Maak uw carrièredoelen SMART

Maak uw carrièredoelen SMART

Het opstellen van carrièredoelen kan zeer effectief zijn, omdat u dan gericht acties kunt ondernemen. Met dit artikel laten we u zien hoe u dit slim en SMART aanpakt.

Maak uw carrièredoelen smart - Hays.nl

Wat zijn SMART carrièredoelen?

De SMART-techniek is erop gericht om uw carrière doelen concreet te maken. Ze helpen u richting te bepalen, structureel te werk te gaan en concrete acties aan uw doelen te verbinden. Zo bundelt u losse gedachten tot een duidelijk plan.

Vijf criteria vormen samen de SMART-techniek:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

SMART toepassen op uw carrièredoelen

Deze criteria zorgen ervoor dat u uw doelstellingen op een effectieve manier formuleert. Zorg er dus voor dat u elke ‘letter’ opneemt in de doelstelling. Na verloop van tijd kunt u evalueren wat wel en wat niet is geslaagd, en nog belangrijker: waarom?

Voorbeeld:

Uw doel is ‘het ontwikkelen van uw managementcapaciteiten’. Dan is de SMART doelstelling daarbij: Binnen anderhalf jaar wil ik twee managementcursussen afronden met een gemiddeld resultaat van minimaal een 7,5.

1. Specifiek
De doelstelling moet vooral concreet zijn. Wat wilt u precies bereiken? Waarom wilt u dit bereiken? En welke acties en kwantificatie kunt u hieraan verbinden?
Antwoord bij dit voorbeeld: Twee managementcursussen afronden.

2. Meetbaar
Om een doelstelling meetbaar te maken, moet het toetsbaar zijn. Oftewel: zorg ervoor dat u weet wanneer u het doel wel of niet behaald hebt. Dit zorgt ervoor dat u tussentijds kunt bijsturen of achteraf kunt evalueren waarom een doel wel of niet geslaagd is.
Antwoord bij dit voorbeeld: Een gemiddeld resultaat van minimaal een 7,5.

3. Acceptabel
U moet zelf het doel accepteren, maar u wilt ook uw omgeving meekrijgen. Bijvoorbeeld uw collega’s kunnen voor een draagvlak zorgen om de doelen te behalen. En om hen te overtuigen kiest u uw doelen en doelstellingen zo, dat zij zich hierin kunnen vinden.
Antwoord bij dit voorbeeld: Een cursus duurt 2 maanden en ze worden in het najaar en voorjaar aangeboden. Binnen anderhalf jaar is dus een acceptabel doel.

4. Realistisch
Het is van belang dat uw doelstelling haalbaar is. Als u onrealistische doelstellingen kiest, kunt u er ook niet van leren. Stel ze daarom altijd realistisch, maar ook ambitieus op.
Antwoord bij dit voorbeeld: Twee cursussen in een jaar is realistisch, evenals een gemiddeld resultaat van minimaal een 7,5.

5. Tijdgebonden
Van uitstel komt afstel. Door uw doelstelling een bepaalde tijdsperiode mee te geven zorgt u ervoor dat u gerichter actie onderneemt. U weet wanneer u het doel behaald wilt hebben, wat ook als extra motivatie kan dienen. 
Antwoord bij dit voorbeeld: Binnen anderhalf jaar, bij voorkeur het voorjaar en met een mogelijke uitloop naar het najaar

De doelstellingen zijn geformuleerd, wat nu?

Gefeliciteerd! U heeft al een goede start gemaakt. Door uw doelstelling SMART te formuleren  kan het nu niet meer mis gaan. Zelfs als u uw doelen niet behaalt, komt u erachter wat u de volgende keer zou moeten doen om deze wel te behalen. Het levert dus altijd wat op.

Heeft u hulp nodig om uw carrièredoelen te realiseren? Misschien wilt u een stap omhoog, in een andere sector aan het werk of overweegt u bijscholing. Bekijk eens vacatures die bij uw ambitie passen of lees meer carrière advies.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen