Life Sciences is een sector vol leven

Life Sciences is een sector vol leven

De sector Life Sciences is het afgelopen decennium sterk gegroeid. De markt is dynamisch. Waar vroeger de grote organisaties domineerden, treden nu veel nieuwkomers toe.

Life Sciences: een sector vol leven - Hays.nl
Leestijd: 2½ minuut | Door: Paul Strouts - Global Managing Director bij Hays

Die kleinere MKB-bedrijven in bijvoorbeeld voeding en ‘medical devices’ brengen beweging in de branche. Die beweging wordt op de arbeidsmarkt van Life Sciences handig opgevangen door het gebruik van diverse contractvormen (‘blended solutions’), ziet Paul Strouts, Global Managing Director Life Sciences bij Hays. “Hierin loopt de sector voorop.”

Technologische innovatie, toetreden van startups, groeiend bewustzijn bij consumenten en patiënten en toenemende concurrentie. De ontwikkelingen op gebied van Life Sciences volgen elkaar razendsnel op.

“Nog niet zo lang geleden, was de markt vrij overzichtelijk” vertelt Strouts. “Je had de grote, corporate organisaties die vooral op zoek waren naar professionals met de juiste kennis en vaardigheden." Recruitment bestond vooral uit headhunting.

"Dat is in korte tijd totaal veranderd" vervolgt Strouts. “Dankzij innovatie en nieuwe ontwikkelingen op gebied van bijvoorbeeld voeding en levensstijl, zien we de laatste jaren een flinke toename van kleinere bedrijven in de markt. Van startups tot flinke MKB-organisaties op gebied van tandheelkunde, voeding en ‘medical devices’. Denk bij ‘medical devices’ bijvoorbeeld aan een bedrijf dat pacemakers ontwikkelt.”

Blended solutions

De groei van de sector betekende ook een toenemende vraag naar hoogopgeleide professionals. Eén kenmerk bleef echter hetzelfde: “De experts in Life Sciences zijn vrijwel zonder uitzondering intrinsiek gedreven. De inhoud van het werk staat voorop. Ze zijn echt trots op hun prestaties.”

Dankzij de aard van het werk en de groei van de branche, is de sector wel veranderd op een ander gebied: de contractvormen. “Traditioneel zag je in Life Sciences – net als veel andere sectoren – een voorkeur voor vaste contracten”, vertelt Strouts. “Maar door de projectmatige aard van het werk wordt de laatste jaren bewust gekozen voor de meest passende contractvorm." Binnen Life Sciences werken veel professionals daarom op basis van een tijdelijk of projectcontract, of als interimmer.

“Ze springen als het ware van het ene project naar het andere, met soms een paar jaar een vaste functie daartussen. Dat is binnen Life Sciences heel normaal. Deze moderne manier van het bewust kiezen voor ‘blended solutions’-oplossingen in contractvormen is vrij uniek. Buiten de Life Science sector gebeurt dit nog weinig. Maar ik voorspel dat dit in de nabije toekomst ook een trend zal worden binnen andere branches.”

Groei van een wereldwijde markt

De markt van Life Sciences is in de eerste plaats een wereldwijde markt, doceert Strouts. “Voor bedrijven en professionals die opereren in die markt is het van cruciaal belang dat zij inzicht hebben in hun sector. Dat betekent buiten je eigen bedrijf, land of zelfs continent kijken en snappen welke ontwikkelingen wereldwijd gaande zijn. Eén van die ontwikkelingen is de toenemende impact van IT op Life Sciences. Denk aan big data en predictive analytics. De Life Science professional van de toekomst heeft ook de nodige technologische kennis en weet wat er speelt.”

Volgens Strouts zal de markt van Life Sciences de komende jaren blijven groeien en dus volop kansen bieden voor bedrijven en professionals. “In de volgende vijf jaren zie ik een sterke groei in Azië, tot wel 10%. Ook in de Verenigde Staten en Afrika voorzie ik grote groei. In Europa blijven de ontwikkelingen in de sector zeker positief, maar hier vlakt de groeicurve wat af. Maar de markt van Life Sciences is een wereldwijde, kijk daarom buiten je eigen grenzen en zie de kansen. Want als er één sector is met mogelijkheden, dan is het die van Life Sciences.’’

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.