15 vragen om te stellen tijdens uw sollicitatiegesprek

15 vragen om te stellen tijdens uw sollicitatiegesprek

Mensen vragen ons vaak om tips voor sollicitatiegesprekken en doorgaans willen ze dat het advies kort is en gemakkelijk te onthouden. Eén suggestie die de kans op succes aanzienlijk vergroot kunnen we samenvatten in 4 woorden: Stel de juiste vragen.

Goede vragen stellen - Hays.nl

Vaak wanneer wij iemand bij wie we de sollicitatie afnemen vragen welke vragen zij hebben, reageren ze met: “Nou... eigenlijk geen”. Geen vragen stellen kan een ongeïnteresseerd indruk geven of een passief karakter tonen en alleen vragen  “Hoe lang is de proefperiode?”, of “Hoeveel vakantiedagen krijg ik?” is ook niet goed. Recruiters zien liever mensen die zich inbeelden dat ze de functie goed uitoefenen en zich niet meteen richten op hun beloningspakket.

Door tijdens het gesprek de juiste vragen te stellen bent u beter in staat te beslissen of de baan en de organisatie voor u de juiste kans zijn. Vragen stellen is ook essentieel om uw interesse in de positie te tonen en de gesprekspartner te overtuigen dat u het werk goed gaat doen.

U moet uzelf als doel stellen de sollicitatiegesprekken meer als een conversatie dan als een ondervraging te zien. Dit kunt u doen door met voorbereide en gevarieerde vragen naar de afspraak te komen. Schroom niet om een pen en notitieboekje mee te nemen om aantekeningen te maken.

Hieronder treft u enkele vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek, opgedeeld in zes onderdelen:

Uw rol

1. Is deze rol nieuw? Zo niet, hoe is deze ontstaan?

Het antwoord op deze vraag zal uitwijzen of de rol is ontstaan om nieuwe methodieken en technologie te integreren. De vraag laat zien dat u graag de vooruitgang bijhoudt en een positieve houding heeft ten opzichte van veranderingen. U kunt de conversatie rondom deze vraag gebruiken om uw kennis van huidige trends en ontwikkelingen te tonen. U zult door het antwoord ook inzicht krijgen in de mate waarin de werkgever haar werknemers toestaat om hun eigen rol in te vullen, hetgeen weer een goede indicator kan zijn van een sterke cultuur van vertrouwen.

2. Is er ruimte voor loopbaanontwikkeling?

Dit is een andere klassieke vraag welke laat zien dat u carrière-ambities heeft en verder wilt komen. Het zal ook iets onthullen over hoe talent wordt gevoed en gepromoot binnen de organisatie.

3. Kunt u mij wat meer vertellen over mijn voorganger?

Dit is een tactische manier om exact vast te stellen welke vaardigheden en ervaring nodig zijn voor de rol. U kunt de beoordeling over uw voorganger gebruiken om in te schatten wat nodig is om de rol naar het volgende niveau te tillen.

4. Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Dit is de beste vraag om uzelf voor te kunnen stellen in de rol; u kunt dan besluiten of de rol iets voor u is of niet.

5. Kunt u mij meer vertellen over het team?

Doe waar mogelijk voorafgaand aan het sollicitatiegesprek wat onderzoek naar uw collega’s. Lukt dat niet, probeer dan tijdens het gesprek zoveel mogelijk over hen te weten te komen. Kunnen opschieten met uw collega’s is cruciaal om voldoening van uw werk te hebben. 70% van werknemers zegt dat vrienden op het werk het belangrijkste element is van een gelukkig werkleven.

Uw team

6. Wie zijn de belangrijkste stakeholders?

Het is moeilijk om de volledige omvang van uw rol vast te stellen uit enkel het functieprofiel in de advertentie. Gebruik het sollicitatiegesprek dus om vast te stellen met welke afdelingen u veelal samenwerkt. U kunt dan beslissen of uw vaardigheden wel of niet geschikt zijn voor de rol.

7. Hoe past het team in de algehele structuur van het bedrijf?

Deze vraag geeft blijk van uw interesse om als team te werken omdat u wilt weten op welke manier u zal gaan passen en hoe u kunt bijdragen aan het lange-termijn succes van de organisatie.

8. Wat betekent succes voor het team en de rol?

Dit is een goede manier om achter de prioriteiten van de organisatie te komen, welke u dan kunt vergelijken met uw eigen prioriteiten. Het zal u ook helpen te begrijpen wat het bedrijf verwacht van haar werknemers, wat leidt tot een verder gesprek rondom het meten van individuele prestaties.

Uw gesprekspartner

9. Wat is uw achtergrond?

Begrijpen wat de achtergrond is van de persoon die het sollicitatiegesprek afneemt en waarom zij zijn geselecteerd om te werken voor het bedrijf, kan u helpen uw eigen antwoorden te formuleren met betrekking tot uw toegevoegde waarde in de rol. Deze vraag is ook nuttig voor het vinden van overeenkomsten met uw gesprekspartner – iets dat de sleutel is tot het succes van uw sollicitatiegesprek.

10. Vanuit uw perspectief, hoe is het om hier te werken?

Dit is één van die zo op het oog onschuldige vragen die u veel kunnen vertellen over de werkcultuur bij het bedrijf. Het kan ook een manier zijn om uw wens om in een positieve omgeving te werken te communiceren. En dat u iemand bent die graag het beste uit zichzelf haalt. Een gezellige werkomgeving heeft daadwerkelijk een opmerkelijk effect op de algehele productiviteit en het succes van de organisatie – zoals uitgelegd in dit Hays Journal artikel ‘Cool worplaces – do they deliver benefits?’.

De organisatie

11. Wat zijn de voornaamste uitdagingen en kansen voor het bedrijf?

Als u weet dat het bedrijf recentelijk een nieuw product of dienst heeft gelanceerd, dan kunt u dit bijvoorbeeld in het gesprek verwerken door te vragen hoe het nieuwe product is ontvangen – waarmee u laat zien dat u onderzoek heeft gedaan. De logische vervolgstap is deze informatie te gebruiken om te laten zien dat u geschikt bent om hen te helpen hun uitdagingen op te lossen.

12. Hoe lang blijven medewerkers doorgaans bij het bedrijf?

Het is goed om een idee te krijgen hoe lang werknemers gemiddeld bij hun werkgever blijven, dit kan u een inzicht geven in hoe goed zij worden behandeld.

Leren en ontwikkeling

13. Hoe vaak wordt mijn presteren beoordeeld?

Dit is een diepgaande vraag die je focus op het bouwen van je carrière laat zien. U wilt niet vast komen te zitten. U wilt weten dat er een gestructureerde, proactieve benadering is van de beoordeling van individuele prestaties en dat u niet zal worden vergeten. Het toont ook dat u ontvankelijk bent voor feedback.

14. Welke opleidingsmogelijkheden zijn er beschikbaar?

Dit is een standaard vraag maar een belangrijke om te stellen. Niet alleen voor uw eigen bestwil maar om te laten zien dat u geïnteresseerd bent in het verwerven van nieuwe vaardigheden die van nut kunnen zijn voor u en de organisatie. Toegang hebben tot voldoende opleidingsmiddelen is van cruciaal belang voor uw professionele groei, ongeacht in welke fase van uw carrière u zit. 

Vervolgstappen

15. Wat is de volgende stap?

Vergeet niet te vragen wat het vervolg is! Dan kunt u zich voldoende voorbereiden op de volgende fase van het sollicitatieproces.

Samenvattend

Het is tijdens een sollicitatiegesprek erg belangrijk dat uw gesprekspartner niet continu het woord voert. Sterker nog, een gelijke verdeling zal u beiden voordelen opleveren – ondervraging is hard werken maar een interessant gesprek is vermakelijk. 
U moet ervoor zorgen dat u liever alleen vragen stelt wanneer dat relevant en nuttig is, in plaats van dat u overmoedig overkomt. En het is natuurlijk van cruciaal belang om actief te luisteren naar de antwoorden. Stel de juiste vragen, dan is er een goede kans dat u door kunt in het proces. En nog belangrijker, u weet of u dat wilt of niet.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière