Elevator pitch

Elevator pitch tips

Met een elevator pitch kunt u een idee letterlijk in een ritje met de lift presenteren. U pitcht een product, of uzelf in zo'n 40 seconden en komt hiermee snel tot de kern. Leer de fijne kneepjes van een elevator pitch. In onze carrière- advies video geven wij een aantal tips voor een indrukwekkende elevator pitch.

Hoe maakt u een elevator pitch?

Een elevator pitch bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Een pakkende opening;
  • Wie bent u en wat is uw opleiding en beroep;
  • Waar bent u goed in en waarom geniet u ervan (passie-talent);
  • Wat kunt u voor de ander betekenen en/of toevoegen?
  • Benoem indien mogelijk een succes en eindig altijd met een vraag om het gesprek gaande te houden.

Een goede elevator pitch

Een goede pitch duurt tussen de 30 seconden en twee minuten. Het is raadzaam om meerdere elevator pitches paraat te houden, omdat iedere situatie anders is en vraagt om een andere inhoud van de elevator pitch. Wat hierbij kan helpen is om de elevator pitch op te delen in verschillende onderdelen. Voor elke situatie vervangt u dan een onderdeel wat beter past. Bijvoorbeeld het onderdeel over uw talenten kunt u toespitsen op elke andere rol waarop u solliciteert. En het afwisselen van een openingszin en afsluiting werkt ook goed. Zo heeft u altijd een elevator pitch op maat.

Let tijdens een elevator pitch op een actieve houding en taalgebruik, spreek met overtuigingskracht, vermijd moeilijke woorden en jargon, hou contact met de luisteraar en wees vooral persoonlijk. Het is raadzaam om de elevator pitch goed te oefenen voor de spiegel, zodat u het op het moment supreme.

Do’s & Don’ts bij uw persoonlijke elevator pitch

Om u te helpen bij het schrijven van uw persoonlijke elevator pitch, geven we u graag do volgende do’s en don’ts aan:

Do: Neem genoeg werkwoorden op in uw pitch

Om uw sterke punten nog beter te benadrukken, kunt u ze illustreren met de juiste woorden. Zo bewijst u dat u de competentie resultaatgerichtheid in huis hebt, door voorbeelden te geven hoe u kosten hebt gereduceerd en hoe dat toch het resultaat heeft verbeterd. Hieronder geven we voor een aantal competenties voorbeelden van aanverwante werkwoorden.

Creativiteit
Bouwen, maken, bedenken, creëren, vooroplopen, initiëren en oprichten.

Effectiviteit en uitvoering
Verbeteren, bevorderen, implementeren, maximaliseren, overtreffen en herstellen.

Leidinggevende capaciteiten
Begeleiden, aanvoeren, coördineren, uitvoeren, managen, organiseren en motiveren.

Resultaatgericht
Reduceren, verminderen, consolideren, besparen, versterken, resulteren en verbeteren.

Management capaciteiten
Leiden, vormen, samenwerken, motiveren, mogelijk maken en samenbrengen.

Prestaties
Behalen, waarderen, (over)presteren en verdienen.

Om de bovenstaande voorbeelden in de praktijk te brengen, hebben we een elevator pitch voor Carli Lloyd (voetbalster bij Manchester City) geschreven.

“Carli heeft tot dusverre een prachtige carrière gehad, waarin ze eenmaal wereldkampioen is geworden en in 2015 en 2016 tot ‘FIFA Player of the Year’ is benoemd. 

Carli traint elk seizoen onvermoeibaar en heeft een goede reputatie opgebouwd als het gaat om controle, techniek en doelgerichtheid. Met een totaal aantal van 96 goals voor het nationale team, toont ze aan dat ze zichzelf in alle aspecten blijft verbeteren. Haar onbegrensde enthousiasme, betrokkenheid en zelfvertrouwen is aanstekelijk. Ze probeert continu een voorbeeld te zijn voor anderen, zowel op het veld als daarbuiten.”


Do: Laat uw pitch nakijken door iemand anders

Oog voor detail is voor de meeste jobs van belang, dus zullen spelfouten in uw cv niet in uw voordeel werken. Laat zien dat u grondig en serieus werk maakt van uw cv, door een foutloze en kwalitatieve pitch op te nemen. Maak gebruik van een spellingscontrole en laat uw cv nog eens doorlezen door iemand in uw omgeving.  

Do: Beperk uw geschreven elevator pitch tot 150 - 200 woorden

Dit zou nu al een stukje makkelijker moeten zijn nu u weet wat u wel en niet moet doen, en hoe de structuur eruit zou moeten zien. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Als u hier moeite mee heeft, kijk dan goed terug naar de vacature en stem de pitch daarop af, waarbij u aantoont waarom u de juiste match bent. 
De kracht van een goede persoonlijke elevator pitch mag niet onderschat worden. Dit is dé kans om uw kwaliteiten als kandidaat nog eens te benadrukken.

Don’t: Inconsistentie in uw verhaal

In uw persoonlijke elevator pitch kunt u gebruik maken van de eerste of derde persoon. Zorg ervoor dat u voor één vorm kiest en houd dit ook vol tijdens uw gehele pitch. De vorm die u kiest moet passen bij uw persoonlijkheid en de manier waarop u de pitch gebruikt. Op papier kan een pitch in de derde persoon bijvoorbeeld goed werken, terwijl een pitch in de eerste persoon vanzelfsprekend beter werkt wanneer u daadwerkelijk iemand voor u heeft.

Boost uw succes met uw pitch

Als u de bovenstaande tips ter harte neemt, zult u de aandacht vanaf het eerste moment grijpen en daarmee verhoogt u de kans op succes. Vervolgens kunt u uw persoonlijke elevator pitch perfect toepassen op één van de meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek: “Waarom zouden we juist u moeten aannemen?”

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière