Thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen
6 tips voor thuiswerkende ouders

In deze periode, met de sluiting van scholen, is thuiswerken met kinderen voor veel ouders realiteit. Wat kunnen thuiswerkende ouders doen om hun kinderen bezig en blij te houden, maar tegelijkertijd ook hun eigen werk naar voldoening uit te voeren? Werkt u thuis, zonder kinderen? Ook dan hebben wij nuttige tips.

Thuiswerken met kinderen | Tips voor thuiswerkende ouders - Hays.nl

Bij Hays werken momenteel de meeste mensen vanuit huis. Wij vroegen ouders die bij ons werken, hoe zij hier mee om gaan. Zij delen graag hun tips voor thuiswerken met kinderen.

6 Tips voor thuiswerken met kinderen

1. Maak een familie schema

Een veelgehoord advies is om een familie-tijdschema te maken. 

Idealiter zal het schema een volle dag beslaan, vanaf het moment dat u opstaat tot  wanneer u naar bed gaat. Neem werkuren, lunchtijd en pauzes erin op. 

Probeer uw werk af te stemmen op de typische routines van uw kinderen. Bijvoorbeeld; voor ouders met jonge kinderen zal het praktischer zijn om calls te plannen op momenten dat hun kinderen slapen of bezig zijn met hun huiswerk. 

Wanneer er meerdere werkende volwassenen zijn in een huishouden, kunt u samen afspreken wie welk stukje tijd 'bezit', zodat diegene op dat moment zonder enige afleiding aan het werk kan gaan.

2. Maak met uw manager afspraken over uw werktijden

Afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen zal u uw werktijden wellicht enigszins moeten aanpassen. De meeste leidinggevenden willen uiteraard dat de zaken zoveel mogelijk doorgaan, tegelijkertijd zullen zij zich, gezien de huidige situatie, begripvol opstellen en tegemoetkomen aan redelijke verzoeken.

3. Houd vast aan uw routine

Een andere tip voor thuisweken met kinderen, die veel gegeven wordt, is: probeer niet af te wijken van het schema dat u hebt opgesteld.

U wilt dat uw kinderen zich snel aan de omstandigheden aanpassen, en routine is hierbij van essentieel belang. Daarnaast is het een goede manier om hen te helpen begrijpen dat zij – wanneer mogelijk – op gezette tijden moeten proberen hun ouders niet te storen bij het werk.

4. Houd uw kinderen bezig

Voor thuiswerkende ouders kan het nuttig zijn om de komende weken spelletjes en activiteiten te plannen zodat uw kinderen zich niet vervelen.

Overweeg activiteiten als kunstprojecten, leer- en onderzoekstaken, tuinieren of sporten. Geef oudere kinderen een aantal extra verantwoordelijkheden, zoals voor hun jongere broers of zussen zorgen of misschien de leiding te nemen over bepaalde maaltijden.

Het is natuurlijk belangrijk om hen voor dit gedrag te belonen, dus overweeg om bijvoorbeeld de gebruikelijke bedtijd te verlaten, hun zakgeld te verhogen of andere voordelen die u passend vindt.

5. Richt uw werkplek in

Voor veel ouders is het idee om in huis een ruimte te creëren die alleen voor volwassenen is, een onrealistische gedachte. Probeer echter – als uw kinderen wat ouder zijn – een werkruimte vrij te maken waar geen spullen van de kinderen zijn.

Op die manier kunt u eenvoudiger werk en 'een ouder zijn' gescheiden houden, en beiden voor een bepaalde tijd uw volledige aandacht geven.

6. Verwacht het onverwachte

Van veel ouders horen wij dat dingen niet gaan zoals gepland. Maar realiseer dat dit niet altijd erg is.

Raak niet gespannen wanneer uw kind een conference call onderbreekt of wanneer u een meeting op het laatste moment moet verplaatsen omdat één van uw kinderen zichzelf heeft bezeerd. Die dingen gebeuren, en in de onzekere periode die nu gaande is, zullen de meeste collega’s of klanten begripvol zijn.

Kinderen genieten van thuiswerkende ouders

Veel mensen kunnen thuiswerken met kinderen als stressvol ervaren. Probeer toch te genieten van deze tijd samen en maak er iets leuks van. Want vergeet niet, er is een grote kans dat uw kinderen verheugd zijn om zoveel tijd met u door te brengen!

Meer tips voor thuiswerksituaties