Netwerken tips

Face-to-face netwerken: tips om een baan te vinden

Mensen zijn vaak erg trots op het feit dat ze online een groot netwerk hebben opgebouwd. Waardevolle connecties die zijn gemaakt met één klik op de muis. Maar vergeet niet de kracht van face-to-face netwerken.

Face-to-face netwerken - Hays.nl

Persoonlijke communicatie is nog steeds enorm waardevol en wanneer je passief zoekt naar nieuwe kansen kan face-to-face netwerken nog steeds datgene zijn dat je nodig hebt. Nieuwe connecties opdoen is altijd een goede manier om een reputatie op te bouwen en deuren te openen om zo je kansen op een nieuwe uitdaging te vergroten.

Face to face netwerken

Door erop uit te gaan en te spreken met mensen (bijvoorbeeld op netwerkborrels of -evenementen) kan de mogelijkheid van een baan ter sprake komen die nog niet via een jobboard wordt gedeeld, maar juist door het gesprek tot stand komt. Daarnaast kan netwerken in potentie waardevolle contacten opleveren en biedt een kans om een band met de relaties op te bouwen. Ze zullen meer over je ervaringen, sterkten en professionele houding leren. Dit is niet iets dat ontstaat door een digitale uitnodiging op LinkedIn, maar juist door een persoonlijk gesprek.

Face-to-face netwerken is een echte kracht, helemaal wanneerje op zoek bent naar een nieuwe functie. Daarom hebben we hier een aantal netwerk tips opgeschreven.

Voor je begint met netwerken

Allereerst is het belangrijk om goed over je aanpak na te denken. Weet wat voor soort rol je wilt gaan bekleden, en hoe je die denkt te gaan vinden. Wat zijn je wensen over de functie, industrie, bedrijfsgrootte, doorgroeimogelijkheden en bedrijfscultuur? Zodra je hierover een duidelijk beeld hebt, zal je een betere referentie hebben en beter weten met wie je contact moet leggen.

Je informele netwerk

Nu je een beter idee hebt van wat je wilt, is het van belang om dit te delen met je informele netwerk (vrienden, familie, vrienden van familie etc). Kent je iemand die werkzaam is in de industrie die jij ambieert, of een soortgelijke baan heeft? Probeer om tijd met deze contacten door te brengen en hen beter te leren kennen.

Het voordeel van informeel face-to-face netwerken in een relaxte omgeving is dat je hierin subtiel kunt zijn, minder gehaast bent en het in je eigen tijd kunt doen.

Wanneer het gesprek eenmaal over je zoektocht naar een nieuwe baan gaat, wees dan niet te direct of te veeleisend. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “U werkt in de financiële sector, weet u of er openstaande functies zijn voor mij?” kan je beter zeggen “Heeft u enig advies voor iemand die op zoek is naar functies in de financiële sector?”.

Sommigen zeggen “It’s not what you know, it’s who you know”, terwijl anderen geloven dat de juiste functie enkel op basis van eigen verdiensten binnen gehaald kan worden. Wij zijn ervan overtuigd dat het gaat om een combinatie van die twee onderdelen: het kan helpen wanneer iemand jou kan introduceren bij de juiste mensen of jou het juiste advies kan geven en dus als helpende hand fungeert. Jij moet vervolgens je eigen skills inzetten om de kans met beide handen aan te grijpen en er het beste van de maken.

Vind het juiste netwerkevenement

Hoewel informeel netwerken misschien makkelijker is, kan professioneel netwerken soms noodzakelijk zijn om de juiste functies te vinden. Probeer om wat vrije tijd te investeren en erop uit te gaan.

Ga niet alleen op zoek naar netwerkborrels maar kijk ook naar relevante conferenties, beurzen en recruitment-evenementen. Plekken waar relevante kennis opgedaan kan worden trekken altijd de mensen aan waarmee je contact wilt hebben. Daarbij nodigt de omgeving ook nog eens uit tot een gesprek over het vakgebied.

Tijdens de netwerkborrel

Wanneer je het lastig vindt om te netwerken en het moeilijk vindt om jezelf te introduceren aan vreemden, kan het helpen om te bedenken dat juist het netwerken de reden is dat de andere mensen ook naar het evenement zijn gekomen. Het is ook voor deze mensen fijn wanneer iemand een gesprek begint. Onderschat hierbij nooit de waarde van smalltalk en zorg voor een soepele en passende introductie.

Zolang je de woorden met een grote glimlach brengt, in combinatie met een goede handdruk en prettig oogcontact, zal je altijd positief worden verwelkomd. Wees zowel professioneel als vriendelijk. De manier om de juiste balans te vinden is door relaxed te blijven, beide partijen aan het woord te laten, rustig aan te kijken welke vorm het gesprek aanneemt en de kansen te identificeren waarbij je jezelf kan profileren.

Het is van essentieel belang dat je interesse toont in de mensen om je heen, in plaats van enkel te focussen op je eigen gewin.

Wat de context ook is, verzeker jezelf van het feit dat je goed voorbereid aankomt, eventueel met je contactgegevens op een businesscard. Vergeet ook niet om de connecties die je maakt toe te voegen op LinkedIn.

Win-win

Online netwerken is een fantastische tool om je professionele ontwikkeling te laten zien en kan zeker helpen met actieve en passieve zoektochten naar nieuwe uitdagingen. Toch zijn het vaak de langdurige relaties die zijn gebaseerd op face-to-face contactmomenten.

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl