Visualiseren leren

Visualiseren van uw succes

Visualiseren is het vertalen van uw wensen, dromen of gedachte naar een beeld. Door concreet in te beelden wat u wilt, zult u beter in staat zijn de dingen te doen die nodig zijn om die gedachte waar te maken. Dit klinkt wellicht makkelijker gezegd dan gedaan... toch doet u het al dagelijks.

visualiseren leren - Hays.nl
 
Wij helpen u graag met:
Maar eerst een klein voorbeeld; wanneer iets lukt, dan zegt u achteraf soms: “Ik wist het!”. Gedurende het proces heeft u gedacht met welke handelingen u op de beste manier tot succes zou komen. Hier komen ook vaak beelden bij. U ‘ziet’ de stappen of (delen van) het eindresultaat.
 
Misschien is iets dat niet lukt nog een beter voorbeeld. Stel u moet binnenkort iets presenteren voor een grote groep. U bent zenuwachtig. U hoeft er maar aan te denken hoe u daar voor die groep staat en het zweet breekt u al uit. Gedachten als “Ik wil het niet, ik kan het niet” voeden uw angst om te falen. Grote kans dat dat gevoel ook tijdens de presentatie aanhoudt.
 

Visualiseren leren gebruiken

Hoe kunt u visualisatie nou gebruiken in uw dagelijkse leven?

Alles dat ooit is gecreëerd of bereikt door mensen, begon als een gedachte. Noem dat voor het gemak even het idee. Na de ingeving van een idee volgt veelal een vraag zoals hoe?. “Goed idee, maar hoe ga ik dat bereiken of hoe ga ik dat maken?” Zodra u de eerste flarden van een idee op papier zet maakt u in feite de eerste mentale afdruk. U slaat (onbewust) beelden, gevoelens of bijbehorende ervaringen op. U visualiseert!

Het geheim van visualiseren zit daarom in het creëren van een mentale afdruk van het eindresultaat dat u wilt bereiken. Beeld uzelf in hoe u ontspannen en met plezier de presentatie geeft voor die grote groep. Of visualiseer hoe u gemakkelijk dat complexe project afrondt.

Visualiseer uw succes - Hays.nl

Tips voor succesvol visualiseren:

1. Schrijf uw doel op

Het stond hierboven al. Zodra u een gedachte op papier zet wordt het creatieproces al in werk gezet. De gedachte manifesteert zich. Uw onderbewuste start de zoektocht naar wat u heeft opgeschreven en heeft ingebeeld. Probeer dit niet te begrijpen, dat werk nou eenmaal zo. Herinner uzelf ook vaak aan de gedachte, het idee of het doel. Schrijf het op een post-it en plak deze op een plek die u vaak ziet.

2. Visualiseer vaak

Doe het vaak en gedurende korte intensieve momenten. Dat kan 30 seconden zijn. Door regelmatig bewust te visualiseren gaat het vanzelf beter. Bent u meer geoefend in het uitschakelen van andere mentale ruis, dan kunt u visualisatie inzetten tijdens een meditatie.

3. Visualiseer in detail

Garbage in is garbage out. Als u vaag blijft denken over wat u wilt, dan wordt dat het ook. Wees heel concreet over wat u wilt bereiken. Waar staat u bijvoorbeeld over 5 jaar in uw werk? Beschrijf gedetailleerd wat u over een X-periode professioneel bereikt wilt hebben. Wat is de naam van de functie? Wat is het salarisniveau? Omgeving. Mensen. Ja, zelfs concreet de lease-auto die u wilt rijden.

4. Voel, geloof en blijf positief

U moet het einddoel echt geloven. Welke emotie zal u voelen bij het behalen van het eindresultaat? Voel dát! Ga daar tijdens de visualisatie helemaal in op. Dat gevoel brengt als een energie je visualisatie tot leven. Zoals al eerder beschreven, behoud te allen tijde de positieve overtuiging dat het u gaat lukken. Ook als het tegen lijkt te zitten of u ervaart negativiteit van anderen. Zeg in gedachten iets positiefs tegen uzelf of die ander. 

5. Gebruik affirmaties

Ofwel: laat uw hersenen geloven wat ze vaak zien of horen, het is een vorm een vorm van positieve zelfsuggestie. Het bevorderen van het geloof dat u met een positieve mentale houding overal succes in zal bereiken.

Meer specifiek; een affirmatie is een zorgvuldig geformuleerde uitspraak die u vaak in gedachten of hardop herhaalt en vaak opschrijft. Effectieve affirmaties zijn positief, tegenwoordig, persoonlijk en specifiek. Zeg dus niet: "Ik wil manager worden", maar: "Ik ben manager".

Met deze stappen kunt u fantastisch succes voor uzelf creëren. Stop met malen over wat er verkeerd kan gaan en begin enthousiast te worden over wat er goed kan gaan!

block work wellbeing logo

Work & Wellbeing - Hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl