block carriere advies logo

Career coach - Hays.nl

block sollicitatiegesprekken alle onderwerpen

Hoe een swot analys te gebruiken

Met een SWOT-analyse leert u begrijpen waar u goed in bent

U bent uw zoektocht naar werk begonnen, uw cv is opgesteld en nu bent u klaar voor het sollicitatiegesprek. Een belangrijk element om succesvol te zijn met interviews is door te begrijpen waar u goed in bent, zodat u uzelf effectief kunt verkopen.
 

Begrijpen waar u goed in bent - Hays.nl

De overgrote meerderheid van de werkgevers zullen u hierover een vraag stellen tijdens een interview. Bijvoorbeeld: "Wat zijn uw sterke punten?" of "Welke vaardigheden brengt u mee naar ons bedrijf?". Het is belangrijk dat u vooraf goed bent voorbereid om met deze, en nog pittigere vragen, om te gaan. Dit komt neer op een goede voorbereiding en een SWOT-analyse (strengths, weaknesses, opportunities en threats) is een geweldige manier om u voor te bereiden.

Tijd om uzelf te SWOT-en

Doe een SWOT-analyse van uzelf om te kijken naar uw sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen. Het is hierbij belangrijk om eerlijk te zijn naar uzelf en als u dat niet kunt zijn, vraag dan iemand anders die dat wel kan! Opsommen van wat u zou willen dat uw sterke punten zijn en een paar zwakke punten die u liever niet noemt, zal niet nuttig zijn.

Om u te helpen uw SWOT-analyse te maken, bedenk dan waarvan u kunt genieten en ook waarvan niet. Doorgaans geniet u van waar u goed in bent, dus dit kan een eenvoudige maar effectieve indicator zijn.

U kunt ook uw SWOT-analyse verder opstellen door regelmatige feedback van uw collega's en personen die belangrijk voor u zijn te vragen. En opnieuw, vraag hen om eerlijk te zijn. U kunt ook aanbevelingen en beoordelingsgesprekken uit het verleden achterhalen.

Uw SWOT tijdens het sollicitatiegesprek gebruiken

Stel uw SWOT-analyse voor het gesprek op met behulp van de bovenstaande bronnen. Dit op voorhand voorbereiden en uitgebreide kennis van uw sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen hebben, zal u in een gunstig daglicht zetten in de ogen van de interviewer. Maar probeer niet al te veel vast te houden aan een script; u wilt niet helemaal perplex zijn als de interviewer een vraag stelt die buiten uw voorbereide materiaal valt.

Maak uw SWOT-analyse met de volgende tips:

Sterke punten

Denk na over uw positieve punten die uw belangrijkste selling points zijn. Uw sterke punten zijn het best te verdelen in twee categorieën: soft skills en hard skills. Met andere woorden, uw kwalificaties en kwaliteiten die u in staat zullen stellen om uw takenpakket beter te voltooien, en uw persoonlijkheidskenmerken die u zullen helpen een bijdrage te leveren aan een positieve sfeer op kantoor.

Welke vaardigheden en kwaliteiten heeft u, maar ook wat voor soort persoon bent u? Het is niet alleen een zaak van het inhuren van iemand met de juiste ervaring, de werkgever moet ook weten dat u goed gaat passen in het team. Een cv is geen geweldig middel voor het bepalen van de soft skills van een kandidaat - deze worden meestal vastgesteld tijdens het sollicitatie traject - dus laat ze zien.

Zwakke punten

Waarschijnlijk een van de moeilijkste vragen die zal worden gevraagd tijdens het sollicitatiegesprek is: "Wat is uw grootste zwakte?”

Uw zwakke punten zijn het zwaarste en meest delicate aspect van een SWOT-analyse om te communiceren naar uw potentiële toekomstige werkgever. Wees realistisch en laat zien dat u u realiseert en bewust bent van uw zwakke punten, samen met wat u er aan doet om de zwakte om te zetten in sterke punten. Bijvoorbeeld: "Soms zit ik vast in te veel details die de uitvoering kunnen vertragen" of "Ik vind het moeilijk om 'nee' te zeggen als iemand om hulp vraagt die mijn schema kan overbelasten". Wees niet te eerlijk door te kiezen voor een zwak punt dat uw kansen om ingehuurd te worden ernstig beïnvloed.

Kansen

Dit verwijst naar positieve externe omstandigheden waarvan u kunt profiteren. Begin met de mogelijkheden die u ziet in de baan waarvoor u op gesprek bent; dit zal uw belangstelling en positieve houding tonen.
Bijvoorbeeld, als u in uw sterke punten goede communicatieve vaardigheden hebt genoemd, dan zou u kunnen zeggen: "Door mijn kennis van XYZ kan ik helpen bij het trainen van nieuwe teamleden, welke op hun beurt mijn zelfvertrouwen en presentatievaardigheden zullen verbeteren". De interviewer zal onder de indruk zijn dat u de rol hebt onderzocht, en ook dat u het vervolgens hebt gespiegeld tegen uw eigen profiel.

Bedreigingen

Dit zijn negatieve externe omstandigheden die u niet kunt controleren, maar kunt minimaliseren. Er zijn altijd bedreigingen waarmee u zal worden geconfronteerd op de werkplek; bijvoorbeeld, uzelf overbelasten door het nemen van teveel verantwoordelijkheden of dat uw takenpakket verandert.
Doe een suggestie hoe u deze bedreigingen kunt minimaliseren; bijvoorbeeld door met behulp van time management te voorkomen dat u overwerkt raakt en uw technische vaardigheden bij te werken om gelijke tred te houden met veranderingen in de industrie en om te kunnen gaan met de functie-eisen. Dit is waarschijnlijk de beste kans om geruststelling bij uw gesprekspartner te zoeken op bepaalde aspecten van de functieomschrijving waar u bedachtzaam of onzeker over bent.

We brengen het allemaal samen

Wanneer u effectief gebruik hebt gemaakt van de bovenstaande methoden dan bent u uitgebreid gewapend met een beter begrip van uw eigen sterke en zwakke punten, die u vervolgens effectief kunt verkopen aan toekomstige werkgevers. U kunt ook, nadat u de kansen en bedreigingen hebt geïdentificeerd, aantonen dat u onderzoek naar de rol hebt gedaan en bij uzelf te raden bent gegaan hoe te excelleren binnen de rol.

Eerlijkheid is van cruciaal belang met de bovenstaande methoden, dus wees eerlijk tegen uzelf en u zal schitteren in uw zoektocht naar een baan.

block volg hays op social

Are we already connected?

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Finding your next job

We believe the right job can change your life.

block carrièreplan training

Free cv template

We developed a free resume template for you to download.