Bang om te solliciteren?

Bang om te solliciteren?
6 redenen om toch te gaan voor die baan

Bent u onlangs, zonder ernaar op zoek te zijn, een prachtige baan tegengekomen die uw hart sneller deed kloppen? Hoe vaker u de functieomschrijving las, hoe beter de baan bij u leek te passen. Dus hebt u de functieomschrijving bewaard, uw cv geüpdatet en misschien zelfs al een motivatiebrief geschreven. En toch heeft iets u ervan weerhouden om de sollicitatie op te sturen. Hoe komt dat?

bang om te solliciteren-hays.nederland

Van baan veranderen is eng, vooral als de nieuwe functie tot dat moment nog helemaal niet op uw radar was verschenen en u mentaal niet voorbereid was op een carrièremove. Daardoor zijn de angst voor het onbekende, het beperkte beeld dat u van uzelf hebt en "wat als"-scenario's uw gedachten binnengeslopen, en die zorgen er nu voor dat u de sprong niet waagt.

Bang om te solliciteren?

Hoe kunt u de angst voelen en toch gaan voor die baan? Hieronder vindt u de 6 meest voorkomende angsten en hoe u deze kunt overwinnen.

Angst 1: Mijn vaardigheden en ervaring matchen niet 100%

Heeft u het idee dat u niet "goed genoeg" bent voor de baan? En zo ja, waarom? Omdat u denkt dat u niet 100% voldoet aan de criteria in de functieomschrijving? Als dat zo is, vraag uzelf dan af of u echt werk zou willen doen dat u met uw ogen dicht kan doen. Zou u niet liever een functie willen die u uitdaagt en waarin u zich kunt ontwikkelen? Dat zijn de functies die u een trede verder kunnen helpen op uw carrièreladder.

Misschien zijn er vaardigheden die essentieel zijn voor de functie. Daar komt u niet onderuit. Maar als het op een gebrek aan "gewenste" in plaats van "vereiste" vaardigheden aankomt, zijn hiring managers vaak flexibel. Als u daarbij op uw cv aangeeft dat u de nodige soft skills hebt om nieuwe ideeën snel op te pikken - omdat u bijvoorbeeld een nieuwsgierige, ijverige, snelle leerling bent - worden uw kansen er alleen maar beter op. Denk eraan om praktijkvoorbeelden te geven: toen u aan uw laatste baan begon, wist u bijvoorbeeld niet hoe planningsplatforms op sociale media werkten, en daarom heeft u een webinar gevolgd, waardoor u nu een pro bent.

Angst 2: Ik bent een outsider in de sector

Is deze sector nieuw voor u? Misschien stond er in de functieomschrijving wel sectorspecifiek jargon waar u niets van begreep, wat u vermoeden dat u een outsider bent alleen maar heeft bevestigd.

Onthoud dat iedereen ergens moet beginnen. Zelfs de meest vermaarde experts in hun vakgebied hebben zich ooit precies zo gevoeld als u zich nu voelt. Daarnaast is wisselen van sector een geweldige carrièremove, een stap die u van tijd tot tijd moet nemen. Hoe kunt u anders uw professionele expertise en aanpassingsvermogen uitbreiden? En nog belangrijker: hoe weet u dan zeker waar u echt gepassioneerd over bent?

Werkgevers zijn vaak juist blij met de frisse blik van een outsider, zolang ze zichzelf maar onderdompelen in deze sector en on the job kennis vergaren. Pas uw cv daarop aan en benadruk in uw personal statement dat u meer wil weten over de sector, en waarom u dat wil.

Angst 3: Ik ben bang dat de concurrentie beter is

De angst dat u niet op kunt boksen tegen de concurrentie komt veel voor, met name als u solliciteert via platforms die een beeld geven van hoeveel mensen hebben gesolliciteerd, zoals jobboards en LinkedIn.

Om de een of andere reden gaat u ervan uit dat die andere sollicitanten allemaal beter geschikt zijn en dat u kansloos bent. Maar waarom zou u eigenlijk uitgaan van het slechtste geval, en niet van het beste? Misschien zitten tussen die honderden sollicitaties maar een paar kwalitatief sterke cv's, waaronder het uwe.

Om tijdens het sollicitatieproces aan zelfvertrouwen te winnen, is het zaak een positiever beeld van uzelf te scheppen en over te brengen. Geef uzelf een peptalk als u twijfelt of u moet solliciteren, en noem alles op wat u tijdens uw carrière hebt bereikt. Maak een lijstje met uw kwaliteiten die ervoor zorgen dat u een goede fit voor de functie bent. Probeer de kernbegrippen te herkennen die in de functieomschrijving gebruikt worden om de ideale kandidaat te beschrijven, en die begrippen waar mogelijk in uw cv op te nemen. Niet elke kandidaat zal daaraan denken, en dus is het gebruik van kernbegrippen om uw geschiktheid te benadrukken misschien net datgene wat uw cv van de rest onderscheidt.

Angst 4: Ik ben bang voor verandering

Het vooruitzicht dat u uw comfortzone gaat verlaten kan behoorlijk beangstigend en overweldigend zijn, zeker gezien het feit dat deze mogelijkheid eigenlijk uit het niets kwam. U bent zich er waarschijnlijk van bewust hoeveel er bij een verandering van baan komt kijken: een andere reis naar werk, andere collega's, onbekende werkzaamheden, enzovoorts. En opeens voelt het veel verstandiger en veiliger om vast te houden aan wat u hebt.

Ten eerste is veiliger niet altijd beter, en als u vooruit wilt komen in u carrière zult u af en toe een sprong in het diepe moeten maken. Ten tweede: loop niet op de zaken vooruit! U solliciteert op dit moment alleen op een baan, meer niet. Als u nu al begint na te denken over wat er later allemaal wel of niet kan gebeuren, gaat u er al snel als een berg tegen opzien. Doe alles stap voor stap, maar wees brutaal en moedig als u weer een fase verder bent in het sollicitatieproces.

Angst 5: Het is geen goed moment

Het is nooit een goed moment.

Wat is er mis met het moment en, wees eerlijk, is dit niet gewoon een smoesje? Als de timing niet goed is omdat u op het punt staat promotie te maken of opslag te krijgen, of omdat u net een mooie trainingsmogelijkheid aangeboden hebt gekregen, wees u er dan van bewust dat die factoren allemaal een rol kunnen spelen bij de onderhandelingen met uw potentiële nieuwe werkgever, in de laatste fase van het sollicitatieproces.

Of heeft u het gevoel dat het bedrijf u nu nodig heeft, en dat het oneerlijk zou zijn om het nu in de steek te laten, waarbij u dan ook nog het risico loopt dat u contacten kwijtraakt? Misschien zit u midden in een belangrijk project waar uw baas u bij nodig heeft, of heeft uw team te weinig mankracht. Het is hoe dan ook heel normaal om u op dit moment schuldig te voelen over een mogelijk vertrek.

Maar bekijk het eens van de andere kant - hoe zou uw baas reageren als hij/zij een ideale baan voorbij zag komen? Als hij/zij gefocust is op zijn/haar eigen carrièredoelen, zoals we dat allemaal zouden moeten zijn, dan is de vraag stellen hem beantwoorden - hij/zij heeft niets te verliezen. Bedenk daarbij dat u niet voor niets een opzegtermijn heeft, zodat uw werk kan worden overgedragen en uw opvolger kan worden gevonden. U hoeft u nergens schuldig over te voelen. Als het gaat om uw carrièrepad moet u zichzelf op de eerste plaats zetten, ook als dat soms egoïstisch voelt.

Angst 6: Het is te mooi om waar te zijn

Veel mensen zweren bij de mantra "als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo." Dat cynisme komt misschien handig van pas als u een nieuwe auto koopt of een abonnement neemt op de sportschool, maar als het gaat om het vinden van een nieuwe baan heeft u er weinig aan. U hoeft er immers geen zuurverdiende centen aan uit te geven. U bent alleen een uurtje bezig met het invullen van een sollicitatieformulier - een uurtje dat u anders op de bank voor de tv had doorgebracht. Solliciteren kost u niets.

Het feit dat deze vacature u is opgevallen en steeds opnieuw in uw gedachten opduikt, terwijl u helemaal niet op banenjacht was, is een teken dat dit wel een goede mogelijkheid moet zijn. Het enige dat u ervan weerhoudt om de kans met beide handen aan te pakken, is uw angst. Hoe begrijpelijk dat ook is, als u niet af en toe een moedige stap neemt, komt u nooit verder in uw carrière.

In de woorden van Susan Jeffers, auteur van Feel the fear, and do it anyway!: "De angst om iets te doen raak je alleen kwijt door het gewoon te doen." Oftewel: kom op, wees bang, maar ga voor die baan!

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan uw leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière