Kwaliteit en compliance; belangrijke trends voor life sciences

Kwaliteit en compliance; belangrijke trends voor life sciences

Strakke en transparante processen zijn cruciaal voor bedrijven in Life Sciences. Zowel op het gebied van kwaliteit als op wet- en regelgeving worden de processen in de branche in hoog tempo geprofessionaliseerd. Dit betekent een toenemende vraag naar professionals die kwaliteitsprocessen en compliance op het juiste niveau kunnen brengen, om zo (internationaal) te groeien.

Kwaliteit en compliance; trends binnen Life Sciences - Hays.nl

Vroeger bestond er nauwelijks wet- en regelgeving in de sector van Life Sciences. Dat is tegenwoordig heel anders. Vooral in de pharma is de opkomst van wetten en regels een nieuw fenomeen. Regels die onder meer de veiligheid van medicijnen garanderen. Dit betekent dat organisaties flink investeren in kwaliteitsprocessen. Noodzakelijk kwaad én een driver voor nieuwe business: wanneer de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) medicijnen een keurmerk geven, ligt de markt in de VS open.

Het inrichten van processen rond kwaliteit of compliance is een specialisme. Dit leidt daarom tot een vraag naar professionals die deze processen kunnen bedenken en inrichten. Vaak zijn dit rollen op interim-basis, want wanneer het is ingericht, kan het vaak door bestaande medewerkers draaiende worden gehouden. Deze professionals verdienen zichzelf in zekere zin terug, want door het efficiënt inrichten van bedrijfsprocessen worden op langere termijn kosten bespaard. Binnen de Life Sciences sector wordt de druk om kosten te besparen steeds groter.

Nieuwe businessmodellen

Door de hoge investeringen die nodig zijn voor het ontwikkelen van nieuwe producten en de continue kostendruk in de sector, zijn bedrijven genoodzaakt om te werken aan nieuwe businessmodellen. Denk aan meer samenwerking tussen organisaties in en rond de sector via bijvoorbeeld gezamenlijke productontwikkeling of het delen van talentvolle medewerkers.

Een mooi voorbeeld van gezamenlijke productontwikkeling is het Amerikaanse Accelerating Medicines Partnership (AMP). Dit is een joint venture van het National Institutes of Health (NIH), tien bedrijven in de biofarmacie en verschillende non-profit organisaties. Gezamenlijk ontwikkelen zij nieuwe manieren van diagnose en behandeling van biologische oorzaken van ziektes.

Compliance in Life Sciences

De wereld van Life Sciences wordt in hoog tempo gereguleerd. Dit vraagt de nodige structuur en creativiteit van bedrijven om enerzijds te voldoen aan alle wetten regels en anderzijds de grenzen van ontwikkeling en innovatie op te zoeken om nieuwe producten te ontwikkelen. Dit is een complex spel dat op diverse gebieden wordt gespeeld, denk aan: cybersecurity, patenten en veiligheid van medicijnen en internationale wet- en regelgeving.

Het identificeren, analyseren en implementeren van compliance risico’s wordt steeds belangrijker binnen Life Siences. De sector opereert internationaal, dus het is voor bedrijven belangrijk om verder te kijken dan de eigen onderneming, het eigen land of zelfs het eigen continent.

Compliance is een van de belangrijkste, nieuwe trends in de branche en hier liggen grote kansen voor bedrijven om zich te onderscheiden van de concurrentie. Het biedt ook mogelijkheden aan professionals die kennis van kwaliteit of wet- en regelgeving kunnen combineren met de business van Life Sciences. De branche vraagt nu om hoogopgeleide mensen die deze match kunnen maken.

Recruiting now widget NL

When you need the right talent, we have the expertise to help

Register your vacancy (non-binding)

block volg hays op social

Are we already connected?

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl            Volg Hays op Instagram - Hays.nl            Volg Hays op YouTube - Hays.nl

Block SFMC contact fomr

Get in touch for a free consultation

  •  
    By submitting this form you indicate that you are aware of our privacy policy that explains what we do with your personal data.