeeld voor de rest van het team

Als u goed bent in het uitvoeren van uw functie en daaromheen zelf extra taken aanpakt om er zeker van te zijn dat de projecten goed verlopen, zullen uw collega’s soms al naar u opkijken. Daardoor zullen zij welwillender zijn om zich te vormen naar uw senioriteit als ze weten hoe hard u hebt gewerkt om daar te komen.

3. U betrapt uzelf erop dat u het leuk vindt om uw teamgenoten te coachen en te trainen

Wanneer u zich bezwaard of vervelend voelt tijdens het helpen van collega’s om hun werk of vaardigheden te verbeteren, zult u zich waarschijnlijk niet beter gaan voelen wanneer u dat als manager doet. Anderzijds, wanneer u het als zeer waardevol ervaart en u veel voldoening haalt uit het coachen en trainen van teamleden, zal de stap naar management als natuurlijk worden ervaren.

4. U ziet in dat u steeds meer focust op het geheel

Zodra u merkt dat u niet langer simpelweg kijkt naar het werken om uw rekeningen te betalen, maar echt belang hecht aan de manier waarop het bedrijf fungeert en deel wilt uitmaken van de toekomst daarvan, dan bent u klaar om een functie te bekleden met meer verantwoordelijkheid.

5. U haalt voldoening uit de gezamenlijke successen van het team

Voelt u zich trots over een resultaat van een collectief project? Als dat zo is, en u voelt zich meer voldaan over het collectieve resultaat dan de individuele uitkomst, kunt u zich voorstellen dat dit gevoel helemaal versterkt wordt wanneer u verantwoordelijk bent voor dit team.

6. Veel verschillende collega’s komen naar u toe voor advies

Heeft u zichzelf, door hard te werken, een specialist in een bepaald gebied gemaakt? Bent u makkelijk benaderbaar en beschikt u over goede communicatieve vaardigheden? In staat zijn om anderen iets te leren en te informeren is een extreem bruikbare managementvaardigheid, die zich uit doordat veel collega’s u om advies vragen. In dat geval bent u dus geschikt om op termijn een managementrol te vervullen.

7. U bent zelfverzekerd over uw vaardigheden om relaties met stakeholders te onderhouden

In staat zijn om effectief te communiceren met ‘gelijken’ is één ding, maar in staat zijn om met ‘senior’ collega’s te werken is iets anders. Veel nieuwe managers vinden het intimiderend wanneer zij advies moeten geven aan deze ‘oud’-superieuren. Wanneer u altijd een goede relatie hebt onderhouden met deze stakeholders, of in ieder geval vertrouwen heeft dat deze relatie gebouwd kan worden, dan bent u wellicht als klaar voor een stapje hoger.

8. U merkt dat u de huidige managers observeert om te zien wat zij goed en fout doen, en maakt daarbij mentale aantekeningen

Hoe vaak heeft u niet geluisterd naar een manager en gedacht “Ik zou het niet op die manier gedaan hebben” of “Zeker, maar zou het niet een beter resultaat opleveren wanneer we het op deze manier hadden gedaan”? Wanneer u reeds denkt als een manager en inbeeldt hoe u het zou aanpakken in een dergelijke functie, dan zou u al klaar kunnen zijn voor die promotie.

9. U blijft kalm en bent in staat om snel beslissingen te nemen

Wanneer u bekendstaat om uw betrouwbaarheid, zult u waarschijnlijk minder gemanaged worden dan anderen in uw team. Het hebben van een bewezen staat van dienst op het gebied van het maken van moeilijke beslissingen, en daarbij vertrouwd worden, toont aan dat u eigenlijk al wordt gezien als een potentiele manager.

Volgende stappen

Wanneer deze signalen bekend voorkomen, dan is het tijd voor u om de stap te wagen naar het managen van werknemers. Vraag uzelf af of uw huidige werkgever u de mogelijkheid biedt om deze ervaring en ontwikkeling te ontvangen. Wanneer dat het geval is, wees dan bereid om uw werkstijl en de relaties met uw collega’s daarop aan te passen. Is dit niet het geval, wees dan niet bang om uw capaciteiten ergens anders in te zetten.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen