Hoe maak je indruk tijdens een video interview

Video interview - tips voor een vlot sollicitatiegesprek

Voor sommigen is het idee van een video interview spannend. U bent er misschien nog niet bekend mee, maar zeker in deze tijd waarin velen van ons thuiswerken, is het geen verrassing wanneer uw potentiële werkgever een virtueel gesprek voorstelt. Met deze tips bereidt u zich voor op een goede (virtuele) eerste indruk.

Video interview - Hays.nl

3 tips voor uw video interview

1. De voorbereiding

U kan verschillende platformen kiezen voor een video interview, bijvoorbeeld: WhatsApp, Skype of Bluejeans.

Bij een video interview bent u voor een groot deel afhankelijk van technologie. Installeer - en test -  de benodige programma's en software en weet wat u moet doen als het fout gaat. U kunt zich voorbereiden op het gesprek en de vragen die waarschijnlijk gesteld gaan worden, maar het is echt aan u om ervoor te zorgen dat de technologie niet wankelt.

Dus test uw verbinding en video-software (bijvoorbeeld met een familielid of vriend) en controleer daarbij lichtinval, beeld- en geluidskwaliteit.

Waar moet u nog meer aan denken

  • In de meeste gevallen is uw profielfoto en gebruikersnaam het eerste dat uw gesprekspartner te zien krijgt, zorg ervoor dat beide geschikt (professioneel) zijn.
  • Bedenk wat de ander in het beeld achter u zal zien. De achtergrond moet netjes zijn en niet storend.
  • Kleed u zoals u zou doen voor een persoonlijk sollicitatiegesprek - ook onder uw middel (u weet nooit of u moet opstaan).

2. Oefen en word comfortabel met de technologie

Hoe voelt wellicht wat raar dit te doen, maar het is belangrijk dat u er comfortabel mee bent om te kijken naar een camera en te spreken in een microfoon. Uzelf opnemen terwijl u zogenaamde vragen beantwoord is een goed manier om uw lichaamstaal en duidelijkheid van spreken te controleren.

Waar u nog meer aan moet denken

  • Probeer tijdens het video interview in de camera kijken, het is belangrijk om oogcontact met de interviewer te maken.
  • Weersta de verleiding van het kijken naar uw eigen afbeelding op het scherm
  • Er kan een vertraging zitten in het videobellen of op de netwerkaansluiting. Door het interview te repeteren met een familielid of vriend zal u bekend raken met vertragingen die de technologie mogelijk heeft.

3. Tijdens het video interview

Zelfs wanneer u al het bovenstaande perfect hebt gedaan, bent u nog steeds overgeleverd aan de techniek. Technische problemen of problemen met uw internetverbinding kunnen op elk moment optreden. In deze situaties is het belangrijk om kalm te blijven en alternatieve contactgegevens te hebben, zoals een telefoonnummer of e-mailadres.

Waar moet u nog meer aan denken

  • Kijk in de camera en reageer op uw gesprekspartner zoals u dat tijdens een persoonlijk gesprek ook zou doen, zoals te knikken en "ja" of "nee" te zeggen. Vergeet ook niet te glimlachen.
  • Vergeet niet om voorbereid te zijn op vertragingen in het gesprek, blijf kalm en probeer niet door uw gesprekspartner heen te praten.
  • Het stellen van vragen is altijd positief, bereid er vooraf een aantal voor.

Het video interview zal steeds meer gebruikt gaan worden, probeer dus comfortabel te worden met deze manier van een sollicitatiegespek voeren. Door een goede voorbereiding en planning kunt u ervoor zorgen dat uw interviews succesvol zijn.

Meer tips voor thuiswerksituaties

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl