block carriere advies logo

Career coach - Hays.nl

Netwerken tips

Netwerk: tips om een baan te vinden

Mensen zijn vaak erg trots op het feit dat ze online een groot netwerk hebben opgebouwd. Connecties die worden gemaakt met één klik op de muis kunnen enorm waardevol zijn voor uw werkzame leven – of u nu contacten maakt op LinkedIn of followers genereert op Twitter. Maar… nog maar een paar jaar geleden betekende netwerken iets heel anders. Hebben we ongemerkt gezorgd voor het verdwijnen van ‘face-to-face networking’? Wij zouden zelf zeggen van niet.

Netwerken tips - Hays.nl

Persoonlijke communicatie is nog steeds enorm waardevol en wanneer u passief zoekt naar nieuwe kansen kan face-to-face networking nog steeds datgene zijn dat u nodig hebt. Nieuwe connecties opdoen is altijd een goede manier om een reputatie op te bouwen en deuren te openen om zo uw kansen op een nieuwe uitdaging te vergroten.

Netwerken

Door erop uit te gaan en te spreken met mensen (bijvoorbeeld op netwerkborrels of -evenementen) kan de mogelijkheid van een baan ter sprake komen die nog niet via een jobboard wordt gedeeld maar juist door het gesprek tot stand komt. Daarnaast kan netwerken in potentie waardevolle contacten opleveren en biedt  een kans om een band met de relaties op te bouwen. Ze zullen meer over uw ervaringen, sterkten en professionele houding leren. Dit is niet iets dat ontstaat door een digitale uitnodiging op LinkedIn, maar juist door een persoonlijk gesprek.

Face-to-face netwerken is een echte kracht, helemaal wanneer u op zoek bent naar een nieuwe functie. Daarom hebben we hier voor u een aantal netwerk tips opgeschreven.

Voor u begint met netwerken

Voordat u begint met netwerken, is het belangrijk om goed over uw aanpak na te denken. Weet wat voor soort rol u wilt gaan bekleden, en hoe u die denkt te gaan vinden. Wat zijn uw wensen over de functie, industrie, bedrijfsgrootte, doorgroeimogelijkheden en bedrijfscultuur? Zodra u hierover een duidelijk beeld hebt, zult u een betere referentie hebben en beter weten met wie u contact moet leggen.

Uw informele netwerk

Nu u een beter idee heeft van wat u wilt, is het van belang om dit te delen met uw informele netwerk (vrienden, familie, vrienden van familie etc). Kent u iemand die werkzaam is in de industrie die u ambieert, of een soortgelijke baan heeft? Probeer om tijd met deze contacten door te brengen en hen beter te leren kennen.

Het voordeel van informeel face-to-face netwerken in een relaxte omgeving is dat u hierin subtiel kunt zijn, minder gehaast bent en het in uw eigen tijd kunt doen.

Wanneer het gesprek eenmaal over uw zoektocht naar een nieuwe baan gaat, wees dan niet te direct of te veeleisend. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “U werkt in de financiële sector, weet u of er openstaande functies zijn voor mij?” kunt u beter zeggen “Heeft u enig advies voor iemand die op zoek is naar functies in de financiële sector?”.

Sommigen zeggen “It’s not what you know, it’s who you know”, terwijl anderen geloven dat de juiste functie enkel op basis van eigen verdiensten binnen gehaald kan worden. Wij zijn ervan overtuigd dat het gaat om een combinatie van die twee onderdelen: het kan helpen wanneer iemand u kan introduceren bij de juiste mensen of u het juiste advies kan geven en dus als helpende hand fungeert. U moet vervolgens uw eigen skills inzetten om de kans met beide handen aan te grijpen en er het beste van de maken.

Vind het juiste netwerkevenement

Hoewel informeel netwerken misschien makkelijker is, kan professioneel netwerken soms noodzakelijk zijn om de juiste functies te vinden. Probeer om wat vrije tijd te investeren en erop uit te gaan.

Ga niet alleen op zoek naar netwerkborrels maar kijk ook naar relevante conferenties, beurzen en recruitment-evenementen. Plekken waar relevante kennis opgedaan kan worden trekken altijd de mensen aan waarmee u contact wilt hebben. Daarbij nodigt de omgeving ook nog eens uit tot een gesprek over het vakgebied.

Tijdens de netwerkborrel

Wanneer u het lastig vindt om te netwerken en het moeilijk vindt om uzelf te introduceren aan vreemden, kan het helpen om te bedenken dat juist het netwerken de reden is dat de andere mensen ook naar het evenement zijn gekomen. Het is ook voor deze mensen fijn wanneer iemand een gesprek begint. Onderschat hierbij nooit de waarde van smalltalk en zorg voor een soepele en passende introductie.

Zolang u de woorden met een grote glimlach brengt, in combinatie met een goede handdruk en prettig oogcontact, zult u altijd positief worden verwelkomd. Wees zowel professioneel als vriendelijk . De manier om de juiste balans te vinden is door relaxed te blijven, beide partijen aan het woord te laten, rustig aan te kijken welke vorm het gesprek aanneemt en de kansen te identificeren waarbij u zichzelf kunt profileren.

Het is van essentieel belang dat u interesse toont in de mensen om u heen in plaats van enkel te focussen op uw eigen gewin.

Wat de context ook is, verzeker uzelf van het feit dat u goed voorbereid aankomt, eventueel met uw contactgegevens op een businesscard. Vergeet ook niet om de connecties die u maakt toe te voegen op LinkedIn.

Win-win

Online netwerken is een fantastische tool om uw professionele ontwikkeling te laten zien aan uw netwerk en kan zeker helpen met actieve en passieve zoektochten naar nieuwe uitdagingen. Toch zijn de langdurige relaties vaak gebaseerd op face-to-face contactmomenten, dus vergeet dit niet!

block volg hays op social

Are we already connected?

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Finding your next job

We believe the right job can change your life.

block carrièreplan training

Free cv template

We developed a free resume template for you to download.