Zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen vergroten

Bereid je je momenteel voor op een job interview, pitch of een grote klantbijeenkomst? Dit zal veel beter gaan wanner je zelfvertrouwen uitstraalt. Zelfvertrouwen is een mind set die voor ons allemaal haalbaar is. Kies er daarom voor om zelfvertrouwen uit te stralen door deze vijf stappen te volgen.

Je kan de tekst lezen of bekijk hieronder de slideshare.

Zelfvertrouwen vergroten in 5 stappen

1. Communiceer duidelijk

De meesten van ons denken dat zelfvertrouwen afhangt van wat we zeggen. Dat is niet zo, het hangt af van wat de ander hoort. Daarom is heldere communicatie zo belangrijk:

  • spreek op een rustige en begrijpelijke manier
  • Oefen een ritmische en tijdige ademhaling wanneer je spreekt
  • Breng je boodschap stelling, zonder deze af te zwakken met woorden als ‘misschien’ of ‘wellicht’
  • Houd oogcontact met de mensen waarmee je praat en vergeet niet te glimlachen.

2. Gebruik humor

Denk aan de meest grappige mensen die je kent. Klopt het dat zij ook zelfverzekerd overkomen? Dat komt omdat ‘grappig zijn’ gaat over het nemen van risico's. Humor is, net als zelfvertrouwen, aanstekelijk – gebruik het waar je kunt en waar dit gepast is. Uiteindelijk kan het je zelfvertrouwen vergroten.

3. Maak van je kleding een kracht

Als je je op je gemak voelt, heb je meer kans om je zelfverzekerd te voelen. Gepaste kleding is natuurlijk belangrijk wanneer je presenteert, je wilt immers professionaliteit uitstralen. Maar het is net zo belangrijk om je op je gemak te voelen. Als je je niet comfortabel voelt in de kleding die je draagt, zal je je ook minder snel zelfverzekerd voelen.

4. Bereid je voor

Met een goede voorbereiding weet je wat je wilt gaan zeggen, je kan daardoor je zenuwen beter onder controle houden, in de juiste mind set komen en uiteindelijk meer zelfvertrouwen hebben en ook vertrouwen uitstralen. 

5. Denk positief

Iedereen heeft wel eens last van negatieve gedachten, maar laat ze niet de overhand krijgen. Wanneer een negatieve gedachte in je hoofd opkomt, probeer deze dan onmiddellijk te verbannen. Versterk je gevoel van zelfvertrouwen door je enkel en alleen te focussen op positieve gedachten.

Wil je je zelfvertrouwen vergroten, dan zullen deze 5 tips je helpen om een goede indruk te maken bij iedereen die je ontmoet.  Probeer ook eens te visualiseren, dat is een oefening om zelfvertrouwen te vergroten.

Leer hoe je een belangrijke vergadering voorbereidt of hoe je je eigen sterktes en zwaktes kan ontdekken.