Sollicitatiegesprek

Voorbereiden sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek voorbereiden is niet voor iedereen een stressvrije actie. Toch is in alle gevallen een goede voorbereiding het halve werk. Hoe beter je bent voorbereid, hoe meer ontspannen je het sollicitatiegesprek in gaat. 

Een belangrijk onderdeel in de voorbereiding is nadenken over de juiste vragen die je kan stellen en hoe je jezelf kan promoten aan de hand van relevante voorbeelden. 

Hoe een sollicitatiegesprek voorbereiden?

Denk vooraf al na over de volgende punten:
 

De organisatie

Voor je op gesprek gaat helpt het de organisatie zo goed mogelijk te leren kennen.

In welke branche bevindt de organisatie zich? Wat is de visie en missie van het bedrijf? Wie zijn de concurrenten en waarin onderscheidt het bedrijf zich?

Het is voor je gesprekspartner prettig om te merken dat je je goed hebt ingelezen en de specifieke kenmerken van de organisatie kent. Dat geeft aan dat je kennisgedreven bent. En het geeft je een aanknopingspunt om te motiveren waarom je juist voor dat bedrijf wilt werken.

Je gesprekspartner

Wees er goed van bewust dat men zich al een beeld van je begint te vormen zodra je het gebouw betreedt. Iedereen, van receptionist tot directeur, kan direct of indirect beïnvloeden welke kandidaten gekozen worden of zelfs wie de baan krijgt.

Wat tips om je gesprekspartner voor je te winnen:

 • Onthoudt de namen van je gesprekspartner(s) zodat je ze tijdens het gesprek kunt aanspreken.
   
 • Probeer voorafgaand aan het gesprek ook wat informatie over de gesprekspartner te vergaren, zodat je wat voorkennis hebt over de persoon die je gaat ontmoeten. 
   
 • Ontspan jezelf en zie de mensen tegenover je als gelijken.
   
 • Luister aandachtig naar de vragen van de ander. Probeer niet té zenuwachtig te worden waardoor je vergeet te luisteren.

  Voor je antwoord geeft op een moeilijke vraag mag je gerust even nadenken over het antwoord en hoe je dat wilt formuleren. Juist door even de tijd te nemen, kom je serieus en professioneel over.

Vertel over jezelf en jouw talenten en uitdagingen

Uw cv is een mooi uitgangspunt voor het gesprek. De meeste interviewers houden de cv chronologisch aan en beginnen bij de laatste werkervaring. Maak van de gelegenheid gebruik om van drie tot vijf projecten (liefst bij verschillende werkgevers) aan te geven wat de uitdagingen/moeilijkheden waren en leg uit hoe u die tot een succes heeft kunnen maken. Hiermee laat u niet alleen uw werkwijze en creativiteit zien, maar ook dat u resultaatgericht bent. U kunt daarnaast heel goed aangeven wat uw toegevoegde waarde is voor de organisatie.

Natuurlijk zal u ook gevraagd worden wat uw zwaktes zijn. Wees eerlijk en oprecht, dat wordt altijd gewaardeerd. U kunt u de vraag in uw voordeel draaien door zwaktes te noemen die een voordeel kunnen zijn voor het bedrijf. Een andere oplossing is om zwaktes te noemen waarvan u weet dat ze eigenlijk geen eigenschappen zijn die u nodig heeft voor de baan.

Welke vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Dit is een kans om uw enthousiasme en belangstelling te tonen. Bij het verdiepen in de organisatie is u vast al een aantal dingen opgevallen waar u mogelijk vragen over heeft. Houd in uw achterhoofd dat een open vraag meer ruimte geeft voor een verdiepend gesprek dan een gesloten vraag. 
Een paar (open) vragen die nuttig kunnen zijn tijdens het eerste gesprek:

 • Wat worden mijn hoofdverantwoordelijkheden?
 • Hoe is de samenstelling van het team, welke rollen zijn er?
 • Op welke manier houden de rollen verband met de mijne?
 • Wat is de sfeer op de afdeling?
 • Wat is de reden van de openstaande functie?
 • Aan wie ga ik rapporteren?
 • Wat is zijn/haar managementstijl?
 • Wat zijn de beschikbare middelen voor de afdeling? Denk budget en resources.
 • Welke trainingen of introducties zijn gepland?
 • Welk soort eenmalige projecten kunnen er bijkomen?
 • Welk contact zal ik hebben met de andere afdelingen van het bedrijf, of met de klanten en leveranciers?
 • In welke mate is het mogelijk om er nog andere taken bij te nemen of betrokken te worden bij andere aspecten van het bedrijf?
 • Bestaan er plannen voor een uitbreiding? Welke invloed zal dit hebben op mijn functie?
 • Welke mogelijkheden zijn er om door te groeien binnen het bedrijf?

Tot slot: de puntjes op de i

Bedenk tijdig welke kleding u aan wilt trekken naar het gesprek. Het spreekt voor zich dat er verzorgd uitzien boven alles gaat. Uw gesprekspartner zal u zeker van top tot teen in zich opnemen en daarbij zijn de details niet onbelangrijk. Schone handen en verzorgde nagels (dit geldt zeker ook voor de mannen!), getrimde gezichtsbeharing, gepoetste schoenen en sokken die afgestemd zijn op de rest van de kleding is een aantal belangrijke details. Kies kleding waarin u zich lekker voelt en wat niet te strak zit of van synthetisch materiaal is gemaakt, dat werkt zweten in de hand. 

Ga de avond ervoor niet te laat naar bed en drink de ochtend voor het gesprek een extra kopje koffie om scherp te zijn. Met deze goede voorbereiding heeft u het niet nodig, maar toch: succes!

Gerelateerde artikelen:

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl