Personal statement

Het personal statement
Met een goede elevator pitch verkoop jij jezelf op een krachtige manier

Met een sterk personal statement vergroot je je kansen om uitgenodigd te worden voor een kennismaking. Het is het eerste wat een recruiter op het cv zal lezen; een belangrijk onderdeel dus. Hoe schrijf je een goede elevator pitch?

Personal statement | Elevator pitch - Hays.nl

Een personal statement wordt ook wel sales of elevator pitch genoemd. En een interessante elevator pitch nodigt uit om jouw cv nader te bekijken.

Jouw personal statement 

Een personal statement is de uitgelezen kans om te laten zien waarom jij kiest voor een bepaalde functie en waarom jij denkt dat je bij deze functie past. 

Een sterke elevator pitch kan je opdelen in drie delen:

  • introductie, 
  • competenties en resultaten,
  • ambities 

We lichten hieronder elk deel toe, maar bekijk ook de video waarin we ingaan op de elevator pitch.

1. Introductie

Het eerste wat een recruiter graag wilt opmaken uit het statement is wie je bent en hoeveel ervaring je hebt. Schrijf een heldere en sterke opening door vage informatie en clichés te vermijden. 

2. Competenties en resultaten

Bekijk goed welke competenties relevant zijn voor de functie. Omschrijf vervolgens in jouw elevator pitch jouw belangrijkste competenties, die jou onderscheiden van andere kandidaten én die bij de vacature aansluiten. 

3. Ambitie

Wat wil je graag bereiken met een volgende stap in je carrière? Laat de recruiter in jouw personal statement zien hoe jij denkt dat jouw ambities bij de functie passen en toon daarmee gedrevenheid. 

Extra tips voor je elevator pitch

Gebruik actieve woorden

Omschrijf je competenties met actieve woorden. Ben je creatief? Denk dan aan woorden als geïnitieerd of gepionierd. Omschrijf leiderschap kwaliteiten met werkwoorden als ‘coördineren’, ‘managen’ of ‘organiseren’. 

Zorg voor consistentie in schrijfstijl

Het persoonlijk statement kan je zowel in derde als eerste persoon schrijven. Welke schrijfstijl je ook kiest, zorg dat je deze gebruikt in het hele statement.

Beperk je personal statement tot 150-200 woorden

Houd vast aan de drie onderdelen zoals bovenstaand genoemd, en je zal merken dat het nu een stuk eenvoudiger wordt om een personal statement te schrijven. Wanneer je meer dan 200 woorden nodig hebt, bekijk de tekst dan nog even kritisch: is alle informatie terug te leiden naar jouw werkervaring én is deze relevant voor de functie waar je op solliciteert? 

Tot slot

Onderschat de kracht van een krachtig personal statement niet, maar grijp deze kans aan om jezelf als potentiële kandidaat te verkopen. Trek de aandacht van een recruiter vanaf het begin en vergroot je kansen op een sollicitatiegesprek.

Bekijk ook onze elevator pitch video of lees meer tips voor het vinden van een baan.