Zonder werkstress op vakantie

Zonder werkstress op vakantie

Vakantie is hét moment om eens lekker te ontspannen en op te laden voor de komende periode. Maar hoewel vakantie relaxed moet zijn, ondervinden veel mensen toch werkstress gedurende de vakantie. Dat komt vaak door onvoldoende voorbereiding. In dit artikel geven wij u tips om zonder stress op vakantie te gaan.

Tips tegen vakantiestress - Hays.nl

Beslis van te voren hoe bereikbaar u wilt zijn

Sommige mensen vinden het fijn vinden om 's avonds hun e-mail’s te kunnen beantwoorden, terwijl anderen juist volledig onbereikbaar willen zijn. Weer anderen zouden het liefste hun laptop meenemen.

Om stress op vakantie te voorkomen, raden we aan om dat laatste vooral niet te doen. Voor u het weet zit u met uw laptop op schoot naast het zwembad en daarvoor is de vakantie niet bedoeld.

Maar in enige mate bereikbaar zijn kan sommige mensen een rustig gevoel geven. Het belangrijkste is om hier van te voren een keuze in te maken en deze te bespreken met uw omgeving.

Schrijf een overdrachtsdocument, in plaats van een mondelinge overdracht

Door te beslissen hoe bereikbaar u wilt zijn wordt duidelijk wat er overgedragen moet worden aan anderen. Stel een overdrachtsdocument op. Deze kunnen uw collega’s dan altijd raadplegen.

In een ideaal scenario kunt u het geschreven overdrachtsdocument mondeling toelichten aan collega’s. Zo komen eventuele onduidelijkheden al voor vertrek naar boven en voorkomt u dat u wordt geappt op het strand en onnodig even in de werkmodus terechtkomt.

Begin op tijd

Het is raadzaam om op tijd te beginnen met uw overdracht, zodat u niet alles in de laatste twee uur van uw laatste werkdag moet doen. Vaak heeft men al een aantal dagen nodig om volledig los te komen van het werk en dit voorkomt een stresspiek zo vlak voor uw vakantie.

Plan geen belangrijke besprekingen, net voor of na uw vakantie

Sneller in de vakantiemodus te komen? Plan dan geen belangrijke besprekingen net voor uw vertrek. Wanneer u dit wel doet kunnen urgente zaken vers in het geheugen blijven zitten, waardoor een grotere barrière ontstaat om helemaal ‘leeg’ op vakantie te gaan.

Een andere veelgemaakte fout is het inplannen van belangrijke meetings direct na terugkomst. Bewust of onbewust zult u tijdens de laatste dagen van uw vakantie denken aan die belangrijke klant die overmorgen tegenover u zit. De onrust die hierbij kan optreden kunt u voorkomen.

Houd nog een paar dagen vrij na terugkomst van vakantie

Een goed advies is om niet direct aan het werk te gaan nadat u terugkomt van vakantie. In een ideaal scenario kunt u uw spullen rustig opbergen en nog even nagenieten van de stressloze vakantie in de dagen na terugkomst. Doordat u op de eerste werkdag geen belangrijke meetings heeft gepland, kunt u rustig opstarten. Dit komt de productiviteit uiteindelijk ten goede.

Wanneer al deze tips gecombineerd worden, zal de kans op slapeloze nachten en vakantiestress aanzienlijk minder zijn.

Denk eraan dat u maatregelen neemt die bij u passen. Zoals aangegeven: het kan voor sommige mensen juist heel relaxed zijn om ’s avonds de e-mail te kunnen checken. Als u hier van te voren maar over nadenkt. Zo voorkomt u dat u achteraf inziet dat u de vakantie heel anders had willen beleven.

Succes en een hele ontspannen vakantie gewenst!

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen