Efficiënt werken met behulp van deze 11 tips

Efficiënt werken met behulp van deze 11 tips

Denk je ook wel eens dat er te weinig uren in een dag zitten? Vaak kunnen we winst halen uit efficiënter werken, en dus productiever werken. Het gaat er niet om dat je (nog) harder werkt, het gaat om slimmer werken.

Efficient werken - Hays.nlLeestijd: 2½ minuut | Door: Alex Shteingardt - Managing Director Hays Rusland
 

Hoe kan je efficiënter werken?

Zorgvuldige voorbereidingen, slim gebruik van middelen en het effectief stroomlijnen van taken dragen bij aan efficiënt werken.

11 tips om jouw productiviteit te verhogen:

1. Plan vooruit

Een groot deel van productief zijn, komt neer op georganiseerd zijn. Plan taken op specifieke tijden van de dag, gebaseerd op de moeilijkheidsgraad. Start de werkdag bijvoorbeeld met de meest ingewikkelde of uitdagende taak. Het gevoel iets ‘afgetikt’ te hebben geeft energie en motivatie voor de rest van de dag. Plan routinetaken, taken die je op de automatische piloot kunt doen, op momenten waarop je energielevel laag is.

2. Voer de druk op

Creëer voor jezelf een stok achter de deur, zodat je niet verslapt met de planning die je hebt opgesteld. Deel bijvoorbeeld met teamleden wanneer je van plan bent om een bepaalde taak te hebben voltooid.

3. Zorg goed voor jezelf

Lange perioden werken op maximale capaciteit leidt tot mentale vermoeidheid en uitputting. Het brein is een spier en heeft gedurende de dag tijd nodig om te herstellen. Probeer in blokken van 90 minuten te werken, met daartussen 10 tot 15 minuten rust, zo blijf je productief voor een langere tijd.

4. Wees punctueel

Wanneer we het druk hebben is de verleiding groot om de lunch over te slaan of extra uren te maken. Bekijk het grotere plaatje: wanneer je vandaag op tijd stopt zal je morgen frisser – en dus productiever zijn. Het doel is niet om zoveel mogelijk uren te maken, maar zoveel mogelijk uit de beschikbare tijd te halen.

5. Optimaliseer je werkplek

Je werkplek beïnvloedt je stemming en dus hoe goed je in staat bent om te presteren. Bovendien spenderen we veel tijd op een dag rondom onze werkplek: creëer dus een aangename sfeer voor jezelf.

6. Delegeer

Neem verantwoordelijkheid voor taken, maar zorg dat je niet ondergesneeuwd raakt. Leg de focus op de belangrijkste taken en draag al het andere over aan je teamgenoten. Leer hen hoe je de hengel vast moet houden in plaats van zelf voor hen te vissen. De tijd die je investeert in de groei van anderen zal op de lange termijn toegevoegde waarde opleveren en er voor zorgen dat jij meer efficiënt werken kan.

7. Stel prioriteiten

Werk aan één taak tegelijk en begin pas aan de volgende wanneer de vorige taak is afgerond. Daarvoor zal je soms ook ‘nee’ moeten verkopen aan anderen, maar wel op de juiste manier.

8. Werk samen

Soms kan je zo opgaan in een project, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Feedback van anderen kan helpen om weer een helder beeld te krijgen van de taak, iets sneller af te ronden en er een zo groot mogelijk succes van te maken.

9. Verander je mindset

Focus op de positieve aspecten en beschouw stress niet langer als een negatieve factor. Stel een realistisch actieplan op en handel taken af in volgorde van prioriteit. Een systematische benadering helpt je om urgentie en relevantie beter in te schatten en je workflow onder controle te houden.

10. Doe dingen gelijk goed

Houd je hoofd koel en behoud focus, ook wanneer je een hoge werkdruk ervaart. Handel taken met je volledige aandacht en inzet af, zo voorkom je dubbel werk.

11. Ga ervoor!

Ga ervoor en haal het beste in jezelf naar boven. Start met je taken, je zal vanzelf in de juiste modus raken en meer efficiënt werken.