Een leven als interimmer

Hoe kunt u zich voorbereiden op een leven als interimmer?

Interimmers zijn een handige en nuttige oplossing voor werkgevers die succesvol door een transitieperiode willen navigeren, een tijdelijk tekort hebben of de business in een nieuwe richting willen sturen. Ook voor interimmers is het zeer aantrekkelijk om in deze vorm te werken.

Een leven als interimmer - Hays.nl

U bent geschikt als interimmer als u voldoening haalt uit het succesvol uitvoeren van een moeilijke opdracht, of het nu gaat om een verandertraject, het structureren van klantprocessen en -systemen, het beoordelen van risico’s of het managen van grote transitieprogramma’s voor businesses. Wanneer u zo’n functie aantrekkelijk vindt, zorg er dan voor dat u zich goed voorbereid door de volgens tips toe te passen:

1.    Zorg dat uw financiën in orde zijn

Het grootste risico dat hoort bij een leven als interimmer is dat u geen gegarandeerd en stabiel inkomen heeft. Er zijn soms periodes tussen twee opdrachten waarin u het moet stellen zonder inkomen of omzet. Daarom is het verstandig om altijd extra kapitaal achter de hand te hebben. Collega’s en klanten die wij vaak spreken adviseren om genoeg kapitaal achter de hand te houden om u financieel te kunnen ondersteunen voor 4 tot 6 maanden. U moet zich daarom als interimmer niet alleen concentreren op de zaken van de opdrachtgever, maar ook op uw eigen zaken.
Wanneer u serieus overweegt om een interimmer te worden, moet u uw huiswerk goed doen omtrent het opzetten van een eigen bedrijf of het werken onder een parapluorganisatie en het regelen van de belasting-gerelateerde zaken.

2.    Begrijp uw waarde

De interim-industrie wordt steeds gespecialiseerder naarmate deze groter wordt, dus het inzien van uw capaciteiten en het reageren op functies en opdrachten die gerelateerd zijn aan uw skillset zal u een hoop tijd besparen. Het volledig begrijpen van uw eigen sterkten is vooral belangrijk wanneer u beseft dat de meeste interimmers worden aangenomen gedurende transitieperiodes; cruciale periodes waarin een bedrijf vaak onder extra spanning of druk staat.
U hebt misschien wel een idee over wat uw persoonlijke Unique Selling Point is, maar misschien hebben uw collega’s daar een ander idee over. Het is altijd waardevol om een second opinion te krijgen, wees dus niet verlegen om advies en richting te vragen.

3.    De kracht van het netwerk

Het zal u zeker helpen om als een persoonlijk merk bekend te staan op professionele netwerkplatformen zoals LinkedIn. Draag ‘Thought Leadership’ uit in uw specialisme door onder andere lid te worden van LinkedIn-groepen, door het schrijven van blogs en door de juiste connecties te maken.
Er is bijna altijd een project voor u beschikbaar; het is enkel een kwestie van het ontdekken van deze mogelijkheid. Door uzelf goed te laten zien en uw eigen ‘merk’ te verkopen en hiervoor de juiste kanalen te gebruiken, verzekert u zich ervan dat die volgende mogelijkheid sneller op uw pad terecht komt.

4.    Wees flexibel

Om een succesvolle interimmer te zijn, moet u eerst volledig beseffen dat u continu verandering ondergaat. Uw inkomen, standplaats, verwachtingen, wekelijkse werkuren, bedrijfscultuur en andere zaken veranderen constant. Ons advies is om dus enigszins flexibel te zijn in de bovenstaande onderdelen, omdat u niet altijd in staat bent om alles binnen uw wensen en voorwaarden te hebben.
Laat dit risico u niet tegenhouden; we horen vaak dat juist dit een van de meest spannende aspecten is van het zijn van een interimmer. De beste manier om persoonlijke ontwikkeling, carrière ontwikkeling en arbeidsgeluk te creëren is het ontwikkelen van een brede skillset en een ‘dikke huid’ wat ervoor zorgt dat u continu met alle uitdagingen om kan gaan.

5.    Plan vooruit

Het is raadzaam om uw cv altijd up-to-date te hebben met zichtbare resultaten van de projecten en de programma’s waarmee u hebt gewerkt. Wanneer u uw cv niet continu vernieuwt, kunnen belangrijke details later verloren gaan. Zorg er dan ook voor dat u altijd vooruit kijkt!

Tot slot…

Interimmer worden kan soms worden gezien als een carrière-switch die weggelegd is voor risiconemers en eenlingen, maar het tegendeel is waar. Door met behulp van het bovenstaande advies uzelf goed voor te bereiden op uw leven als interimmer, geeft u zichzelf een goede kans om de vruchten te plukken van alle fantastische voordelen van het werken op interim-basis.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen