Bloedeerlijk bedrijf

Bloedeerlijk bedrijf

In de sector Life Sciences botsen momenteel twee trends met elkaar. De markt moet voldoen aan steeds strengere compliance-regels en tegelijkertijd willen bedrijven versnellen met vernieuwende technieken.

Bloedeerlijk bedrijf - Hays.nl
Leestijd: 2 minuten | Interview met Mark van Eck - afdelingshoofd QC Chemie bij Sanquin

Mark van Eck (52), afdelingshoofd QC Chemie bij Sanquin Plasma Products BV: “Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, dat is niet bij te houden voor wetgevers. Daar worstelen bedrijven en overheden mee.”

Sanquin werkt – net als veel bedrijven in de branche – hard aan het verbeteren van kwaliteits- en bedrijfsprocessen. De organisatie is bekend omdat zij de bloedvoorziening in Nederland verzorgt, maar daarnaast produceert Sanquin ook diverse geneesmiddelen.

“Om beter en efficiënter te kunnen werken met behulp van de laatste technologieën, besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van nieuwe processen en procedures. Zo voeren we momenteel een nieuw informatiesysteem in binnen ons laboratorium. Zo’n systeem werkt natuurlijk geweldig, maar wij moeten altijd de veiligheid van persoonsgebonden gegevens kunnen garanderen. Werken vanaf een tablet, draadloos en in de cloud: klinkt goed, helemaal van deze tijd. Maar we onderzoeken momenteel of we dat ook waterdicht kunnen beveiligen. Anders kiezen we een andere oplossing, bijvoorbeeld met centrale servers. Vernieuwing is nodig, maar garantie op veiligheid is cruciaal binnen Life Sciences.”

Amerikaanse Food and Drug Administration

Dat geldt niet alleen voor de bedrijfsprocessen bij Sanquin, maar zeker ook voor de procedures rond kwaliteit.

“Wij maken onder meer het product Cinryze. Dat wordt gebruikt door patiënten met een verminderde activiteit van een bloedeiwit. Door dit tekort kunnen zwellingen ontstaan en in ernstige vorm kan dit zelfs levensbedreigend zijn.

Cinryze is een belangrijk medicijn dat wereldwijd wordt geëxporteerd, ook naar de Amerikaanse markt. Dat betekent dat je een keurmerk nodig hebt van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), alleen met deze goedkeuring mag je medicijnen verkopen in de VS. Daarom krijgen wij regelmatig bezoek van de FDA die audits uitvoert bij Sanquin. Die audits gaan erg ver: wij moeten bewijzen dat we volgens de juiste processen werken en volledig betrouwbaar zijn. Dat betekent dat wij ook de nodige professionals in huis hebben die kwaliteitsprocessen op hoog niveau kunnen inrichten, zodat wij slagen voor die audits.”

Het ontwikkelen van producten als Cinryze staat overigens los van de bloedbank van Sanquin, benadrukt Van Eck: “Alle medicijnen die wij maken voor de Amerikaanse markt, worden geproduceerd uit Amerikaans bloedplasma. Dat is een van de voorwaarden. Hier is dus geen bloed van Nederlandse donoren mee gemoeid.”

Mensen met een missie

Van Eck merkt dat het ook voor een ideëel gedreven organisatie als Sanquin nog niet meevalt om de juiste professionals te werven.

“Binnen de markt is nog niet bij iedereen bekend dat Sanquin op hoog niveau geneesmiddelen ontwikkelt, terwijl iedereen de bloedbank kent.”

De geneesmiddelentak van de organisatie groeit momenteel flink. “In onze zoektocht naar de juiste professionals maken wij actief gebruik van ons DNA, onze identiteit. Door heel open en eerlijk te communiceren over ons bedrijf."

Sanquin is één van de weinige organisaties in Nederland waar Life Sciences-experts kunnen werken met een menselijke vloeistof, met als doel levensreddende geneesmiddelen maken. Denk aan bloedstollingsproducten. "Gelukkig zijn veel mensen die werkzaam zijn in onze sector van nature intrinsiek gemotiveerd. Dat helpt. Ik noem ze weleens: mensen met een missie.”

Recruiting now widget NL

When you need the right talent, we have the expertise to help

Register your vacancy (non-binding)

block volg hays op social

Follow us on social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Follow Hays on Facebook - Hays.nl
Follow Hays on Instagram - Hays.nl

Block SFMC contact fomr

Get in touch for a free consultation

  •  
     By submitting this form you indicate that you are aware of our privacy policy that explains what we do with your personal data.

block ik heb een vacature

Recruiting now?

We believe the right person can transform your business.