Contractvoorstel

Contractvoorstel

Gefeliciteerd, u heeft elke fase van de sollicitatie met succes doorstaan en een contractvoorstel van de werkgever ontvangen! Maar alvorens dit te vieren is het van belang om nog met enkele zaken rekening te houden voordat u het aanbod accepteert.

Contractvoorstel - Hays.nl

Als experts op gebied van recruitment geven wij u graag de handvatten om een weloverwogen keuze te maken tijdens elke stap in uw carrière. In dit artikel leest u daarom alles over het accepteren van een werkaanbod. Zoals:

Waar moet u op letten wanneer u een contractvoorstel krijgt?

U bent uitgenodigd voor een tweede gesprek over de job die u wilt. Op het einde van het gesprek doet uw potentiële werkgever u ter plaatse een voorstel. Bedankt u hem en stemt u met de glimlach in, of laat u zien dat u verheugd bent en zegt u dat u 99,9% zeker bent dat uw antwoord ‘ja’ is, maar dat u er nog een nachtje wil over slapen?

In deze fase is er geen goed of slecht antwoord. Geen van beide opties is correct. U mag dan wel ten volle overtuigd zijn dat u de job wilt, maar wees eerlijk. Aarzel niet om bedenktijd te vragen. Uw gesprekspartner zal begrijpen dat het voor u belangrijk is om de plus- en minpunten nog een laatste keer op een rijtje te zetten. U wilt als professional immers uw carrière zorgvuldig plannen.

Hoe moet ik mijn werkaanbieding accepteren, mondeling of schriftelijk?

Eén van de meest gestelde vragen bij Hays is: “Ik heb ‘ja’ gezegd tegen mijn nieuwe werkgever. Moet ik mijn akkoord dan nog even bevestigen?”. Het antwoord is: “ja, absoluut”. Om toekomstige misverstanden te vermijden is het belangrijk om uw akkoord ook even schriftelijk te bevestigen. Dit kan bijvoorbeeld via een simpele mail.

Structuur van de mail

  • Vermeld alle relevante gegevens zoals namen, zakelijke adressen, en datum
  • Bedank uw nieuwe werkgever voor de job die hij u aanbiedt
  • Vertel hem dat u het aanbod met plezier aanneemt
  • Deel hem uw startdatum mee (als die niet wordt gegeven, schrijf dan dat u hem die zo snel mogelijk zal mededelen)
  • Eindig met een positieve noot door te zeggen dat u ernaar uitkijkt om het team te versterken.

Het weigeren van een contract aanbieding

Hoewel het de bedoeling is dat uw recruiter al eerder in het proces alle vormen van twijfel bij u probeert weg te nemen, is het heel normaal om één of twee dagen bedenktijd te vragen alvorens u het aanbod weigert of accepteert. Gebruik deze extra bedenktijd om op een rijtje te zetten wat u op dit moment belangrijk vindt in uw carrière. U wilt natuurlijk koste wat het kost fouten in uw carrière vermijden.

Neem bij het aannemen of weigeren van een contractvoorstel in ieder geval de volgende factoren mee:

Meerdere aanbiedingen

Hoe minder aanbiedingen er in de pijplijn zitten, des te sneller de keuze gemaakt dient te worden. Hoe gaat u echter om met een tegenbod als u meerdere aanbiedingen heeft?

Salaris

Geld is voor velen een belangrijke factor bij de keuze voor een nieuwe werkgever. Is het aangeboden salaris in lijn met uw opleiding en ervaring? Door middel van de Hays Loonwijzer kunt u berekenen of u nagenoeg hetzelfde verdient als functiegenoten, maar we geven ook graag tips omtrent salarisonderhandelingen.

Werkovereenkomst

Tijdens de sollicitatie is er vast al gesproken over onderwerpen als werkuren (flexibel of 9 tot 5) en secundaire arbeidsvoorwaarden. Bedenk dus wat voor u belangrijke factoren in uw contract zijn.

Locatie

De juiste baan geeft veel energie en zorgt ervoor dat u elke dag met voldoening naar huis rijdt. Ook de locatie is dus een belangrijke factor voor veel werkzoekenden. Wie wilt er nou elke dag in de file staan?

Gaat u na akkoord op het contractvoorstel alvast kennismaken met uw nieuwe team?

Als u het aanbod heeft geaccepteerd en ontslag heeft genomen bij uw oude werkgever is het te adviseren om na te gaan denken op welke manier u uzelf gaat profileren binnen uw nieuwe functie.

Er is geen excuus om niet met uw nieuwe werkgever in contact te blijven. Stuur hem een e-mail of bel hem op. Misschien nodigt uw nieuwe baas u wel uit op een bijeenkomst om kennis te maken met uw nieuwe collega’s. Doet hij dat, zorg dan dat u een goede eerste indruk maakt door bijvoorbeeld een elevator pitch voor te bereiden. Doet hij dat niet, waarom zou u hem dan geen hint geven?

Een maand duurt lang, en hoe beter u iedereen van uw afdeling gedurende die tijd leert kennen, hoe makkelijker het zal zijn op de eerste werkdag. Vergeet niet: Misschien nodigt uw baas u niet uit voor een bijeenkomst, maar dat neemt niet weg dat u niet proactief mag zijn. Hij of zij zal meer dan waarschijnlijk onder de indruk zijn van uw initiatief en uw inspanning om uw nieuwe omgeving te leren kennen.

Zoals u kan zien komt er bij elke stap van het sollicitatieproces, van sollicitatie tot het nemen van ontslag, heel wat etiquette kijken. Als u deze details naleeft, kweekt u vertrouwen en helpt dat u om verder te komen in uw carrière en hoger de ladder op te klimmen. 

Bij Hays geloven we dat er voor iedereen een passende baan beschikbaar is, het is een kwestie van weten waar u moet zoeken. Bekijk onze vacatures en maak vandaag de juiste beslissing voor uw carrière. Wilt u meer van dit soort carrièregerichte tips en adviezen? Volg Hays dan via LinkedIn en blijf op de hoogte.

Veel succes bij het maken van de juiste beslissing!

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen