Hoe een swot analys te gebruiken

Een SWOT analyse maken met deze SWOT analyse voorbeelden

Om succesvol te zijn tijdens je sollicitatiegesprek, is het belangrijk dat je begrijpt waar je goed in bent en waar je kansen liggen. Zo kan je jezelf effectief verkopen. Een swot analyse helpt je hiermee een heel eind op weg.

SWOT analyse maken | SWOT analyse voorbeelden - Hays.nl
 

SWOT staat voor strengths, weaknesses, opportunities en threats, ofwel: sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen.

Door hier voorafgaand aan het sollicitatiegesprek over na te denken (waarbij het helpt de functie waarop je solliciteert in gedachten te houden) kan je tijdens je sollicitatiegesprek aantonen dat je onderzoek naar de rol hebt gedaan en bij jezelf te raden bent gegaan hoe je kan excelleren in de rol.

We helpen je graag met jouw SWOT analyse maken en zullen verderop enkele SWOT analyse voorbeelden geven.

Een SWOT analyse maken

Bij het onderzoek naar je sterke en zwakke punten en waar jouw kansen en bedreigingen liggen, is het van belang eerlijk te zijn tegen jezelf.

Een tip bij het maken van jouw SWOT analyse is, bedenken waarvan je kunt genieten en ook waarvan niet. Doorgaans geniet je van waar je goed in bent, dit kan dus een eenvoudige maar effectieve indicator zijn.

Je kan je SWOT analyse verder opstellen door regelmatig feedback te vragen bij collega's of personen die belangrijk voor je zijn. Vraag hen om eerlijk te zijn. Je kan ook aanbevelingen en beoordelingsgesprekken uit het verleden opzoeken.

Swot analyse voorbeelden

Hoe ga je nu te werk? Hieronder behandelen we de vier stappen van de Swot analyse maken:

Sterke punten

Denk na over je positieve punten, wat zijn jouw unique selling points

Sterke punten zijn het best te verdelen in twee categorieën: soft skills en hard skills. Met andere woorden:

Kwalificaties en kwaliteiten, die jou in staat stellen je taken beter te voltooien, en 

Persoonlijkheidskenmerken, die je bijvoorbeeld kunnen helpen een bijdrage te leveren aan een positieve sfeer op kantoor.

Werkgevers kijken tegenwoordig niet alleen maar naar het cv, veel vaker wordt gekeken of je goed zal passen in het team en binnen de organisatie. Iets wat echt tijdens een gesprek zal blijken.
 

Zwakke punten

Wees eerlijk en laat zien dat je je bewust bent van je zwakke punten.

Vaak heeft een zwak punt een positieve tegenhanger. Een SWOT analyse voobeeld is: noem jij als zwakte bijvoorbeeld: "Soms zit ik vast in te veel details die de uitvoering kunnen vertragen" betekent tegelijkertijd dat je dus wel heel nauwkeurig te werk gaat.

Wees niet te eerlijk door te kiezen voor een zwak punt dat je kans om aangenomen te worden ernstig beïnvloed.
 

Kansen

Dit verwijst naar positieve externe omstandigheden waarvan je kan profiteren.

Begin met de mogelijkheden die je ziet in de baan waarvoor je op gesprek bent; dit zal jouw belangstelling en positieve houding tonen.

Bijvoorbeeld, als je als sterk punt ‘goede communicatieve vaardigheden’ hebt genoemd, dan zou je kunnen zeggen: "Door mijn kennis van XYZ kan ik helpen bij het trainen van nieuwe teamleden, wat dan weer mijn zelfvertrouwen en presentatievaardigheden zal verbeteren". Je laat hiermee zien dat je de rol hebt onderzocht, en ook dat je het vervolgens hebt gespiegeld tegen je eigen profiel.
 

Bedreigingen

Dit zijn negatieve externe omstandigheden die je niet kunt controleren, maar wel kunt minimaliseren.

Er zijn altijd bedreigingen waarmee je zal worden geconfronteerd op de werkplek. Bijvoorbeeld, jezelf overbelasten door het nemen van teveel verantwoordelijkheden, of veranderingen in je takenpakket.

Doe een suggestie hoe je deze bedreigingen zou kunnen minimaliseren; bijvoorbeeld door met behulp van time management te voorkomen dat je overwerkt raakt, of door je technische vaardigheden bij te werken om zo gelijke tred te houden met veranderingen in de branche of je functie.
 
Met deze SWOT analyse voorbeelden lukt het vast een goed SWOT analyse te maken!
 
En ben je door naar een tweede ronde, lees dan hier tips voor het 2e sollicitatiegesprek of bekijk de 11 meest gestelde vragen.

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl