10 manieren om uw gesprekspartner voor u te winnen

10 Manieren om uw gesprekspartner voor u te winnen

Hoe bereid u zich goed voor op een sollicitatiegesprek? Hays geeft u tien tips om uw gesprekspartner voor u te winnen en goed van start te gaan.

Tips om uw gesprekspartner voor u te winnen - Hays.nl

1. Lach

Glimlach bewust wanneer u voor het eerst wordt geïntroduceerd, wanneer u afscheid neemt en regelmatig gedurende het hele interview. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is interessant hoeveel mensen dit niet doen. Wij zien tal van niet-glimlachende sollicitanten. Aangezien de zenuwen een factor zullen zijn, doe bewust een poging te glimlachen.

2. Geef een hand

Wees de eerste die een hand uit steekt voor een stevige handdruk om zo uw interviewer te begroeten. Opnieuw klinkt  dit vanzelfsprekend, maar eerste indrukken zijn echt van vitaal belang.

3. Houd oogcontact

Zorg voor oogcontact en houd oogcontact gedurende uw gesprek. Teveel oogcontact is natuurlijk onprettig, dus kijk ook regelmatig weg, maar houd dat contact. Als u de blik van uw gesprekspartner nooit ontmoet, zult u ietwat ontwijkend, nerveus of ongeïnteresseerd overkomen.

4. Onthoud de naam van uw gesprekspartner

Zorg ervoor dat u de naam van uw gesprekspartner goed heeft gehoord en herinner deze. U kunt de naam van uw gesprekspartner noemen tijdens uw gesprek en zeker wanneer u vertrekt. Het is een oude truc die politici gebruiken bij het leggen van contacten met journalisten die hen interviewen, en het is verrassend effectief!

5. Zorg voor een 50/50 dialoog

In een 50/50 dialoog spreekt u net zoveel als dat u luistert. Spaar uw vragen niet op tot het eind van uw gesprek. Laat zien dat u geïnteresseerd bent - en luister - door het stellen van intelligente vragen (als onderdeel van uw voorbereiding zult u enkele relevante vragen bedacht moeten hebben). U kunt soms ook iets wat uw gesprekspartner heeft gezegd samenvatten of parafraseren, en daar een vraag over stellen. Nogmaals, dit laat zien dat u aandacht heeft.

6. Bedenk dat uw gesprekspartner ook maar gewoon een ander mens is

Het helpt om dingen in perspectief te zien en die zenuwen in bedwang te houden door uzelf eraan te herinneren dat uw gesprekspartner gewoon een ander mens is, die zich misschien ook wat nerveus of gespannen voelt. Dit moet u helpen om de barrière weg te halen.

7. Zorg dat uw gesprekspartner zich belangrijk voelt

Lees u vooraf in over de organisatie, uw interviewer en de rol waarop u solliciteert (LinkedIn is een geweldige bron om u te helpen dit te doen). Niets helpt het opbouwen van een verstandhouding meer dan een beetje voorkennis over de persoon die u zult ontmoeten. Kom voorbereid op gesprek met een aantal follow-up vragen voor de interviewer, die kunnen helpen een betere band op te bouwen. U zou bijvoorbeeld kunnen vragen naar hun loopbaan of hun geschiedenis met het bedrijf.

8. Spiegel lichaamstaal

Imitatie is de meest oprechte vorm van vleierij en door het spiegelen van lichaamstaal kan de interviewer overwegen met u in zee te gaan. Spiegelen kan variëren van spraakpatronen en toon van de stem tot gebaren, maar overdrijf het niet, natuurlijk. Doe het subtiel. Aanpassen aan houding en gedrag van uw gesprekspartner kan u beiden ook helpen zich een beetje meer comfortabel te voelen.

9. Toon de echte u

Wees niet bang om uw persoonlijkheid te laten doorschemeren en zo uw gesprekspartner te laten zien wie u werkelijk bent. Beantwoord vragen eerlijk en duidelijk. En onthoud, een ervaren interviewer kan gemakkelijk een kandidaat herkennen die te hard probeert.

10. Follow-up na afloop

Stuur uw gesprekspartner na het interview een e-mail om te bedanken voor hun tijd en herhaal dat u het een prettig gesprek heeft gevonden. Stuur deze e-mail vóórdat uw gesprekspartner de kans heeft u te vergeten.

Veel succes met uw interview! 

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière