block carriere advies logo

Career coach - Hays.nl

block sollicitatiegesprekken alle onderwerpen

Omgaan met een tegenbod

Omgaan met een tegenbod

U heeft bij uw huidige werkgever aangegeven dat u een aanbieding heeft ontvangen van een andere organisatie. Uw werkgever reageert met een tegenbod. Hoe gaat u hiermee om?

Omgaan met een tegenbod - Hays.nl

Een tegenbod is een aanbod van uw huidige werkgever om dat van uw toekomstige werkgever te counteren, zodat u overtuigd raakt om te blijven. Een tegenbod kan verschillende vormen aannemen: een opslag, bijkomende extra voordelen, een langverwachte promotie of functietitel, meer verantwoordelijkheid, een nieuwe functie, meer betrokkenheid bij uitdagende projecten. Een tegenbod komt vaker voor, maar er zijn weinig statistieken over te vinden. Research over het fenomeen van het tegenbod brengt steeds één feit naar boven: de meeste mensen die op een tegenbod ingaan verlaten hun werkgever toch binnen twaalf maanden. Nog veel meer doen dat al na drie tot zes maanden.

Redenen voor uw werkgever om u te houden

Natuurlijk kunt u een tegenbod zien als een teken van ontegensprekelijke waarde en belang voor uw werkgever, een sterk signaal dat ze alle mogelijke inspanningen zullen doen om u te behouden. Maar kijk ook verder dan dat. Uw huidige werkgever heeft misschien wel andere redenen om u een tegenbod te doen. Bijvoorbeeld:

 • Het vervangen van een werknemer kan duur zijn
 • Het budget van uw werkgever kan overhoop worden gegooid door in die periode van het jaar een vervanger te moeten zoeken
 • Uw werkgever heeft nu geen tijd om een vervanger te zoeken
 • Uw werkgever wil u in dienst houden tot hij een vervanger heeft gevonden
 • Ze willen dat u het project afwerkt waarmee u bezig bent
 • Ze hebben momenteel de tijd niet om een nieuwe medewerker op te leiden
 • Het verliezen van een medewerken kan een slecht punt zijn voor uw manager 

Blijven of vertrekken?

Er is bijna nooit een goede reden om een tegenbod aan te nemen en te blijven waar u bent. Denk eens over deze factoren na:

 • Ook al blijft u, uw loyaliteit zal altijd in twijfel worden getrokken
 • Bovenstaand punt zal verdere promotiekansen bemoeilijken
 • Uw collega’s zullen u anders bekijken
 • Waarom bieden ze u nu aan wat u reeds eerder had verdiend?
 • Werd het probleem opgelost waarvoor u in de eerste plaats ontslag nam?

Laat u niet uit het veld slaan door een onverwacht tegenbod. Stap erover heen, bedank uw werkgever voor de kans en bevestig uw intentie om te vertrekken. Houd voet bij stuk.

Maar stel nu dat u beslist te blijven. Wees verstandig. Wees niet naïef. Het is niet omdat u het tegenbod aanvaard hebt dat uw ontslag vergeten wordt. U zult uiterst hard uw best moeten doen om het vertrouwen van uw werkgever terug te winnen. U zult wellicht ontdekken dat u harder dan uw collega’s moet werken om uw loyaliteit ten opzichte van de onderneming en uw waarde als aanwinst op lange termijn te bewijzen Uw nieuwe leven bij uw “oude” werkgever zal niet makkelijk zijn. Het aanvaarden van een tegenbod is zeker niet de veilige optie. Houd dit alles goed in de gaten!

block volg hays op social

Are we already connected?

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Finding your next job

We believe the right job can change your life.

block carrièreplan training

Free cv template

We developed a free resume template for you to download.