Tweede sollicitatiegesprek

Het tweede sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek! Waarin verschilt dit tweede gesprek van het eerste sollicitatiegesprek, welke vragen kan je verwachten en hoe neem je een voorsprong op de andere kandidaten?

Tweede sollicitatiegesprek | Het tweede gesprek - Hays.nl

We bespreken de volgende onderwerpen:

Het tweede sollicitatiegesprek; waarin verschilt dit van het eerste?

Doorgaans wordt een eerste sollicitatiegesprek geleid door Human Resources. Bij een 2e sollicitatiegesprek spreek je misschien met je toekomstig leidinggevende, of een aanstaand collega. Probeer op voorhand duidelijk te krijgen met wie het tweede sollicitatiegesprek zal zijn. 

Wees erop voorbereid dat de vragen grondiger zullen zijn dan in het eerste gesprek. Je krijgt misschien eenzelfde vraag, waarbij je meer de diepte in moet dan bij het eerste gesprek. Je zal vollediger moeten zijn in je antwoorden.

Daarnaast zal gekeken worden of je past bij de organisatie en in staat bent goed met de anderen te kunnen samenwerken. Persoonlijkheid en persoonlijke impact is in dit stadium belangrijker dan diploma’s. Wees jezelf en laat op een enthousiaste, positieve en eerlijke manier jouw persoonlijkheid zien. Hierbij helpt het om je sterkes en zwakkes te kennen.

En wanneer je tot de selecte groep kandidaten behoort waar een voorkeur naar uitgaat, zal vaak het salaris aan bod komen, aan het einde van het tweede sollicitatiegesprek. Wacht totdat je weet dat je één van de kandidaten bent die serieus in overweging wordt genomen, voordat je zélf over salaris en arbeidsvoorwaarden begint.

Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden

Een gedegen voorbereiding geeft vertrouwen en verkleint de kans op verrassingen. Bouw verder op relevante informatie die je hebt verzameld ter voorbereiding op het eerste sollicitatiegesprek. Wat waren de hoogtepunten waarover werd gesproken? Wees voorbereid om vragen die in het eerste gesprek werden gesteld, uitgebreider en sterker te kunnen beantwoorden. Laat je sterke punten nog meer schitteren.

Lees je in om dieper op belangrijke onderwerpen in te kunnen gaan. Bestudeer bijvoorbeeld de social media pagina's van de organisatie, lees nieuwsberichten, bekijk de website en eventueel het jaarverslag van de organisatie. Leer via de 'over ons'-pagina de organisatie kennen met haar missie en doelstellingen, en kom meer te weten over de eisen die worden gesteld aan een kandidaat via de 'werken bij'-pagina. Bedenk hoe jouw vaardigheden, interesses en ervaring daarop aansluiten.

Tips voor een goede voorbereiding die minder voor de hand liggen

Probeer net als bij je eerste sollicitatiegesprek namen en titels van recruiters of interviewers op voorhand te weten te komen. Zorg wederom voor een net, verzorgd en representatief uiterlijk. Neem voor handigheid ook een kopie van je cv mee.

Stuur aan op een dialoog, in tegenstelling tot een eenzijdig gesprek van vraag en antwoord. Het is belangrijk om optimistisch, positief en ontspannen het sollicitatiegesprek in te gaan. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

Bereid vragen voor, maar ook jouw mindset
Een gezonde dosis zelfvertrouwen dat je geknipt bent voor de functie zal je helpen bij je houding tijdens het gesprek.

Google de interviewers
Een aantal jaren geleden was dit wellicht discutabel, maar nu is het normaal om ‘research’ te doen naar de interviewers. Bekijk hun LinkedIn profiel of zoek naar artikelen of interviews. Gebruik deze informatie om een beeld te vormen bij de achtergrond van de interviewers of wellicht zelfs vragen te stellen.

Sporten
Met sporten komt endorfine vrij, dat zorgt voor een positief en energiek gevoel en stress doet afnemen. Een goede work out in de ochtend of avond voor het sollicitatiegesprek zorgt voor een helder hoofd.

Luister naar muziek of een podcast onderweg naar het sollicitatiegesprek
Muziek is een manier om spanning tegen te gaan en om je gedachten even te verzetten. Zo ga je rustig het gesprek in.  

Behoud visie op het gehele plaatje
Vergeet niet dat een sollicitatiegesprek tweezijdig is. De organisatie wil jou leren kennen, maar jij moet hén ook interessant vinden. 

Star methode
Heb je moeite met concreet antwoord geven, en dwaal je gauw af van het onderwerp? Gebruik dan de STAR-methode, deze helpt je om alleen relevante informatie te benoemen.

Vragen voor een tweede sollicitatiegesprek

Denk na over welke informatie de interviewer bijeen probeert te sprokkelen met bepaalde vragen, en formuleer je antwoorden aan de hand daarvan. Probeer consistent te blijven met de manier van antwoorden zoals je in het eerste sollicitatiegesprek hebt gedaan. 

Wees innovatief; bedenk nieuwe voorbeelden en vragen. In het tweede sollicitatiegesprek is er meer ruimte om over jezelf te vertellen en je ideeën uit te drukken. 

Laat je enthousiasme en interesse blijken met de vragen die je stelt. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de rol, het team waarin je komt te werken of de organisatie. Of vragen meer gericht op de interviewer zelf, zo kan je er achter komen of er een klik tussen jullie is. Enkele voorbeelden zijn:

  • Wat wordt er van mij verwacht tijdens de eerste zes maanden?
  • Is deze rol nieuw? Zo niet, hoe is deze ontstaan?
  • Hoe definieert u de bedrijfscultuur?
  • Welke mogelijkheden zijn er voor mijn professionele ontwikkeling?
  • Hoe past het team in de algehele structuur van de organisatie?
  • Wat trok u zo aan in de organisatie?
  • Welke vaardigheden/skills zitten er allemaal al in het team?

Bereid ook enkele vragen voor die verband houden met informatie die tijdens het eerste gesprek werd gegeven. Indien je bijvoorbeeld kan vragen "Toen ik dhr. X vorige week ontmoette, sprak hij van project zus en zo, wat is de bijdrage van mijn team daarin?", toont dat niet enkel jouw enthousiasme, maar ook je bereidheid tot luisteren. Een goede voorbereiding en het stellen van de juiste vragen zorgen eenvoudiger voor een dialoog met de interviewers tijdens dit 2e sollicitatiegesprek.

Lees in dit artikel waar recruiters tijdens de gehele sollicitatieprocedure op letten.

Tijdens en na het tweede gesprek

Bij een tweede sollicitatiegesprek draait het erom dat de organisatie en jij er achter komen of jullie de juiste match zijn.

Het tweede gesprek kan met een andere interviewer zijn, dus ook nu is het belangrijk een goede eerste indruk achter te laten zodat je ook deze gesprekspartner voor je kan winen.

Mocht je tijdens het tweede gesprek nog geen duidelijkheid hebben gekregen over de vervolgstappen, vraag hier dan naar bij het afscheid. Nemen zij contact met jou op, wanneer verwachten zij dit te doen en komt er eventueel nog een vervolggesprek of assessment?

Ook ná dit gesprek zijn er nog mogelijkheden om je kansen te vergroten. Ben jij nog enthousiast, dan is het goed om de interviewer een bedankmail te sturen voor zijn of haar tijd, je kan daarin schrijven dat je het gesprek als prettig hebt ervaren en vertellen dat jij nog steeds erg geïnteresseerd bent.

Om het persoonlijker te maken is het goed om terug te komen op details uit het gesprek of bijvoorbeeldeen hobby die jullie gemeen hadden.

Heb jij in het gesprek beloofd om een referentie na te sturen? Doe dit dan ook gelijk.

Salaris en arbeidsvoorwaarden

Voor velen is onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden een van de meest uitdagende onderdelen van het sollicitatieproces. Vaak komt dit onderwerp aan bod aan het einde van het tweede sollicitatiegesprek en wanneer je tot de selecte groep kandidaten behoort waar een voorkeur naar uitgaat. Wanneer de arbeidsvoorwaarden niet worden besproken in het tweede sollicitatiegesprek, zal er mondeling over worden gesproken bij een aanbieding.

Spreek altijd je dank uit voor een contractvoorstel, laat je enthousiasme blijken en maak een weloverwogen beslissing voor je akkoord gaat. Deze vijf tips kunnen je daarbij helpen:

Research

Zorg dat je op de hoogte bent van de huidige salarissen voor vergelijkbare functies en organisaties, zodat jouw verwachtingen realistisch zijn. De Hays salariswijzer is een handige tool om te kijken of de salarisindicatie of het aangeboden salaris marktconform is.

Laat interesse zien

Laat de recruiter of hiring manager jouw interesse in de positie duidelijk blijken en geef aan dat je graag over het salaris wilt praten. Zo wordt het duidelijker dat je niet alleen voor een hoog salaris gaat.

Wees eerlijk

Bespreek open en op professionele wijze de hoogte van het gewenste salaris. Onderbouw dit met voorbeelden van jouw expertise, voorgaande successen en huidige trends in de markt.

Werk samen met je recruiter

Vraag je recruiter om advies – hij of zij is expert op dit gebied en heeft het meeste inzicht in trends in de huidige markt. Je recruiter kan de onderhandeling ook namens jou doen, zonder de werkaanbieding in gevaar te brengen.

Wees geduldig

Wacht totdat je weet dat je één van de kandidaten bent die serieus in overweging wordt genomen, voordat je over salaris en arbeidsvoorwaarden begint. Houd er rekening mee dat de hiring manager een tegenbod ook intern moet overleggen alvorens daar op terug te kunnen komen.
 
Onderhandelen over het salaris kan voor sommigen als ongemakkelijk worden ervaren. Desalniettemin is het niet raadzaam om tot het laatste moment te wachten om het onderwerp aan te snijden. Wees duidelijk over wat je waard denkt te zijn gedurende het sollicitatieproces en heb geduld, dat is je beste kans op een droombaan met een bevredigend salaris.

Met al deze tips zorg jij dat je goed voorbereid aan het tweede sollicitatiegesprek begint.

Wil je weten of jouw salaris marktconform is, of hoe je omgaat met een contractvoorstel?

block carriere advies logo

Carriere-advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl