Sollicitatiegesprek

Voorbereiden sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek voorbereiden is niet voor iedereen een stressvrije actie. Toch is in alle gevallen een goede voorbereiding het halve werk. Hoe beter u bent voorbereid, hoe meer ontspannen u het sollicitatiegesprek in gaat. 

Sollicitatiegesprek - Hays.nl

Een belangrijk onderdeel in de voorbereiding bijvoorbeeld is het stellen van de juiste vragen tijdens het sollicitatiegesprek en jezelf promoten aan de hand van relevante voorbeelden. 

Hoe een sollicitatiegesprek voorbereiden?

Neem in ieder geval de volgende punten mee tijdens het voorbereiden voor het sollicitatiegesprek:

 • De organisatie;
 • Uw gesprekspartner en eventuele contactpersonen;
 • Uzelf en uw talenten en uitdagingen;
 • De vragen die u wilt gaan stellen.

De organisatie

Het doel van de voorbereiding is om de organisatie zo goed mogelijk te leren kennen. In welke branche bevindt de organisatie zich? Wat is de visie en missie van het bedrijf? Wie zijn hun concurrenten en waarin onderscheid het bedrijf zich? Het is voor je gesprekspartner prettig om te merken dat u zich al goed heeft ingelezen en de specifieke kenmerken van de organisatie kent. Dat geeft aan dat je kennisgedreven bent. En het geeft u een aanknopingspunt om te motiveren waarom u juist voor dat bedrijf wilt werken.

Uw gesprekspartner

Wees er goed van bewust dat uw toekomstige werkgever zich al een beeld van u begint te vormen zodra u het gebouw betreedt. Iedereen, van receptionist tot directeur, kan direct of indirect beïnvloeden welke kandidaten gekozen worden of zelfs wie de baan krijgt. In de ruimte van het sollicitatiegesprek kan blijken dat het gesprek door meerdere personen afgenomen zal worden. Onthoudt hun namen zodat u ze tijdens het gesprek kunt aanspreken. Zorg dat u goed geconcentreerd op het gesprek blijft en laat u niet afleiden door externe factoren zoals bijvoorbeeld een stoel die wankel is, of de zon die in uw ogen schijnt. Geef dit aan het begin van het gesprek aan, zodat het geen irritatie voor u wordt tijdens het gesprek.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Ontspan u en zie de mensen tegenover u als gelijken. Luister aandachtig naar de vragen van de ander. Probeer niet té zenuwachtig te worden waardoor u vergeet te luisteren. Voor u antwoord geeft op een moeilijke vraag kunt u gerust even nadenken over uw antwoord en hoe u dat wilt formuleren. Juist door even de tijd te nemen, komt u serieus en professioneel over.

Vertel over uzelf en uw talenten en uitdagingen

Uw cv is een mooi uitgangspunt voor het gesprek. De meeste interviewers houden de cv chronologisch aan en beginnen bij de laatste werkervaring. Maak van de gelegenheid gebruik om van drie tot vijf projecten (liefst bij verschillende werkgevers) aan te geven wat de uitdagingen/moeilijkheden waren en leg uit hoe u die tot een succes heeft kunnen maken. Hiermee laat u niet alleen uw werkwijze en creativiteit zien, maar ook dat u resultaatgericht bent. U kunt daarnaast heel goed aangeven wat uw toegevoegde waarde is voor de organisatie.

Natuurlijk zal u ook gevraagd worden wat uw zwaktes zijn. Wees eerlijk en oprecht, dat wordt altijd gewaardeerd. U kunt u de vraag in uw voordeel draaien door zwaktes te noemen die een voordeel kunnen zijn voor het bedrijf. Een andere oplossing is om zwaktes te noemen waarvan u weet dat ze eigenlijk geen eigenschappen zijn die u nodig heeft voor de baan.

Welke vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Dit is een kans om uw enthousiasme en belangstelling te tonen. Bij het verdiepen in de organisatie is u vast al een aantal dingen opgevallen waar u mogelijk vragen over heeft. Houd in uw achterhoofd dat een open vraag meer ruimte geeft voor een verdiepend gesprek dan een gesloten vraag. 
Een paar (open) vragen die nuttig kunnen zijn tijdens het eerste gesprek:

 • Wat worden mijn hoofdverantwoordelijkheden?
 • Hoe is de samenstelling van het team, welke rollen zijn er?
 • Op welke manier houden de rollen verband met de mijne?
 • Wat is de sfeer op de afdeling?
 • Wat is de reden van de openstaande functie?
 • Aan wie ga ik rapporteren?
 • Wat is zijn/haar managementstijl?
 • Wat zijn de beschikbare middelen voor de afdeling? Denk budget en resources.
 • Welke trainingen of introducties zijn gepland?
 • Welk soort eenmalige projecten kunnen er bijkomen?
 • Welk contact zal ik hebben met de andere afdelingen van het bedrijf, of met de klanten en leveranciers?
 • In welke mate is het mogelijk om er nog andere taken bij te nemen of betrokken te worden bij andere aspecten van het bedrijf?
 • Bestaan er plannen voor een uitbreiding? Welke invloed zal dit hebben op mijn functie?
 • Welke mogelijkheden zijn er om door te groeien binnen het bedrijf?

Tot slot: de puntjes op de i

Bedenk tijdig welke kleding u aan wilt trekken naar het gesprek. Het spreekt voor zich dat er verzorgd uitzien boven alles gaat. Uw gesprekspartner zal u zeker van top tot teen in zich opnemen en daarbij zijn de details niet onbelangrijk. Schone handen en verzorgde nagels (dit geldt zeker ook voor de mannen!), getrimde gezichtsbeharing, gepoetste schoenen en sokken die afgestemd zijn op de rest van de kleding is een aantal belangrijke details. Kies kleding waarin u zich lekker voelt en wat niet te strak zit of van synthetisch materiaal is gemaakt, dat werkt zweten in de hand. 

Ga de avond ervoor niet te laat naar bed en drink de ochtend voor het gesprek een extra kopje koffie om scherp te zijn. Met deze goede voorbereiding heeft u het niet nodig, maar toch: succes!

Gerelateerde artikelen:

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière