Op zoek naar je werkmotivatie

Op zoek naar je werkmotivatie

"Hoe gaat het?" Dat is een vraag die vaak wordt gesteld. Sommigen zetten dan een vrolijk gezicht op, maar durven niet te zeggen dat ze zich niet zo goed voelen. Ze zitten niet lekker in hun vel en vinden het moeilijk om zichzelf te motiveren tijdens het werk. Ze hebben het gevoel dat ze... hun mojo kwijt zijn.

Werkmotivatie - Hays.nl
 
Er zijn veel momenten dat het lastig kan zijn om je werkmotivatie te vinden. Bijvoorbeeld na een vakantie, een lang weekend vrij, de feestdagen, een winterdip of gewoon omdat het allemaal even niet zo lekker loopt. Het kan dan moeilijk zijn je positieve instelling weer terug te vinden.
 

Op zoek naar je werkmotivatie

Waar is je werkmotivatie gebleven en hoe vind je het terug? Hier zijn drie tips om weer motivatie voor je werk te vinden: 
 

1. Wees eerlijk en aardig voor jezelf 

Als je je down voelt kan het verleidelijk zijn om zaken 'onder het tapijt te vegen', je vertelt jezelf dat je je zaakjes op orde moet krijgen en positief en dankbaar moet zijn voor wat je hebt.
 
Deze benadering kan positief werken, maar het is ook belangrijk om tijd te besteden aan het luisteren naar hoe je je voelt - om jezelf ruimte te geven en te accepteren dat dit een uitdagende tijd is.
 
Het kan nuttig zijn om dingen op te schrijven en antwoord te geven op vragen als:
 
  • Hoe voel je je?
  • Wat mis je?
  • Waar maak je je zorgen over?
  • Wat vind je uitdagend?
  • Wat geeft je energie?
Dit was het 'wees eerlijk'-gedeelte. Het is ook belangrijk om lief voor jezelf te zijn, en te accepteren dat deze gevoelens een natuurlijke reactie zijn op wat er aan de hand is.
 
Alle onzekerheid, veranderingen, gezondheid en economische angsten spelen direct een rol in ons lichaam en kunnen zorgen voor een gevoel van voortdurende dreiging. Het is dus niet verwonderlijk dat we soms het gevoel hebben ons een beetje 'off' te voelen.
 
Wees aardig door jezelf een compliment te geven en trots te zijn. Anderen geven je misschien niet zo veel positieve feedback als normaal, en soms moet je even pauzeren en jezelf een schouderklopje geven en erkennen wat je allemaal goed doet om weer in een positieve mindset te komen!
 

2. Neem kleine stappen 

Een tweede tip om je werkmotivatie weer te vinden is het nemen van kleine stappen.

Kijk naar je agenda en To Do lijst van je werk. Zet je ‘probleemoplossende pet’ op: hoe kun je ervoor zorgen dat je meer energie krijgt van wat je doet? Wat moet je daarvoor vaker doen? En waar moet je mee stoppen?
 
De antwoorden hierop zullen voor iedereen anders zijn. Voor sommigen zal het gaan over meer dingen doen die ze leuk vinden, bijvoorbeeld sporten, tijd met vrienden doorbrengen en lezen. Voor anderen gaat het om het veranderen van hun verwachtingspatroon, bijvoorbeeld accepteren dat ze niet elke dag het huis hoeven schoon te maken.

Qua werk kan het energie geven om te werken aan een bepaald project of met een specifieke klant of collega te schakelen. Of al je administratieve klussen, zoals je e-mail, ’s ochtends als eerste doen zodat dit niet de hele dag als een donkere wolk boven je hoofd blijft hangen.
 
Wat het ook is, kies kleine stappen om voor meer energie te zorgen en zie wat er gebeurt. 
 

3. Visualiseer! 

Als je je werkmotivatie even kwijt bent, kan het moeilijk zijn om je voor te stellen dat je dit snel weer zult vinden. Dit is waar visualisatie je écht kan gaan helpen.

Wees 5 minuten stil, dit kan in je pauze zijn, voor of na je werk of tijdens je werk wanneer je even rustig op het toilet zit. Denk aan een moment waarin jij je goed, positief, succesvol, gelukkig, productief of voldaan voelde en houd deze herinnering vast.
 
Ga terug naar dat moment en concentreer je op wat je kon zien, wat je kon horen en hoe jij je daarbij voelde. Probeer die emoties weer te ervaren en die glimlach zal weer op je gezicht verschijnen. Houd dit gevoel vast! Door elke dag kort tijd te besteden aan het verbinden met je vroegere werkmotivatie, wordt het makkelijker om dat in het heden weer terug te vinden!

Als je met deze tips aan de slag gaat, kan het nuttig zijn om op te schrijven hoe jij je voelt op verschillende tijdstippen van de dag. Dit kan je helpen om eerlijk en vriendelijker te zijn (naar jezelf) en ook om enkele kleine stappen te nemen om verandering aan te brengen. Het kan je ook helpen om de positieve dingen weer in te zien, de tijden dat je genoeg motivatie had.
 
Echter, als je merkt dat je werkmotivatie nog steeds ontbreekt, vergeet dan niet dat er andere mensen zijn die kunnen helpen; praat met je manager, met collega's of kom in contact met begeleiding als dit door jouw organisatie wordt aangeboden en vind samen weer je mojo terug.