Carrièreplan: vloek of zegen?

Carrièreplan: vloek of zegen?

Een gedegen carrièreplanning is een zegen voor professionals die nog twijfelen over waar ze naartoe willen of niet weten hoe ze hun doel kunnen bereiken. Toch brengt een planning voor uw carrière ook een risico met zich mee: hoe houdt u uw ogen open voor andere kansen? Hoe weet u of een carrièreplanning bij u past?

Carrièreplanning: vloek of zegen? - Hays.nl
Leestijd: 2½ minuut | Door Hays Human Resources

Hoe en wanneer carrièreplanning inzetten?

Ten eerste is het belangrijk om aan te geven dat het altijd waardevol is om even stil te staan om rustig te kijken waar u heen wilt en om na te denken over hoe u daar kunt komen. Stel uzelf de onderstaande drie vragen om erachter te komen hoe en wanneer u carrièreplanning in moet zetten.

  • Heeft u een doel of alleen een planning in gedachten?
  • Kiest u voor de lange of de korte termijn?
  • Bent u van nature een planner?

Doelen of planning?

Een doel opstellen is iets heel anders dan een planning maken. Een planning zorgt er namelijk voor dat er vaak maar één pad bewandeld wordt, terwijl er misschien wel vijf zijn. Een doel is bijvoorbeeld het bereiken van een bepaald functieniveau binnen een specifiek aantal jaar. De planning om dat te bereiken moet flexibel zijn, maar moet wel richtlijnen bieden. Het is dus wel waardevol om realistische doelen op te stellen, maar het is belangrijk om daar vervolgens een gedegen en ‘open’ planning voor in te richten.

carrieredoelen - hays.nl

Zorg er daarbij wel voor dat u uw ogen altijd openhoudt tijdens het volgen van de planning en laat uw doelstelling niet vallen wanneer de planning niet gevolgd kan worden. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Korte of lange termijn?

Een langetermijnplanning is minder raadzaam, omdat u hiermee wellicht mooie mogelijkheden over het hoofd ziet, omdat u vasthoudt aan uw plan. Langetermijndoelen, in plaats van -planningen, zijn daarentegen helemaal niet verkeerd. Het zorgt ervoor dat u richting en ambitie heeft.

Maar pin uzelf dan niet vast op specifieke planning die u vertelt waar u precies moet staan over vijf jaar, want niemand weet precies hoe uw situatie er dan uitziet en hoe dat uw doelen beïnvloedt.

Hoe doet u uw boodschappen?

Daarnaast is het de vraag of plannen bij u past. Voor sommige mensen werkt het plannen nu eenmaal beter dan bij anderen. Voor mensen die houden van structuur en zekerheid is het opstellen van een carrièreplanning een ideale manier om rust te vinden, terwijl een planning voor mensen die houden van vrijheid een negatief effect hebben.

Bent u het type dat alleen haalt wat er op uw boodschappenlijstje staat, of vertrekt u liever op de bonnefooi naar de supermarkt? Voor de mensen die allerlei lekkers halen, maar het avondeten vergeten is het raadzaam om een meer planmatige aanpak uit te proberen. Geen nood als het u niet direct lukt, elk ingrediënt is immers weer een stap dichterbij het doel.

Maak uw carrièredoelen SMART

Een carrièreplanning opstellen kan dus zeker werken, zolang u maar realistisch blijft over wat u wilt bereiken. Met de SMART methode zorgt u er automatisch voor dat u realistische en haalbare doelen opstelt, in plaats van onmogelijke wensen op lange termijn. Het is noodzakelijk om te weten waar u heen wilt om erachter te komen welke stappen u moet zetten om daar te komen. In het artikel over de SMART methode is de R een belangrijk onderdeel: blijf Realistisch.

Het is onmogelijk om te weten waar u over 15 jaar exact staat, want op zo’n lange termijn komen er altijd externe factoren in het spel die ervoor zorgen dat een langetermijnplanning van 15 jaar gedoemd is om te mislukken. Blijf dus realistische doelen opstellen en stem daar uw planning op af.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen