Sollicitatiegesprek

Voorbereiden sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek voorbereiden is niet voor iedereen een stressvrije actie. Toch is in alle gevallen een goede voorbereiding het halve werk. Hoe beter je bent voorbereid, hoe meer ontspannen je het sollicitatiegesprek in gaat.


 

Een belangrijk onderdeel in de voorbereiding is nadenken over de juiste vragen die je kan stellen en hoe je jezelf kan promoten aan de hand van relevante voorbeelden. 

Hoe een sollicitatiegesprek voorbereiden?

Denk vooraf al na over de volgende punten:
 

De organisatie

Voor je op gesprek gaat helpt het de organisatie zo goed mogelijk te leren kennen.

In welke branche bevindt de organisatie zich? Wat is de visie en missie van het bedrijf? Wie zijn de concurrenten en waarin onderscheidt het bedrijf zich?

Het is voor je gesprekspartner prettig om te merken dat je je goed hebt ingelezen en de specifieke kenmerken van de organisatie kent. Dat geeft aan dat je kennisgedreven bent. En het geeft je een aanknopingspunt om te motiveren waarom je juist voor dat bedrijf wilt werken.

Je gesprekspartner

Wees er goed van bewust dat men zich al een beeld van je begint te vormen zodra je het gebouw betreedt. Iedereen, van receptionist tot directeur, kan direct of indirect beïnvloeden welke kandidaten gekozen worden of zelfs wie de baan krijgt.

Wat tips om je gesprekspartner voor je te winnen:

 • Onthoudt de namen van je gesprekspartner(s) zodat je ze tijdens het gesprek kunt aanspreken.
   
 • Probeer voorafgaand aan het gesprek ook wat informatie over de gesprekspartner te vergaren, zodat je wat voorkennis hebt over de persoon die je gaat ontmoeten. 
   
 • Ontspan jezelf en zie de mensen tegenover je als gelijken.
   
 • Luister aandachtig naar de vragen van de ander. Probeer niet té zenuwachtig te worden waardoor je vergeet te luisteren.

  Voor je antwoord geeft op een moeilijke vraag mag je gerust even nadenken over het antwoord en hoe je dat wilt formuleren. Juist door even de tijd te nemen, kom je serieus en professioneel over.

Vertel over jezelf en jouw talenten en uitdagingen

Je cv is een mooi uitgangspunt voor het sollicitatiegesprek. De meeste interviewers houden het cv chronologisch aan en beginnen bij de meest recente werkervaring.

Denk voorafgaand aan het gesprek na over wat de uitdagingen/moeilijkheden waren, per functie, en leg uit hoe je die toch tot een succes hebt kunnen maken. Hiermee laat je niet alleen jouw werkwijze en creativiteit zien, maar ook dat je resultaatgericht bent. Tevens laat het jouw toegevoegde waarde zien voor de organisatie.

Natuurlijk zal je ook gevraagd worden wat je zwakke punten zijn.  Weet je sterktes en zwaktes te herkennen, en ben eerlijk en oprecht, dat wordt altijd gewaardeerd.

Je kan de vraag in jouw voordeel draaien door een zwakte te noemen die tegelijkertijd ook een voordeel kan zijn, bijvoorbeeld 'moeilijk tot een besluit kunnen komen' omdat jouw sterke punt 'bedachtzaam zijn' is. Een andere oplossing is om zwaktes te noemen waarvan je weet dat ze eigenlijk geen eigenschappen zijn die nodig zijn voor de functie.

Welke vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Dit is een kans om jouw enthousiasme en belangstelling te tonen. Bij het verdiepen in de organisatie is je vast al een aantal dingen opgevallen waar je mogelijk vragen over hebt.

Een open vraag geeft meer ruimte voor een verdiepend gesprek dan een gesloten vraag.  Lees hier 15 goede vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Tot slot: de puntjes op de i

Bedenk tijdig welke kleding je aan wilt trekken naar het gesprek. Het spreekt voor zich dat er verzorgd uitzien boven alles gaat. Je gesprekspartner zal je zeker van top tot teen in zich opnemen en daarbij zijn de details niet onbelangrijk.

Schone handen en verzorgde nagels (dit geldt zeker ook voor de mannen!), getrimde gezichtsbeharing, gepoetste schoenen en sokken die afgestemd zijn op de rest van de kleding zijn een aantal belangrijke details.

Kies kleding waarin je je lekker voelt en wat niet te strak zit of van synthetisch materiaal is gemaakt, want dat werkt zweten in de hand. 

Ga de avond voor je sollicitatiegesprek niet te laat naar bed en drink de ochtend voor het gesprek een extra kopje koffie om scherp te zijn!

Lees hier de meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek of hoe je je gesprekspartner voor je kunt winnen.

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl