Ontslag nemen

Ontslag nemen - tips om dit om een juiste manier te doen

Ontslag nemen is niet niks. Waar moet je aan denken, hoe vertel je het op je werk, waarom is het belangrijk netjes weg te gaan en wat als je twijfelt? Met deze tips pak je het op de juiste manier aan.

Ontslag nemen - Hays.nl

Wil je ontslag nemen? Dan is het belangrijk aan de volgende punten de denken:

Tips bij ontslag nemen

Hoe dien je je ontslag in?

Zodra je de beslissing hebt genomen om ontslag te nemen is het netjes dit persoonlijk aan je manager te melden. Nadat je dit gedaan hebt moet je het ook nog op papier laten weten.

Een ontslagbrief is de formele wijze om je beslissing te melden. Het is tevens een wettelijk document waarin de datum wordt vermeld waarop je je opzeggingstermijn wenst te beginnen.

Ontslag nemen | voorbeeld ontslagbrief - Hays.nl

Hoe je je ontslagbrief schrijft, hangt af van de omstandigheden van je vertrek. Een eenvoudige ontslagbrief vermeldt de geadresseerde, de opzegging van het arbeidscontract, wanneer de opzegtermijn ingaat en je handtekening.

Als je in een goede verstandhouding vertrekt, of wanneer je het bijzonder jammer vindt om gewaardeerde collega’s en vrienden achter te laten, kan je een tweetal extra zinnen toevoegen waarin je je leidinggevende bedankt voor de mogelijkheden die jou geboden zijn. Een paar goed geformuleerde zinnen, waarin je je gevoelens uitdrukt, kunnen wonderen doen.

Heeft je ontslag te maken met nadelige arbeidsomstandigheden of met een conflict met je leidinggevende of collega? Treed dan niet in detail. Het heeft geen zin om daarover uit te wijden. Kondig in zo'n geval op neutrale wijze je ontslag aan.

Vergeet niet dat de brief één enkel doel heeft: je werkgever informeren over de datum waarop je jouw werk wenst stop te zetten. Houd het kort en bondig. Zet eventuele verbittering niet op papier.

Hoe vertel je het je leidinggevende?

Het is niet ongewoon om bij ontslag nemen heel wat emoties te ervaren. Het schuldgevoel komt vaak eerst; ze zullen denken dat ik ze in de steek laat! Dan komst de angst: Hoe zal ik behandeld worden? Wat als ze mij proberen te overtuigen te blijven? Wat als ze dat niet doen? Misschien ben je bedroefd om vrienden die je zal achterlaten.

Het is de realiteit dat de meeste mensen, inclusief jouw leidinggevende, zich in hun leven reeds in een gelijkwaardige situatie hebben bevonden. Ondanks het feit dat je wellicht een gewaardeerd teamlid was, zal de onderneming niet ten gronde gaan nu je weggaat. Je bent niet de eerste persoon die ontslag neemt en je zal ook niet de laatste zijn. Voel je niet schuldig.

Wanneeer je niet wilt vertellen waar je naartoe gaat, is dat je volste recht.

Aanvullende tips voor het melden van je ontslag:

  • Houd het vertrouwelijk; je manager zal het waarderen dat hij zelf kan beslissen aan wie, wanneer en hoe hij het nieuws meedeelt
     
  • Probeer het juiste ogenblik te vinden om het aan je manager te vertellen; net voor hij een directievergadering moet toespreken is niet het juiste moment
     
  • Het kan gebeuren dat je een negatieve reactie krijgt. Borst vooruit, laat het over je heen komen en herhaal de feiten duidelijk en eenvoudig; vergeet niet: je neemt gewoon je ontslag, de initiële schok zal voorbijgaan
     
  • Wees zeker van je redenen om weg te gaan en blijf bij je standpunt
     
  • Als er een overgangsperiode voorzien is om een collega of vervanger in te werken, verzeker je manager dan dat je behulpzaam zal zijn en zal meewerken. Stel je niet negatief op

Wat als je twijfelt?

Het is cruciaal om er absoluut van overtuigd zijn dat je de juiste beslissing neemt. Denk over ondersaande punten na, voordat je definitief beslist:

  • Wat zijn de voor- en nadelen van je huidige baan? En van de nieuwe baan?
     
  • Heb je alle promotiemogelijkheden bij je huidige werkgever benut?
     
  • Zou je weggaan als je meer salaris of doorgroeimogelijkheden geboden wordt?
     
  • Luister naar je hart, maar blijf rationeel: luister ook naar je hoofd
     
  • Denk terug aan je motieven om in eerste instantie een andere baan te zoeken. Wat maakte je ongelukkig? Denk je dat die omstandigheden zullen veranderen?
     
  • Laat je niet van de wijs brengen door opmerkingen van vrienden of familie zoals "Maar je zat er zo goed" en "Wie weet waar je terecht komt"
     
  • Wees positief en onderschat je capaciteiten niet. Als je doelstellingen en ambities hebt, tracht die dan te behalen!

Wanneer je huidige werkgever je een salaisverhoging biedt, in de hoop dat je afziet van ontslag nemen, bedenk dan dat de meeste mensen die hier op ingaan binnen drie tot zes maanden alsnog weggaan.

Ontslag nemen | voorbeeld ontslagbrief - Hays.nl

block carriere advies logo

Carriere-advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl