Onderhandelen voor vrouwen

Onderhandelen voor vrouwen

We vroegen onze Vendor Partner Stephanie Wessels naar haar 5 tips voor vrouwen die beter willen onderhandelen. Benieuwd naar haar ervaring als vrouwelijke onderhandelaar? Lees snel verder!

 

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

 
Ik ben pas later in mijn leven in recruitment terecht gekomen. Lange tijd heb ik gewerkt met paarden en ook een tijdje in de detailhandel. Op een gegeven moment was ik er klaar mee, ik zocht naar minder fysiek zwaar werk en meer mentale uitdaging. Toen ben ik gaan studeren. Na een studie juridisch medewerker bedrijfsrecht heb ik Juridisch Adviseur bedrijfsrecht (AD) behaald. Het is nooit te laat om te veranderen.
 

Wat maakt onderhandelen voor vrouwen anders dan voor mannen?

 
Er zijn natuurlijk vooroordelen over vrouwen, bijvoorbeeld dat ze voor de kinderen willen zorgen en thuis willen zijn. Maar in mijn optiek hoeft het niet persé anders te zijn als vrouw. Het ligt eraan hoe je jezelf opstelt. Ik laat het me niet aanmeten als iemand bepaalde vooroordelen over mij heeft.
Zelfrespect en eigenwaarde is daarbij heel belangrijk en als iemand jou niet met respect behandelt moet je altijd direct aangeven dat je dat niet accepteert. Het ligt dus mede aan hoe je er zelf in staat.
 
In het verleden werkte ik voor een baas die wel eens onredelijk kon zijn naar zijn werknemers. Een aantal van mijn oudere vrouwelijke collega’s durfden hem niet eens aan te spreken. Zelf kon ik nooit goed begrijpen waarom ze dat accepteerden. Als je niet met zelfrespect en eigenwaarde bent opgegroeid, dan mis je dat in je latere carrière. Waar je mee groot bent geworden en wat je hebt mee gemaakt dat maakt je tot wie je bent.
 
Hoe er met je word omgegaan als vrouw verschilt ook per bedrijf en de cultuur die er heerst. Bij Hays heb ik zelf het gevoel dat ze voor iedereen open staan. Iedereen is aanspreekbaar en er is veel diversiteit op de werkvloer in nationaliteit, maar ook in leeftijd en achtergrond. Dat ervaar ik als heel prettig. Iedereen brengt zijn eigen perspectief mee naar het werk en zo leren we van elkaar.
 

Wat zijn jouw 5 tips voor onderhandelen voor vrouwen?

 

1. Heb zelfvertrouwen

Alles staat of valt met zelfrespect en eigenwaarden. Als je gaat twijfelen ben je een prooi. Wees zelfverzekerd en overtuigd van je eigen gelijk.
 

2. Wees niet bang om te falen

Wees niet bang om te falen. Als je een fout maakt hoef je dat ook niet te zien als falen, daar leer je juist van. Haal jezelf nooit naar beneden als je ergens van leert. “Kan niet” bestaat niet bij mij. Bijna alles is maakbaar, in het geval iets niet volledig lukt, probeer je zo dicht mogelijk bij het doel te komen.
 

3. Wees voorbereid

Lees je in voor je de onderhandeling aangaat. Het liefst heb je op elke vraag een antwoord en kom je met feiten die een nadeel omdraaien in een voordeel.
 

4. Zeg nooit meteen toe

Het is niet altijd mogelijk om op elke vraag een antwoord te hebben. Heb je dit niet? Zeg dan nooit zomaar toe. Geef in plaats daarvan aan zeker te zijn van je standpunt maar ook bereid te zijn om het te controleren en er later op terug te komen. Zo toon je begrip, maar blijf je in een sterke positie staan.
 

5. Speel het op de persoon

Onderhandelen is een spel. Je moet het spelen en op de persoon spiegelen. Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Ik ben erg direct, maar dit werkt niet voor iedereen. Vooral mensen met een wat groter ego hebben meer begrip nodig voor ze iets van je aannemen, dan moet je het wat charmanter brengen.
 

Ben je benieuwd naar tips over salarisonderhandelingen? Ga dan naar: Salarisonderhandeling | tips - Hays.nl

block carriere advies logo

Career coach - Hays.nl

block salariswijzer

Salary checker

Salary checker - Hays.nl

Check your salary against others like you and find out what your potential earnings should be.

block zoek vacatures

Search jobs

We believe the right job can change your life.

block volg hays op social

Follow us on social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Follow Hays on Facebook - Hays.nl
Follow Hays on Instagram - Hays.nl