Telefonisch sollicitatiegesprek

Tips voor uw telefonisch sollicitatiegesprek

Al wordt een telefonisch sollicitatiegesprek als minder formeel beschouwd, toch vormen ze een vast onderdeel van veel wervingsprocessen. Sterker nog, aan de hand van een telefonische sollicitatie kan worden bepaald of u al dan niet wordt uitgenodigd voor een kennismaking of in sommige gevallen zelfs een baanaanbieding krijgt.

Telefonisch interview - Hays.nl

Een gepland telefonisch sollicitatiegesprek is natuurlijk net zo belangrijk als een face-to-face gesprek, maar het kan ongemakkelijk aanvoelen. Met een goede voorbereiding kunt beter omgaan met de vorm van het gesprek en kunt u zich onderscheiden van andere sollicitanten. Ter voorbereiding behandelen we vier belangrijke fasen van een telefonisch interview. U krijgt tips over:

Het is allereerst belangrijk om te weten dat een telefonisch interview nooit onaangekondigd mag worden gedaan. Gebeurd dat wel, dan kunt u beleefd zeggen dat het nu niet schikt en dat u graag een afspraak maakt.

Uw telefonische sollicitatie voorbereiden

Bereid u voorafgaand aan het gesprek net zo voor als voor een face-to-face gesprek. Bevestig met uw recruiter hoe lang het interview zal duren en plan uw agenda minstens 1 uur voor en na het gesprek vrij. Bij een goede voorbereiding hoort het inlezen over de werkgever, de persoon waarmee u de telefonische afspraak hebt en uiteraard over de functie zelf.

Maak voor zo ver mogelijk een concrete voorstelling van wat u, met uw vaardigheden en ervaring, in deze rol kunt betekenen voor de organisatie. Oefen vervolgens een aantal veel voorkomende vragen en bereid zelf ook zeker een paar vragen voor uw gesprekspartner voor.

Sommige kandidaten behandelen het telefonische gesprek als een "informele chat" en doen helemaal geen voorbereiding. Deze kandidaten halen zelden de volgende fase van het wervingsproces.

Werk voorafgaand aan het gesprek ook bewust aan uw mondelinge communicatievaardigheden; de interviewer kan uw lichaamstaal immers niet lezen. Ze hebben alleen uw stem om op te focussen, dus eventuele slechte gewoonten zullen meer uitgesproken zijn.

U kunt vooraf een oefengesprek houden met een bekende en dit opnemen met uw telefoon. Dit zal u extra helpen om gedragingen op te sporen, zoals te snel praten, mompelen, of stopwoorden gebruiken zoals "um".

De dag van het telefonisch sollicitatiegesprek

En dan de dag van het de telefonische sollicitatie. Het klinkt misschien raar, maar doe op tijd een warming-up. Vooral als het telefoongesprek vroeg in de ochtend is en u misschien een beetje hees klinkt. Doe een paar stemoefeningen en drink alvast veel water.

En kom in een positieve mind-set. Doe vóór het interview een ademhalingsoefening om uw zenuwen te kalmeren. En geef uzelf een peptalk. Herinner uzelf daarbij aan al uw prestaties tot nu toe.

Wij raden u ook aan om positieve resultaten te visualiseren, zoals de baan aangeboden krijgen. Dit herinnert u aan uw einddoel en motiveert u om tijdens het telefoongesprek uw beste prestaties te leveren.

Zorg dat u goed georganiseerd het gesprek in gaat. ‘The devil is in the detail’ dus controleer of u een telefoonsignaal hebt, een volle batterij, of u de naam en het nummer van de gesprekspartner op u telefoon heeft opgeslagen.

Weet wie wie belt en wanneer. Wees 15 minuten van tevoren klaar voor de oproep en zorg voor een stille ruimte waar u kunt praten. Als u op uw werk bent zorg dan voor een geschikte plaats en als u thuis bent zet u de tv en de radio uit en laat iedereen in huis weten dat ze u het volgende uur niet kunnen onderbreken.

Vergeet niet om ook uw telefoon thuis op stil of uit te zetten, zodat deze niet overgaat tijdens het gesprek.

Tijdens het gesprek

Tijdens het gesprek zijn de volgende punten van belang.

Neem de telefoon binnen twee tot drie ringen op en beantwoord op een professionele manier, bijvoorbeeld met: "Hallo, u spreekt met …". Behoud deze professionele toon gedurende het hele gesprek.

Zorg dat u alle belangrijke informatie bij de hand heeft. Houd uw cv, lijstjes van uw belangrijkste vaardigheden en prestaties, plus eventuele informatie over het bedrijf bij de hand. Denk eraan deze notities niet letterlijk op te lezen en zorg ervoor dat u het papier niet te veel schuift of beweegt, want dan verraadt u de spiekbrief!

Denk om uw lichaamstaal. Zelfs als de interviewer u niet kan zien, kan het goed zijn om tijdens het telefoongesprek op uw lichaamstaal te letten. Dat kan namelijk heel veel uitmaken voor hoe u klinkt en overkomt. Rechtop zitten of staan wanneer u vragen beantwoordt, zal er aan bijdragen hoe uw stem klinkt. Glimlachen en gebaren zullen tijdens uw gesprek een positieve intonatie veroorzaken.

Let op uw spreektempo. We hebben vaak niet in de gaten hoe snel we praten aan de telefoon, vooral als we nerveus zijn. Als u merkt dat dit gebeurt, pauzeer dan even en haal diep adem. Het is ook raadzaam om op te staan en rond te lopen, dit kan u helpen uw spraakpatronen te reguleren en u meer op uw gemak te voelen.

De interviewer kan u niet zien, maar dit wil niet zeggen dat u weg kunt komen met slechte manieren. Vermijd eten en kauwgom, en doe geen andere dingen tussendoor, zoals scrollen door sociale media of berichten verzenden. Het zal voor de interviewer duidelijk zijn dat u bent afgeleid.

Mensen te veel onderbreken wordt ook als een slechte manier van doen beschouwd. Omdat u de visuele aanwijzingen van uw gesprekspartner niet kunt lezen kunt u moeilijker beoordelen of ze klaar zijn met praten. Op het moment dat u denkt dat ze klaar zijn met spreken, wacht dat heel even voordat u reageert.

Sluit het gesprek af zoals u dat ook bij een face-to-face sollicitatiegesprek zou doen. Bedankt uw gesprekspartner voor hun tijd en zeg dat u het leuk vond om meer over deze carrièrekans te weten te komen. Herhaal uw interesse in de rol en bespreek de volgende stappen, als dit nog niet is gedaan.

Na afloop van het telefonisch sollicitatiegesprek

Indien u een recruitmentbureau als tussenpersoon heeft, bel dan uw recruiter direct na het interview op om uw feedback te geven. Stuur een bedank e-mail naar de interviewer, eventueel via uw recruiter. Bevestig hierin nogmaals hoe geïnteresseerd u bent in deze mogelijkheid.

Vergeet niet om uw telefoon de komende dagen in de buurt te houden.

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl