Elevator pitch

Elevator pitch tips

Met een elevator pitch kan je een idee letterlijk in een ritje met de lift presenteren. Je pitcht een product, of jezelf in zo'n 40 seconden en komt hiermee snel tot de kern. Leer de fijne kneepjes van een elevator pitch met deze tips en bekijk de video.

Hoe maakt je een elevator pitch?

Een elevator pitch, ook wel een personal statement genoemd. bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Een pakkende opening
  • Wie ben je en wat is je opleiding en beroep
  • Waar ben je goed in en waar geniet je van (passie-talent)
  • Wat kan je voor de ander betekenen en/of toevoegen?
  • Benoem indien mogelijk een succes en eindig altijd met een vraag om het gesprek gaande te houden.

Een goede elevator pitch

Een goede pitch duurt tussen de 30 seconden en twee minuten.

Het is raadzaam om meerdere elevator pitches paraat te houden, omdat iedere situatie anders is en vraagt om een andere inhoud.

Wat hierbij kan helpen is om het personal statement op te delen in verschillende onderdelen. Voor elke situatie vervang je dan een onderdeel wat beter past. Het afwisselen van een openingszin en afsluiting werkt ook goed. Zo heb je altijd een elevator pitch op maat.

Let tijdens een elevator pitch op een actieve houding en taalgebruik, spreek met overtuigingskracht, vermijd moeilijke woorden en jargon, houd contact met de luisteraar en wees vooral persoonlijk.

Het is raadzaam om de elevator pitch te oefenen voor de spiegel.

4 tips voor jouw personal statemant

1. Neem genoeg werkwoorden op in je elevator pitch

Om je sterke punten nog beter te benadrukken, kan je ze illustreren met de juiste woorden. Is een van jouw competenties resultaatgerichtheid, dan kan je - als voorbeeld - zeggen dat je kosten hebt gereduceerd en hoe dat toch het resultaat heeft verbeterd.

Hieronder geven we voor een aantal competenties voorbeelden van aanverwante werkwoorden.

Creativiteit
Bouwen, maken, bedenken, creëren, vooroplopen, initiëren en oprichten.

Effectiviteit en uitvoering
Verbeteren, bevorderen, implementeren, maximaliseren, overtreffen en herstellen.

Leidinggevende capaciteiten
Begeleiden, aanvoeren, coördineren, uitvoeren, managen, organiseren en motiveren.

Resultaatgericht
Reduceren, verminderen, consolideren, besparen, versterken, resulteren en verbeteren.

Management capaciteiten
Leiden, vormen, samenwerken, motiveren, mogelijk maken en samenbrengen.

Prestaties
Behalen, waarderen, (over)presteren en verdienen.

Om bovenstaande duidelijker te maken, hebben we als voorbeeld een elevator pitch voor Carli Lloyd (voetbalster bij Manchester City) geschreven.

“Carli heeft tot dusverre een prachtige carrière gehad, waarin ze eenmaal wereldkampioen is geworden en in 2015 en 2016 tot ‘FIFA Player of the Year’ is benoemd. 

Carli traint elk seizoen onvermoeibaar en heeft een goede reputatie opgebouwd als het gaat om controle, techniek en doelgerichtheid. Met een totaal aantal van 96 goals voor het nationale team, toont ze aan dat ze zichzelf in alle aspecten blijft verbeteren. Haar onbegrensde enthousiasme, betrokkenheid en zelfvertrouwen is aanstekelijk. Ze probeert continu een voorbeeld te zijn voor anderen, zowel op het veld als daarbuiten.”


2. Laat je pitch nakijken door iemand anders

Oog voor detail is voor de meeste jobs van belang, dus wanneer je een personal statement toevoegd aan je cv, zullen spelfouten niet in je voordeel werken. Maak gebruik van een spellingscontrole en laat je cv nog eens doorlezen door iemand in je omgeving.  

3. Beperk je geschreven elevator pitch tot 150 - 200 woorden

Dit zou nu al een stukje makkelijker moeten zijn nu je weet wat je wel en niet moet doen, en hoe de structuur eruit zou moeten zien. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan.

Als je hier moeite mee hebt, bekijk de vacature dan goed en stem de pitch daarop af, waarbij je aantoont waarom jij de juiste match bent

De kracht van een goede persoonlijke elevator pitch mag niet onderschat worden. Dit is dé kans om jouw kwaliteiten als kandidaat nog eens te benadrukken.

4. Wees consistent in je verhaal

Je kan je persoonlijke elevator pitch in de eerste of derde persoon schrijven. Zorg ervoor dat je voor één vorm kiest en houd dit ook vol tijdens de gehele pitch.

De vorm die je kiest moet passen bij jouw persoonlijkheid en de manier waarop je de pitch gebruikt. Op papier kan een pitch in de derde persoon bijvoorbeeld goed werken, terwijl een pitch in de eerste persoon vanzelfsprekend beter werkt wanneer je daadwerkelijk iemand voor je hebt.

Boost jouw succes met een pitch

Als je de bovenstaande tips ter harte neemt, zal je de aandacht vanaf het eerste moment grijpen. Daarmee verhoog je de kans op succes. Vervolgens kan je je persoonlijke elevator pitch perfect toepassen op één van de meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek: “Waarom zouden we juist u moeten aannemen?

Bekijk andere veel gestelde vragen tijden het sollicitatiegeprek, of download een gratis cv template.

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl