5 sportmantra’s die je carrière een boost geven

De kracht van een positieve instelling

Bij het kijken naar sportprofessionals begon ik na te denken over hoe zij in hun carrière tot zulke grote hoogtes zijn gestegen, en over de kracht van een positieve instelling.

Sportmantra's - Hays.nlLeestijd: 4 minuten | Door Dean Stallard, Managing Director - Greater Bay Area

Wie mij kent, weet dat ik een rotsvast geloof heb ik de kracht van een positieve instelling. Mijn carrière heeft ook ups en downs, maar volgens mij gaat het er vooral om hoe ik daarmee omga. Al vanaf jonge leeftijd heb ik me laten inspireren door sporthelden - als ik me op een hoogtepunt bevond, maar ook als ik in een dal zat.

Graag wil ik een paar van mijn favoriete sportmantra's die mijn carrière vooruit hebben geholpen met jullie delen. Hopelijk zijn ze voor jullie net zo waardevol:

1. "Ware kampioenen zijn niet altijd de winnaars, maar degenen met het meeste lef." - Mia Hamm, voormalig voetbalster

Ik denk dat veel van mijn collega's verrast zullen zijn dat ik dit citaat heb uitgekozen - ik sta bekend om mijn competitieve instelling! Mijn interpretatie van dit citaat is dat je geen kampioen wordt als je alleen maar bezig bent met overwinningen op de korte termijn. De ware kampioen heeft het lef om een kleine overwinning op te offeren voor een groter doel.

Als je bijvoorbeeld overweegt om nog acht maanden in je huidige functie te blijven werken omdat je dan een flinke bonus kan opstrijken, is dat een snelle financiële meevaller. Maar het zou eigenlijk veel bevredigender zijn om het lef te hebben om jezelf af te vragen wat je echt wil, en eindelijk een pad te kiezen waar je oprecht enthousiast over bent. Dat zou pas een overwinning zijn.

Even terug in de tijd: tien jaar geleden werkte ik in Australië, omringd door het comfort en de voorspelbaarheid van mijn geboorteplaats. Mijn carrière liep op rolletjes, ik haalde elk sales target, maar ik wist dat ik meer wilde. Dus nam ik een nieuwe functie aan in Japan. Dat lag helemaal buiten mijn comfortzone, maar dat maakte me niet uit. De sprong in het diepe was een overwinning op zich, want ik moest al mijn moed ervoor verzamelen.

2. "Ik zie heel vaak dat de meest getalenteerde mensen zich niet echt ontwikkelen, en dat de in dat opzicht minderbedeelden het liefst willen winnen en het meest gemotiveerd zijn." - Tom Brady, quarterback, New England Patriots

Deze beroemde uitspraak deed de fenomenale Tom Brady in een tijdschriftinterview, en hij is me altijd bijgebleven. Voor mij betekent dit citaat: een succesvolle carrière draait niet alleen om ruw talent. Het gaat om je instelling en je drive.

Soms denk ik dat de van nature meest getalenteerde professionals hun talent voor lief nemen, omdat ze denken dat ze het daarmee wel redden en dus niet beter hun best hoeven doen. Degenen die zichzelf niet zien als van nature getalenteerd, ontwikkelen juist de wil om die extra stap te zetten, steeds nieuwe dingen te leren en altijd hun best te doen. Deze les is me vaak goed van pas gekomen, want wat de situatie of uitdaging ook inhoudt, met mijn gedrevenheid vind ik meestal wel een oplossing.

3. "Grenzen zijn, net als angsten, vaak een illusie" - Michael Jordan, voormalig basketballer

Hoewel het heel goed is om je bewust te zijn van je tekortkomingen, en je daardoor voorkomt dat je zelfvoldaan wordt, kun je ook doorschieten en jezelf beperken met je eigen gedachten en hoe je jezelf ziet.

Als ik een uitdaging op mijn pad vind, ga ik altijd bij mezelf te rade, zorg ik ervoor dat ik positief blijf, vooruitkijk en niet in beperkingen en onvermijdelijkheden denk. Dat is het verschil tussen de uitdaging de baas worden en tekortschieten.
En jij? Als jij buiten je comfortzone moet werken, wat is dan de eerste gedachte die in je opkomt? Is dat "je kan het" of "je kan het absoluut niet"? In beide gevallen heb je waarschijnlijk gelijk.

4. "De wil om te winnen is niet het belangrijkst, die heeft iedereen. De wil om je voor te bereiden om te winnen is veel belangrijker" - Paul Bryant, Amerikaans collegefootballspeler en -coach

Uiteraard zijn de bovenstaande eigenschappen - lef, drive en geloof in jezelf - allemaal cruciaal voor een succesvolle carrière, maar alleen als ze hand in hand gaan met een gedegen voorbereiding.

Als ik mijn persoonlijke doelen opstel, werk ik van achter naar voren. Eerst bedenk wat ik wil bereiken en wanneer, en pas daarna welke stappen daarvoor nodig zijn. Ik houd rekening met eventuele obstakels en denk na over hoe ik die uit de weg kan ruimen, en probeer tegelijkertijd na te gaan wie en wat als katalysator kunnen fungeren in mijn jacht op succes.

De wil om te winnen is belangrijk, maar als je geen strategie hebt, bereik je zelfs met de beste wil van de wereld niets.

5. "Laat je nooit belemmeren door de angst om mis te slaan" - Babe Ruth, Amerikaans professioneel honkballer

Sommige dingen mislukken, ook als je bovenstaande tips in je achterhoofd houdt en succesvol wordt. Faalangst in echter nooit een goede reden om geen poging te wagen. Je slaagt misschien niet altijd overal in, maar het belangrijkste is dat je iets leert van de mislukkingen en je jezelf zo verder ontwikkelt.

Als ik iets heb geleerd van mijn sporthelden, dan is het dat onze uitdagingen, en zelfs onze mislukkingen, ons kneden tot de succesvolle professionals die we willen zijn.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carriere advies meest gelezen