Ontwikkel uw skills buiten kantoor

8 nieuwe skills om te leren, buiten kantoortijd

De arbeidsmarkt is continu in beweging, en dat zorgt voor een vraag naar kandidaten die niet alleen hun vaardigheden (skills) updaten, maar ook nieuwe leren. Ook al bieden veel werkgevers ontwikkel- en trainingsmogelijkheden aan, het is nog steeds aan u om deze vaardigheden scherp te houden en met de markt mee te groeien.

Skills buiten kantoor - Hays.nl

Door het verbeteren en up-to-date houden van uw vaardigheden, verzekert u zich ervan dat u relevant blijft voor de functie die u uitoefent. Daarnaast maakt het u aantrekkelijker voor toekomstige werkgevers wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. U hoeft niet per se veel geld uit te geven aan deze ontwikkeling of uw werktijd te investeren. Er zijn veel betaalbare en zelfs gratis mogelijkheden om te leren in uw eigen tijd, of dat nu thuis, op vakantie of onderweg is.

1. Leer een nieuwe taal

De arbeidsmarkt globaliseert meer en meer. Wanneer u in staat bent om een vreemde taal op een goed niveau te spreken of te schrijven, opent u nieuwe deuren. In staat zijn om een andere taal te spreken is een specialistische skill, iets waar vraag naar is en een hoger salaris op kan leveren.

Buiten de ‘klassieke’ cursussen, kunt u ook gebruik maken van bijvoorbeeld Duolingo, een gratis app die u op een zeer effectieve manier een andere taak leert. U kunt de app downloaden op uw telefoon, zodat u altijd en overal kunt leren.

2. Doe vrijwilligerswerk

Het uitvoeren van vrijwilligerswerk geeft u de mogelijkheid om uit uw comfortzone te stappen en onbekende milieus te ervaren. U zult nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe manieren van communiceren ontdekken en nieuwe inzichten krijgen, terwijl u iets terug doet voor de wereld. Veel recruiters zien de waarde in van vrijwilligerswerk, en daarom is het belangrijk dat u dit ook op uw cv zet: het zegt veel over uw persoonlijkheid.

3. Vind een mentor

U kunt een hoop extra moeite besparen en veel fouten voorkomen door een goede mentor te vinden: iemand die het punt al heeft bereikt waar u wilt komen. Spreek met diegene over hoe hij of zij daar is belandt en over wat hij of zij heeft geleerd tijdens deze weg.

U zult een hoop professioneel inzicht krijgen door te praten met iemand die meer ervaring heeft. U kunt daarnaast inzien welke skills u nog (meer) moet ontwikkelen.

4. Begeleid anderen

Niemand heeft dezelfde carrière als u. U zult uw eigen verhalen hebben en uw eigen levenslessen, iets dat een ander kan helpen. Door uw ervaring te delen met anderen, leert u zelf ook weer.

Door iemand anders te begeleiden zult u zeer waarschijnlijk veel leren, voornamelijk over zijn of haar ervaringen en benadering van het werkleven. Het begeleiden geeft uw coachende capaciteiten en leidinggevende skills ook een boost. Daarnaast zorgt het ervoor dat u duidelijk inziet waarin u zich nog dient te ontwikkelen.

5. Netwerk

Spreek met degenen in uw industrie, maar ook met degenen erbuiten, on- en offline. Praat met mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en vaardigheden. Door dit te doen verbreedt u namelijk uw mindset, uw connectiecirkel en uw interpersoonlijke skills, terwijl u leert hoe het leven er buiten uw huidige rol uitziet.

6. Houd uw ogen open voor (gratis) webinars, podcasts en live-evenementen

Webinars en podcasts zijn zeer leerzaam en handig, omdat het een opname is waarop u altijd kunt inschakelen, waar en wanneer dan ook. Bijna elke niche heeft wel een podcast, dus na een kleine zoekactie op Google bent u in no-time voorzien van relevante informatiebronnen. U kunt daarnaast natuurlijk altijd uw netwerk inschakelen om de beste programma’s te vinden.

7. Start een blog

Door een blog te starten wordt u genoodzaakt om up-to-date te blijven over het vakgebied. Daarnaast is het nuttig om andere bloggers te volgen die zich in uw topics bevinden. Wanneer u eenmaal bent begonnen met schrijven, kunt u altijd zoeken naar tips op het internet om ervoor te zorgen dat uw content wordt opgemerkt. Schrijven zelf geeft u de mogelijkheid om nog een skill te ontwikkelen en daarnaast breidt het uw kennis over het vakgebied uit. Door bekend te staan als een expert in uw vakgebied, wordt uw profiel ook aantrekkelijker voor recruiters.

8. Become a Social Media freak

Wanneer u tegenwoordig niet op social Media-kanalen aanwezig bent, mist u veel. Vacatures, thought leadership en netwerkmogelijkheden zijn er op dit medium namelijk in overvloed. Bouw uw profielen voorzichtig op, want een foto van een dronken avond in Ibiza lijkt misschien erg grappig, maar kan roet in het eten gooien wanneer u in de race bent voor een baan.

Samenvattend kunnen we stellen dat, ongeacht wat uw situatie is, uw kans op effectieve en gerichte ontwikkeling aanzienlijk verhoogt door de bovenstaande acht onderdelen toe te passen. Deze methoden zullen ervoor zorgen dat u zich constant ontwikkelt en dit ook laat zien.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen