Tweede sollicitatiegesprek

Tweede sollicitatiegesprek tips en tricks

Het eerste sollicitatiegesprek verliep vlot, er is een wederzijdse klik. Gefeliciteerd, u bent uitgenodigd voor een tweede gesprek! Daarin zal u verder de diepte in gaan, wederom is hierbij een goede voorbereiding de sleutel tot succes. Hoe kunt u een voorsprong nemen op uw concurrenten en de kans op een werkaanbieding vergroten?

Tweede sollicitatiegesprek - Hays.nl

Vergeet niet dat een sollicitatieprocedure een tweezijdig proces is. Het bedrijf is geïnteresseerd in u, maar wat denkt u van hen?

Maak van het tweede sollicitatiegesprek gebruik om personen te ontmoeten, vragen te stellen of installaties te bezoeken. Probeer ook de cultuur in de organisatie te proeven; lijken de werknemers gelukkig, verveeld of overwerkt? Maar vooral, voelt u zich prettig in deze organisatie?

We bespreken de volgende onderwerpen:

Het tweede sollicitatiegesprek, wat maakt dit gesprek verschillend?

Doorgaans wordt een kennismaking met een eerste sollicitatiegesprek geleid door Human Resources.Probeer op voorhand duidelijkheid te krijgen over de structuur van het tweede sollicitatiegesprek. Praat u bijvoorbeeld met één persoon – wellicht uw potentiële toekomstige manager – of zal u deelnemen aan een panelgesprek? 
In het tweede sollicitatiegesprek wordt er ingezoomd op twee specifieke items:

  • Heeft u de benodigde competenties voor de functie? 
  • Zal u passen bij de organisatie en zal je goed met anderen kunnen samenwerken? Persoonlijkheid en persoonlijke impact zijn in dit stadium belangrijker dan diploma’s. Wees uzelf en laat op een enthousiaste, positieve en eerlijke manier jouw persoonlijkheid zien. 

Lees hier hoe u uw sterke en zwakke punten leert kennen.

Wees erop voorbereid dat de vragen grondiger zullen zijn dan in het eerste gesprek. U zult dan dus ook vollediger moeten zijn in uw antwoorden. De STAR-methode is een handige interviewtechniek om uw positieve eigenschappen en competenties naar voren te brengen.

STAR-methode

STAR staat voor: situatie, taak, actie en resultaat. Deze methode is een handige leidraad om succesvol handelen in (werk)situaties uit het verleden aan te voeren als onderbouwing hoe u in de toekomst zal handelen. Aan de afkorting wordt vaak nog een R toegevoegd voor Reflectie.

Situatie
Benoem een werksituatie waarmee u een positieve eigenschap of vereiste competentie kunt uitlichten.

Taak
Omschrijf wat daarin uw rol was.

Actie
Omschrijf welke acties u vervolgens heeft ondernomen om bijvoorbeeld het betreffende probleem op te lossen of doelstelling te behalen.

Resultaat
Benoem de resultaten van uw handelen, bij voorkeur met percentages of feitelijke resultaten.

Reflectie
Wat heeft u van deze situatie geleerd? Zou u het een volgende keer anders aanpakken en welke inzichten neemt u mee?

De STAR-methode helpt om een concreet antwoord te geven op vragen en niet van het onderwerp af te dwalen. Bovendien helpt de methode ook om alleen relevante informatie te benoemen in uw antwoord, en zorgt u op deze manier ervoor dat u vragen op een prettige, vertellende wijze beantwoordt.

Lees in dit artikel een voorbeeld van de STAR-methode.

Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden

Een gedegen voorbereiding geeft vertrouwen en verkleint de kans op verrassingen. Bouw verder op relevante informatie die u hebt verzameld ter voorbereiding op het eerste sollicitatiegesprek. Wat waren de hoogtepunten waarover werd gesproken? Wees voorbereid om vragen die in het eerste gesprek werden gesteld, uitgebreider en sterker te kunnen beantwoorden.

Lees u in om dieper op belangrijke onderwerpen in te kunnen gaan. Bestudeer bijvoorbeeld vakpublicaties, nieuwsberichten of de website en het jaarverslag van de organisatie. Leer de organisatie kennen met haar missie en doelstellingen en kom meer te weten over de eisen die worden gesteld aan een kandidaat. Bedenk hoe uw vaardigheden, interesses en ervaring daarop aansluiten.

Tips voor een goede voorbereiding die minder voor de hand liggen

Probeer net als bij uw eerste sollicitatiegesprek namen en titels van recruiters of interviewers op voorhand te weten te komen. Zorg wederom voor een net, verzorgd en representatief uiterlijk. Neem voor handigheid ook een kopie van uw cv mee. Stuur aan op een dialoog, in tegenstelling tot een eenzijdig gesprek van vraag en antwoord. Het is belangrijk om optimistisch, positief en ontspannen het sollicitatiegesprek in te gaan. De volgende tips kunnen u daarbij helpen:

Bereid vragen voor, maar ook uw mindset
Een gezonde dosis zelfvertrouwen dat u geknipt bent voor de functie zal u helpen bij u houding tijdens het gesprek.

Google de interviewers
Een aantal jaren geleden was dit wellicht discutabel, maar nu is het normaal om ‘research’ te doen naar de interviewers. Bekijk hun LinkedIn profiel of zoek naar artikelen of interviews. Gebruik deze informatie om een beeld te vormen bij de achtergrond van de interviewers of wellicht zelfs vragen te stellen.

Sporten
Met sporten komt endorfine vrij, dat zorgt voor een positief en energiek gevoel en stress doet afnemen. Een goede work out in de ochtend of avond voor het sollicitatiegesprek zorgt voor een helder hoofd.

Luister naar muziek of een podcast onderweg naar het sollicitatiegesprek
Muziek is een manier om spanning tegen te gaan en om uw gedachten even te verzetten. Zo gaat u rustig het gesprek in.  

Behoud visie op het gehele plaatje
Neem wat van de druk bij uzelf weg door dit tweede sollicitatiegesprek in het gehele plaatje te zien. Ook wanneer beide partijen na dit sollicitatiegesprek besluiten om niet met elkaar verder te gaan, zullen er zich ongetwijfeld andere kansen voordoen.

Vragen tijdens een tweede sollicitatiegesprek

Denk na over welke informatie de interviewer bijeen probeert  te sprokkelen met bepaalde vragen en formuleer uw antwoorden aan de hand daarvan. Probeer consistent te blijven met de manier van antwoorden zoals u in het eerste sollicitatiegesprek hebt gedaan. 

Wees innovatief; bedenk nieuwe voorbeelden en vragen. In het tweede sollicitatiegesprek is er meer ruimte om over uzelf te vertellen en uw ideeën uit te drukken. 

Laat uw enthousiasme en interesse blijken met de vragen die u stelt. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over uw rol, het team waarin u komt te werken of de organisatie. Enkele voorbeelden zijn:

  • Wat wordt er van mij verwacht tijdens de eerste zes maanden?
  • Is deze rol nieuw? Zo niet, hoe is deze ontstaan?
  • Hoe definieert u de bedrijfscultuur?
  • Welke mogelijkheden zijn er voor mijn professionele ontwikkeling?
  • Hoe past het team in de algehele structuur van de organisatie?

Bereid ook enkele vragen voor die verband houden met informatie die tijdens het eerste gesprek werd gegeven. Indien u bijvoorbeeld kan vragen ‘Toen ik dhr. X vorige week ontmoette, sprak hij van project zus en zo, wat is de bijdrage van mijn team daarin?’, toont dat niet enkel uw enthousiasme, maar ook uw bereidheid tot luisteren. Een goede voorbereiding en het stellen van de juiste vragen zorgen eenvoudiger voor een dialoog met de interviewers.  

Lees in dit artikel waar recruiters tijdens de gehele sollicitatieprocedure op letten.

Salaris en arbeidsvoorwaarden

Voor velen is onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden een van de meest uitdagende onderdelen van het sollicitatieproces. Vaak komt dit onderwerp aan bod aan het einde van het tweede sollicitatiegesprek en wanneer u tot de selecte groep kandidaten behoort waar een voorkeur naar uitgaat. Wanneer de arbeidsvoorwaarden niet worden besproken in het tweede sollicitatiegesprek, zal er mondeling over worden gesproken bij een aanbieding.

Spreek altijd uw dank uit voor een werkaanbieding, laat uw enthousiasme blijken en maak een weloverwogen beslissing voor u akkoord gaat. Deze 5 tips kunnen u daarbij helpen:

Research

Zorg dat u op de hoogte bent van huidige salarissen voor vergelijkbare functies en organisaties, zodat uw verwachtingen realistisch zijn. De Hays salariswijzer is een handige tool om te kijken of uw salarisindicatie of het aangeboden salaris marktconform is.

Laat interesse zien

Laat de recruiter of hiring manager uw interesse in de positie duidelijk blijken en geef aan dat u graag over het salaris wilt praten. Zo wordt het duidelijker dat u niet alleen voor een hoog salaris gaat.

Wees eerlijk

Bespreek open en op professionele wijze de hoogte van het gewenste salaris. Onderbouw dit met voorbeelden van uw expertise, voorgaande successen en huidige trends in de markt.

Werk samen met uw recruiter

Vraag uw recruiter om advies – hij of zij is expert op dit gebied en heeft het meeste inzicht in trends in de huidige markt. Uw recruiter kan de onderhandeling ook namens u doen, zonder de werkaanbieding in gevaar te brengen.

Wees geduldig

Wacht totdat u weet dat u één van de kandidaten bent die serieus in overweging wordt genomen, voordat u over salaris en arbeidsvoorwaarden begint. Houd er rekening mee dat de hiring manager een tegenbod ook intern moet overleggen alvorens daar op terug te kunnen komen.
 
Onderhandelen over het salaris kan voor sommigen als ongemakkelijk worden ervaren. Desalniettemin is het niet raadzaam om tot het laatste moment te wachten om het onderwerp aan te snijden. Wees duidelijk over wat u waard denkt te zijn gedurende het sollicitatieproces en heb geduld, dat is uw beste kans op uw droombaan met een bevredigend salaris.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière