Wees open-minded

5 redenen om open-minded te zijn tijdens je carriere

Carrièreplanning is een zeer belangrijke tool om je doelen te bereiken, en het is waardevol daarbij ook een deel flexibiliteit in te passen. Het is aan te raden om open te staan voor nieuwe uitdagingen die uit zichzelf opkomen.

open minded - Hays.nl

Waarom zou je ‘open-minded’ moeten zijn tijdens je carrière?

De meeste beginnende werknemers hebben een diploma in een bepaald veld en stromen normaal gesproken in een aanverwante functie het werkleven binnen. Ze worden geïnspireerd om op te klimmen naar ‘hogere’ posities binnen dat gebied en ondergaan verder geen grote veranderingen qua werkgebied.

Er zijn andere werknemers die tussen verschillende industrieën switchen of zelfs van de ene functiegroep naar een andere veranderen. Voor deze personen, degenen die veranderingen omarmen en een minder strakke lijn volgen, opent deze houding nieuwe verrassende deuren. Het vertrouwen om buiten de comfortzone te treden is hierbij van essentieel belang.

Wanneer je je op een kruispunt in je carrière bevindt, is het belangrijk dat je de mogelijkheden goed overdenkt, maar tegelijk beseft dat deze ene beslissing niet altijd de rest van je carrière bepaalt. Met een flexibele houding ten opzichte van je carrière en de kennis dat switchen steeds meer geaccepteerd wordt dan voorheen, kunnen er zeer waardevolle mogelijkheden op je pad komen.

1. Verbreed je horizon

Gebruik je tijd effectief en zie de voordelen die persoonlijke ontwikkeling met zich meebrengt. Gebruik dus een vrij uurtje om je LinkedIn profiel te updaten of op te bouwen en maak connecties met meer mensen in uw professionele netwerk. Overweeg om extra cursussen of opleidingen te volgen om je skills en kennis te vergroten.

2. Wees een slimme netwerker

Wees ervan bewust dat iedereen die je ontmoet in een professionele setting een potentiele waardevolle connectie kan zijn, voor nu of in de toekomst. Zonder hier een connectie mee te maken verliest je wellicht een interessante mogelijkheid; je weet ten slotte nooit wanneer je deze persoon nodig hebt. We spraken in een eerder artikel al eens over netwerken.

3. Doe je oogkleppen af

Beklim de carrièreladder nooit met oogkleppen op. Kijk rond naar andere functies of afdelingen waar jouw skills wellicht naar te verplaatsen zijn. Het hebben van cross-functionele skills en kennis is een hooggewaardeerde eigenschap, vooral op senior-level.

4. Laat jezelf zien

Grijp de mogelijkheden aan om additionele of andere verantwoordelijkheden op te pakken in je team of organisatie. Deze verantwoordelijkheden geven je meer ervaring en inzichten. Het laat daarnaast zien dat je een nieuwsgierige mindset hebt en positief tegenover verandering staat. Dus laat jezelf zien.

5. Vind een mentor

Mentoren kunnen je helpen de juiste stappen te maken en daarnaast kunnen ze nieuwe inzichten geven welke wellicht leiden naar innovatieve ideeën. Het kan waardevol zijn om eens te spreken met iemand die ver van de situatie af staat om objectief advies te krijgen.

Leer hoe kan jij promotie kan maken of hoe je jezelf kunt bijscholen buiten werktijd.