Salarisonderhandeling

Salarisonderhandeling

Een salarisonderhandeling, hoe pak je dat aan? Met deze tips ga je vol vertrouwen het gesprek aan en vergroot je de kans om je gewenste salaris te ontvangen.

De kloof tussen een werknemer en een werkgever tijdens een salarisonderhandeling is niet ongewoon. Ben je ervan overtuigd dat je meer salaris verdient, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent en aan kunt geven waarom je deze salarisverhoging waard bent. Onderstaande tips helpen je op weg. 

Tips salarisonderhandeling

Voorbereiding

Een gesprek over het salaris begint allereerst met een goede voorbereiding, dit betekent dat je kunt beargumenteren waarom je het door jouw gewenste salarisbedrag verdient. Je staat hierdoor sterker in je schoenen en maakt daarmee meer kans op een geslaagde onderhandeling. Kijk ook eens naar deze tips die je kunnen helpen met de voorbereiding.

Wacht af

Gedurende de sollicitatieprocedure is het belangrijk eerst af te wachten wat het bod van de werkgever is, en daarna hierop te reageren. Is het bod van de potentiële werkgever lager dan wat je in gedachte hebt, beargumenteer dan op een zakelijke en professionele manier waarom je van mening bent dat het aangeboden bod lager is dan het salaris wat je wenst te ontvangen.
 

Salariswijzer - Hays.nl
 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Bedenk dat het salaris niet het enige middel is waarover te onderhandelen valt.

Secundaire voorwaarden zijn ook middelen die tijdens een onderhandeling ingezet kunnen worden. Denk hierbij aan beloningsvormen (bonus), een dertiende maand, een auto van de zaak of het volgen van een opleiding op kosten van de werkgever.

Salarisonderhandeling huidige baan

Het beste moment voor een salarisonderhandeling binnen je huidige functie, is tijdens een beoordelingsgesprek. Hier volgen wat tips om je kansen op een succesvolle onderhandeling zo groot mogelijk te maken.

 • Verzamel documenten die je recente prestaties weergeven. Is dit je eerste beoordelingsgesprek, kijk dan terug naar de originele functieomschrijving. Noem prestaties op die hebben bijgedragen tot een positieve ontwikkeling van de organisatie. Dit geeft aan dat je waarde hecht aan het ondersteunen van de organisatie.
   
 • Indien van toepassing, beschrijf je werkzaamheden die inmiddels zijn gewijzigd of uitgebreid.
   
 • Wees realistisch. Laat de salarisverhoging overeenkomen met jouw prestaties en resultaten. Raadpleeg beschikbare salariswijzers en vergelijk of je salarisverhoging in lijn is met de huidige cijfers in de arbeidsmarkt.
   
 • Houd de salarisonderhandeling professioneel. Blijf kalm en gefocused. Zorg ervoor dat je emoties niet de overhand nemen en houd de argumenten professioneel. Benoem niet jouw oplopende rekeningen als argument voor een loonsverhoging.
   
 • Zorg voor een plan B. Is je werkgever momenteel niet in de positie om aan je wens van salarisverhoging te voldoen? Probeer dan samen tot een overeenkomst te komen, door bijvoorbeeld over een periode van drie tot zes maanden opnieuw de mogelijkheden van een salarisverhoging te bekijken. Bedenk tenslotte dat je ook kunt onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden.
   
 • Boven alles, gebruik je prestaties en jouw toegevoegde waarde in de organisatie als basis van de onderhandeling. Op deze manier laat je jouw waarde zien en sta je in een sterke positie dat een succesvolle salarisonderhandeling garandeert.

Heeft u een contractvoorstel ontvangen maar doet uw huidige werkgever een tegenbod? Of bent u benieuwd of uw huidige salaris marktconform is?

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block salariswijzer

Salariswijzer

Salariswijzer - Hays.nl

Voer uw salarisgegevens in en bekijk direct in hoeverre uw salaris marktconform is door middel van de Hays Salariswijzer.

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl