5 misvattingen over tijdelijk werk

5 misvattingen over tijdelijk werk

Van een fulltime job naar een tijdelijke baan overstappen kan onzeker aanvoelen. De meeste mensen vinden het moeilijk om hun vastigheid achter te laten of zijn bang dat tijdelijk werk op het cv als niet aantrekkelijk wordt gezien door een nieuwe werkgever.

Tijdelijk werk | 5 misvattingen - Hays.nl

Echter, onderzoek toont aan dat meer dan de helft van de senior managers geen onderscheid meer maakt tussen kandidaten die op een tijdelijke basis hebben gewerkt en diegenen met een fulltime baan. Maar er zijn meer misvattingen over tijdelijk werk die we graag de wereld uit helpen. 

5 misvattingen over tijdelijk werk - en hoe jij dit kan gebruiken tijdens je sollicitatie

Tijdelijk werk is minderwaardig

De arbeidsmarkt verandert constant en ook de wereld van tijdelijk werk heeft veranderingen doorgemaakt de laatste jaren. Vandaag de dag is elk bedrijf op zoek naar meer flexibiliteit, een uitstekende manier om dat doel te bereiken is door tijdelijke werknemers aan te nemen. 

Door gebruik te maken van tijdelijke contracten hebben bedrijven de mogelijkheid om snel en eenvoudig professionals in te schakelen, voor zowel korte- als langetermijnprojecten. Dit is een voordeel voor jou. Organisaties hebben in deze tijd tijdelijke werknemers nodig om het bedrijf draaiende te houden. En zo kan jij op deze manier verschillende skills leren. 

Organisaties nemen geen tijdelijke werknemers aan  

Voor veel werkgevers is tijdelijk werk een uitstekende manier om te zien hoe nieuwe werknemers functioneren. Tijdens deze periode krijgt men een goed inzicht in de vaardigheden van de kandidaat en wordt duidelijk of er een match is met de bedrijfscultuur. Zo komt men gemakkelijk te weten of de kandidaat een goede permanente toevoeging zou zijn voor het bedrijf.

Een tijdelijke baan kan dus een opstap zijn naar een fulltime positie. Daarnaast zijn er nog meer voordelen:

  • Meerdere taken en projecten hebben, zorgt ervoor dat jij nieuwe vaardigheden kan leren en je netwerk uit kan breiden met verschillende, nieuwe professionals;
  • Flexibiliteit op het vlak van werkuren kan ook een belangrijke rol spelen voor jou, als je bijvoorbeeld jouw tijd met familie of vrienden praktischer wilt indelen, focust op een hobby of andere doelen wilt bereiken.

Tijdelijk werk biedt geen (financiële) stabiliteit op lange termijn 

Het algemene beeld van tijdelijke werknemers is dat ze minder uren draaien dan mensen met een vaste aanstelling. De praktijk wijst echter anders uit: de meeste tijdelijke werknemers werken evenveel of zelfs meer dan vaste medewerkers. Wat salaris betreft staan deze twee ook gelijk aan elkaar. 

En als jij een veel gezochte vaardigheid bezit, kunnen bedrijven een competitief (hoger) salaris bieden. 

Tijdelijk werk is niet aantrekkelijk op je cv

De meeste bedrijven willen up-to-date blijven over de laatste veranderingen in hun sector, waardoor je vaak aan verschillende aanvullende trainingen deel mag nemen. Tijdelijk werk is dus een uitstekende kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en vormt een waardevolle aanvulling op je cv.

Enkelen tips voor je cv:

  • Maak een lijst van al je tijdelijke opdrachten en sorteer deze bijvoorbeeld per branche. Kijk per functie of dit interessant is om te benoemen;
  • Benoem je prestaties, hiermee kun je meer uitleggen en benadrukken over eerdere functies;
  • Toon alle nieuwe vaardigheden die je hebt geleerd in jouw opdrachten;
  • Benadruk je werk in dezelfde sector als de job waar jij voor solliciteert;
  • Wijs op jouw aanpassingsvermogen; jij hebt bewezen dat je je snel kan aanpassen aan een nieuwe werkomgeving.

Je kan niet gelijktijdig een nieuwe job zoeken, en werken 

Hoewel het zou kunnen dat je de huidige werkuren omlaag moet brengen, zou je beide moeten kunnen combineren. Onthoud daarbij dat je tijdelijke baan ook deuren kan openen naar een fulltime functie. Je collega’s of mensen uit je netwerk kunnen je namelijk aanbevelen voor een nieuwe positie, er kan een plaats vrijkomen in het bedrijf waar je werkt of je kan gewoon stuiten op een nieuwe kans!

Concluderend kunnen we zeggen dat tijdelijk werk wél net zo belonend en waardevol kan zijn als een vaste functie.  Wees dan ook niet bang om je ervaringen als tijdelijke werknemer op je cv te vermelden.

Benieuwd hoe je een cv opstelt? Download dan nu ons cv template. Of lees alles over het schrijven van een goede sollicitatiebrief.