Theorie in praktijk brengen

Theorie in praktijk brengen

Het kan gebeuren dat u een training of opleiding goed hebt doorlopen, dat u er naar uitkijkt om alles in de praktijk te brengen, dat u vol zit met ideeën, enthousiast aan de slag gaat.... en toch halverwege de dag terugvalt in oude gewoontes.

Theorie omzetten in praktijk - Hays.nl

Theorie omzetten in praktijk

Andrea Pizey, een training consultant, zegt dat de situatie waarbij mensen uit een cursus komen en dan bij hun terugkeer op kantoor over de eerste horde struikelen, niet ongewoon is. “Veel cursisten, en ik bedoel niet alleen mensen zonder werkervaring, maar ook ervaren werknemers, zien opleidingscursussen als een lachertje. Ze denken dat het echte leven nog wat anders is dan training. Maar de verstandige cursist weet dat het doel van training het verbeteren van de prestaties in het echte leven is.”

Eén van de manieren waarbij u zichzelf vooruit kunt helpen is om onmiddellijk na de trainingssessies wat tijd bij uw manager of coach te vragen om de hete hangijzers van de cursus door te nemen en te bekijken hoe deze in de werkdag kunnen worden geïmplementeerd. Volgens Andrea “vergeten mensen vaak dat, wanneer de cursus voorbij is, het van hen afhangt om de theorie in de praktijk om te zetten.” Ze vervolgt: “Ik zie steeds dezelfde mensen terugkeren in cursussen voor gevorderden, en ik zie onmiddellijk wie vooruitgang heeft geboekt, wie op de werkvloer geïmplementeerd heeft wat er in de klas werd geleerd. De verandering kan ingrijpend zijn, of onzichtbaar.”

Onmiddellijk te nemen stappen

U kunt zelf proactieve stappen nemen om ervoor te zorgen dat u het maximale uit de kennis haalt, die u tijdens de les heeft vergaard. Het advies van Andrea:

  • Stel een lijst op met vier à vijf actiepunten uit elke cursus
  • Vraag om wat tijd met uw manager, dat hoeft niet meer dan een half uurtje te zijn om deze actiepunten door te nemen
  • Bespreek met uw manager hoe u deze punten zal implementeren als onderdeel van een ontwikkelingsplan
  • Onthoud dat uw manager misschien niet even bekend is met de technieken die u geleerd heeft. Vertel hem er indien nodig over
  • Bepaal hoe u uw vooruitgang zal meten
  • Leg een deadline vast voor verbetering en boek opnieuw een afspraak bij uw manager om uw vooruitgang te evalueren

Oude gewoontes zijn moeilijk af te leren

“Er zijn minstens drie weken nodig om een oude gewoonte af te leren”, waarschuwt Andrea, “Het is verbazend hoe snel revolutionaire ideeën opzij worden gezet wanneer het enthousiasme van de training wegebt.”

Eén van de redenen waarom cursisten het moeilijk vinden om hun werkpatronen ingrijpend te veranderen, is dat hun inspanningen door cynische collega’s teniet worden gedaan. “Je kent het type,” zegt Andrea. “zij die het allemaal al meegemaakt hebben. Ze boren maar al te graag iemand die initiatief toont of iemand die hun status quo met nieuwe ideeën zou kunnen veranderen, in de grond.”

Het lijkt makkelijk om hiermee om te gaan. Maar in de praktijk is het dat niet. U moet u eerst en vooral realiseren wat belangrijk voor u is; uw carrière plannen, u inspannen om uzelf te verbeteren, uw eigen persoonlijke voordeel, of aan de andere kant, de mening van anderen?

“Je moet aanvaarden dat het kan gebeuren,” zegt Andrea. “maar bedenk dat als je vooruitgang wil boeken, dan is de enige manier om dat te bereiken het uitproberen van nieuwe ideeën, het nemen van risico’s en laten merken dat je aan zelfverbetering doet. Leer dat naast je neer te leggen. Nog belangrijker: besef dat je egoïstisch moet zijn tijdens een opleiding. Dit is jouw kans om nieuwe vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen. Jij bent de belangrijkste persoon. Het spreekt vanzelf dat dat na de opleiding zo verder wordt gezet. Filter de negatieve commentaren uit. Weersta aan de drang om naar je oude gewoonten terug te keren. Als je eraan toegeeft, is het misschien beter om nooit meer een opleiding te volgen.”

Betrek uw manager erbij

Voordeel halen uit een eersteklas opleiding is natuurlijk niet iets wat u alleen hoeft te doen. Eigenlijk hoeft uw manager hierop niet gewezen te worden, maar misschien moet u hem wel de boodschap zien over te brengen dat, door uw job beter te doen, u ook zijn taak makkelijker maakt. Vaak zien cursisten hun manager pas na een opleiding in een nieuw daglicht. Politiek gezien kan het moeilijk zijn om uw baas te confronteren met het feit dat wat hij u opgedragen heeft, verkeerd is. Maar een goede manager zal er niet voor terugdeinzen om bij te leren, of dat nu van een jongere of oudere medewerker is.

Waarom zou u met uw manager niet een evaluatie van de opleiding houden alvorens u opnieuw een opleiding volgt? Als uw manager weet dat u over een bepaald onderwerp iets zal bijleren, dan kan hij daar ook voordeel uit halen omdat ook hij bijleert door er met u over te praten of zich op de vergadering voor te bereiden. Zo wordt het gesprek uiteindelijk veel productiever.

Praat met uw manager voordat u op cursus gaat:

  • Probeer te ontdekken wat hij van u verwacht wanneer u de opleiding afgerond heeft; is er een specifiek punt dat hij heeft vermeld en waarvan hij wil dat u eraan werkt?
  • Laat uw manager uw voorbereiding op de opleiding of notities zien, dit zal hem helpen om u zo goed mogelijk te begeleiden als u terugkeert
  • Vraag om zijn instemming dat u de pas geleerde technieken onmiddellijk in uw dagelijkse activiteiten kunt toepassen

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen