Hoe maak je indruk tijdens een video interview

Video interview - tips voor een vlot sollicitatiegesprek

Voor sommigen is het idee van een video interview spannend. Je bent er misschien nog niet bekend mee, maar zeker in deze tijd waarin velen van ons thuiswerken, is het geen verrassing wanneer de potentiële werkgever een virtueel gesprek voorstelt. Met deze tips bereid je je voor op een goede (virtuele) eerste indruk.

Video interview - Hays.nl

3 tips voor je video interview

1. De voorbereiding

Je kan verschillende platformen kiezen voor een video interview, bijvoorbeeld: WhatsApp, Skype of Bluejeans.

Bij een video interview ben je voor een groot deel afhankelijk van technologie. Installeer - en test -  de benodige programma's en software en weet wat je moet doen als het fout gaat. Je kan je voorbereiden op het gesprek en de vragen die waarschijnlijk gesteld gaan worden, maar het is echt aan jou om ervoor te zorgen dat de technologie niet wankelt.

Dus test de verbinding en video-software (bijvoorbeeld met een familielid of vriend) en controleer daarbij lichtinval, beeld- en geluidskwaliteit.

Waar moet je nog meer aan denken?

  • In de meeste gevallen is je profielfoto en gebruikersnaam het eerste dat jouw gesprekspartner te zien krijgt, zorg ervoor dat beide geschikt (professioneel) zijn.
  • Bedenk wat de ander in het beeld achter jou zal zien. De achtergrond moet netjes zijn en niet storend.
  • Kleed je zoals je zou doen voor een persoonlijk sollicitatiegesprek - ook onder je middel (je weet nooit of je moet opstaan).

2. Oefen en word comfortabel met de technologie

Hoe voelt wellicht wat raar dit te doen, maar het is belangrijk dat je er comfortabel mee bent om te kijken naar een camera en te spreken in een microfoon. Jezelf opnemen terwijl je zogenaamde vragen beantwoord is een goed manier om je lichaamstaal en duidelijkheid van spreken te controleren.

Waar je nog meer aan moet denken:

  • Probeer tijdens het video interview in de camera kijken, het is belangrijk om oogcontact met de interviewer te maken.
  • Weersta de verleiding van het kijken naar je eigen afbeelding op het scherm
  • Er kan een vertraging zitten in het videobellen of op de netwerkaansluiting. Door het interview te repeteren met een familielid of vriend zal je bekend raken met vertragingen die de technologie mogelijk heeft.

3. Tijdens het video interview

Zelfs wanneer je al het bovenstaande perfect hebt gedaan, ben je nog steeds overgeleverd aan de techniek. Technische problemen of problemen met de internetverbinding kunnen op elk moment optreden. In deze situaties is het belangrijk om kalm te blijven en alternatieve contactgegevens bij de hand te hebben, zoals een telefoonnummer of e-mailadres.

Waar moet je nog meer aan denken?

  • Kijk in de camera en reageer op je gesprekspartner zoals je dat tijdens een persoonlijk gesprek ook zou doen, zoals te knikken en "ja" of "nee" te zeggen. Vergeet ook niet te glimlachen.
  • Vergeet niet om voorbereid te zijn op vertragingen in het gesprek, blijf kalm en probeer niet door je gesprekspartner heen te praten.
  • Het stellen van vragen is altijd positief, bereid er vooraf een aantal voor.

Het video interview zal steeds meer gebruikt gaan worden, probeer dus comfortabel te worden met deze manier van een sollicitatiegespek voeren. Door een goede voorbereiding en planning kunt u ervoor zorgen dat jouw interviews succesvol zijn.

Meer tips voor thuiswerksituaties

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl